Gevher Nesibe Gevher Şifahanesi ve Medresesi'nin restorasyonu tamamlandı. Anadolu'daki ilk tıp fakültesi olan Gevher Nesibe Şifahanesi ve Medresesi tıp tarihi müzesi olarak yeniden hizmete açılacak.
KAYSERİ (A.A)
Kayseri'de bulunan Gevher Nesibe Şifahanesi (Hastane) ve Medresesi'nde Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Aslına uygun olarak restore edilen Şifahane ve Medrese, "Tıp Tarihi Müzesi" olarak yeniden hizmete açılacak. Yapısı ve tıp eğitimi açısından modern anlamda dünyadaki ilk tıp merkezi olarak bilinen 'Gevher Nesibe Şifahanesi ve Medresesi'nde süren restorasyon çalışmalarının bittiği, ancak henüz teslim süresi dolmadığı için Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından teslim alınmadığı bildirildi.
1204-1206 yılları arasında Selçuklu Hükümdarı II. Kılıçarslan'ın kızı Gevher Nesibe Sultan adına kardeşi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılan şifahane ve medresede, hastalar ücretsiz tedavi ediliyor, ayrıca tıp eğitimi deveriliyordu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore ettirilen şifahane ve medreseye, cam kapılar takıldığını bildiren yetkililer, yapının orijinal kapılarının zaman içerisinde değiştirildiğini ve muhafaza edilemediğini, hem estetik açıdan hem de müzeyi gezenlerin kapılar kapalı bile olsa, iç odaları görebilmeleri açısından cam kapının uygun görüldüğünü kaydettiler.
Erciyes Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsüne tahsis edilen ve 14 Mart 1982'de 'Tıp Tarihi Müzesi' şeklinde düzenlenerek hizmete giren şifahane ve medresenin, restorasyon işinden sonra yeniden Tıp Tarihi Müzesi olarak hizmete gireceği bildirildi.
Müzede, ne tür eserlerin yer alacağının belirlenmesi işinin ayrı bir akademik çalışma gerektirdiğini vurgulayan yetkililer, bu çalışmanın zaman alabileceğini ifade ettiler.
Akademik çalışmadan sonra detay çalışmaların da tamamlanacağını ve en kısa sürede müzenin açılacağını bildiren yetkililer, tıp tarihi açısından müzenin önemli bir yere sahip olduğunu da kaydettiler.
ANADOLU'DA TIP EĞİTİMİ
Gevher Nesibe Sultan'ın vasiyeti üzerine kardeşi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılan şifahane ve medresede, bir yandan tıp eğitimi verilirken, diğer yandan da hastalar ücretsiz tedavi ediliyordu. Şifahane ve medresede, Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat'ın sağlık nazırı Ekmeleddin, hocalık yapmış, ünlü Türk hekimlerinden Ebubekir, Gazanferi, Ali Şinasi, Ebu Salim İbni Kübra, Yakubi ve Seyit Samet öğrenim görmüş ve hocalık makamına kadar yükseldi.
Gevher Nesibe Şifahanesi, Türklerin yaptırdığı 11'inci, Anadolu'da 5'inci, aynı zamanda içinde tıp tahsili yapılan ilk büyük hastanedir. Gevher Nesibe, tıp sitesi yapısı ve tıp eğitimi açısından dünyadaki ilk tıp merkezi olarak bilinmektedir.