MEDİMAGAZİN - Tufts Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen, 184 ülkede diyet alımına ilişkin bir araştırma modeli, yetersiz beslenmenin 2018'de 14,1 milyondan fazla tip 2 diyabet vakasına katkıda bulunduğunu ve yeni teşhislerin %70'inden fazlasını oluşturduğunu söylüyor.
Çalışma, Nature Medicine dergisinde 17 Nisan'da yayımlandı.
Dikkate alınan 11 beslenme faktöründen üçünün, tip 2 diyabetin küresel insidansındaki artışa büyük katkısı oldu: Yetersiz tam tahıl alımı, aşırı rafine pirinç ve buğday ve işlenmiş etin aşırı tüketimi. Çok fazla meyve suyu içmek ve yeterince nişastalı olmayan sebze, kabuklu yemiş veya tohum yememek gibi faktörlerin yeni hastalık vakaları üzerinde daha az etkisi oldu.
Araştırma ekibi, modellerini Küresel Diyet Veri Tabanından alınan bilgilerin yanı sıra birden çok kaynaktan gelen nüfus demografik bilgilerine, küresel tip 2 diyabet insidans tahminlerine ve birden fazla yayınlanmış makaleden alınan gıda seçimlerinin obezite ve tip 2 diyabetle yaşayan insanları nasıl etkilediğine ilişkin verilere dayandırdı.