MEDİMAGAZİN - Çin’deki bilim insanları, tip 1 diyabetli bir hastayı kök hücre enjeksiyonu ile fonksiyonel olarak iyileştirdi. Araştırmacılar, 25 yaşındaki kadın hastadan aldıkları hücreleri kök hücreye dönüştürdü ve bunları pankreas adacık hücrelerine programlayarak yeniden hastanın vücuduna enjekte etti. Yapılan bu yenilikçi tedavi sonucunda hasta, kendi insülinini üretmeye başladı.
Tip 1 diyabet, genellikle bağışıklık sisteminin pankreasta insülin üreten adacık hücrelerine saldırması sonucu ortaya çıkar. Bu durum genellikle ergenlik döneminde görülür ve hastaların yaşam boyu insülin enjeksiyonlarına bağlı kalmasına neden olur. Ancak bu yeni çalışmada, hastanın kendi hücrelerinden alınan kök hücreler, pankreas adacıklarına dönüştürüldü ve hastanın karın bölgesine enjekte edildi. Bu yöntem, hastaya bağışıklık baskılayıcı ilaçlar verilmesini de içeriyor.
Hasta kendi insülinini üretti
Araştırmacılar, üç hastadan aldıkları hücreleri programladı ve ilk hasta olan 25 yaşındaki kadına 1,5 milyon adacık hücresi enjekte edildi. Enjeksiyon işleminden iki buçuk ay sonra yapılan testler, hastanın artık yeterli miktarda insülin üretebildiğini ve enjeksiyonlara ihtiyaç duymadığını gösterdi. Bir yıl sonra ise hasta hala kendi insülinini üretiyor.
Devrim yaratabilir
Bu yeni yöntem, tip 1 diyabet tedavisinde devrim yaratma potansiyeline sahip. Araştırma ekibi, bu tedaviyi diğer hastalarda da denemeye devam ediyor. Ancak, bağışıklık sisteminin yeniden saldırıya geçip geçmeyeceği hala belirsiz.
Özellikle bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanmayan hastalarda bu yöntemin nasıl sonuç vereceği, gelecekteki araştırmalarda belirlenecek.