Medimagazin logo

Tip 1 diyabetli her 10 yetişkinden neredeyse 4'üne 30 yaşından sonra tanı konuluyor

Yakın zamanda yapılan bir çalışma, tip 1 diyabetli her 10 yetişkinden yaklaşık 4'üne 30 yaşından sonra tanı konulduğunu ortaya koydu. Teşhis yaşı erkeklerde ve ırksal azınlık yetişkinlerde belirgin şekilde daha yüksekti. Araştırma, Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlandı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Tip 1 diyabetli her 10 yetişkinden neredeyse 4'üne 30 yaşından sonra tanı konuluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yetişkin başlangıçlı tip 1 diyabet sıklıkla tip 2 diyabetle karıştırılıyor ve bu da uygun olmayan tedavi yaklaşımlarına yol açabiliyor. Mevcut veriler, tip 1 diyabet vakalarının %62 kadarının 20 yaşından sonra ortaya çıktığını gösteriyor. Bununla birlikte, önceki çalışmaların çoğu belirli klinik popülasyonlara odaklanıyordu. Daha geniş bir popülasyonda yetişkin başlangıçlı tip 1 diyabet prevalansının daha net anlaşılması, bu tür yanlış tanıların azaltılmasına yardımcı olabilir.

En yaygın tanı yaşı 15

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'ndan araştırmacılar, Ulusal Sağlık Görüşme Anketi'nin (NHIS) 2016 ila 2022 döngülerinden elde edilen verileri inceledi. Amaçları, çeşitli demografik ve klinik özellikleri göz önünde bulundurarak ABD'deki tip 1 diyabet tanılarının yaş dağılımını anlamaktı.

Tip 1 diyabetli 947 hastadan elde edilen verileri içeren çalışmada, en yaygın tanı yaşının 15 civarında olduğu ve medyan tanı yaşının 24 olduğu keşfedildi.

%37'si 30 yaşından sonra tanı aldı

Çalışma tanı yaşının erkeklerde kadınlara kıyasla genellikle daha büyük olduğunu vurguladı. Ayrıca, ırksal ve etnik azınlık yetişkinlere Hispanik olmayan beyaz yetişkinlere kıyasla daha ileri yaşlarda tanı konuldu. Genel olarak, katılımcıların %37'sine 30 yaşından sonra tanı konuldu.

Araştırmacılar, klinik ölçümleri biyobelirteçlerle birleştiren araçların kullanılmasının bu tür hastalar için teşhislerin doğruluğunu artırabileceğini öne sürüyor.

tip1 diyabet
diyabet tanisi
teshis
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir