Medimagazin logo

Tıbbi atıklar korkutuyor

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanı Calin Georgescu, dünya genelinde tıbbi atıkların yarattığı riskin gözardı edildiğini, çok az ülkenin bu konuyla ilgili gerekli düzenlemeleri yaptığını söyledi.
Tıbbi atıklar korkutuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

BM özel raportörü Georgescu, dünya genelinde çok az ülkenin "giderek yükselen tibbi atık dağları"nı yok etmek için gerekli düzenlemeleri yaptığını ve bu atıkların enfeksiyondan, düşük seviyeli radyoaktiviteye kadar çeşitli riskler yarattığını kaydetti. BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunulan bir raporda da, hükümetlerin her yıl tonlarca miktara ulaşan atıklar konusuna çok az dikkat gösterdikleri vurgulandı. Yoksul ülkelerde tıbbi ve kimyasal atıklar, doğrudan kent çöplüklerine veya hastane tuvaletlerine atılıyor ya da zehirli gazları yayan beton fırınlarda yakılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, zengin ülkelerde kişi başına yıllık 6 kilogram zehirli tıbbi atık oluşurken, düşük gelirli ülkelerde bu miktar 3 kilograma geriliyor. DSÖ, her yıl milyonlarca hepatit ve binlerce yeni HIV vakasının, kullanılmış şırınga iğnelerinin yeniden kullanılmaması ve gerekli şekilde imha edilmesi durumunda engellenebileceğini belirtiyor. Brezilya, Cezayir ve Fas gibi ülkelerde radyoaktif tıbbi atıklar nedeniyle hayatını kaybedenler olmuştu.

tıbbi
atıklar
korkutuyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir