Medimagazin logo

Tek beyin taraması, Alzheimer hastalığını teşhis edebilir

Yeni bir araştırmada yapay zeka teknolojisi kullanılarak Alzheimer hastalığı teşhisinin sadece MR görüntüleri ile konulabileceğini gösterdi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Tek beyin taraması, Alzheimer hastalığını teşhis edebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi olmasa da erken dönemde hızlı bir şekilde teşhis konulması hastalara yardımcı oluyor. Erken teşhis yardım ve desteğe erişmelerine, semptomlarını yönetmek için tedavi görmelerine ve gelecek için plan yapmalarına olanak tanır. Hastaları hastalığın erken evrelerinde doğru bir şekilde tanımlayabilmek, araştırmacıların hastalığı tetikleyen beyin değişikliklerini anlamalarına yardımcı olacak ve yeni tedavilerin geliştirilmesini ve denenmesini destekleyecek.

Nature Communications Medicine'de yayınlanan bir araştırma erken teşhisin basitleştirilmesinde büyük bir adım atıldığını gösteriyor.

Alzheimer hastalığını teşhis etmek için şu anda hafıza ve bilişsel testler ve beyin taramaları da dahil olmak üzere bir dizi test kullanılıyor. Taramalar, beyindeki protein birikintilerini ve beynin hafızayla bağlantılı bölgesi olan hipokampusun küçülmesini kontrol etmek için kullanılır. Tüm bu testlerin hem düzenlenmesi hem de yorumlanması birkaç hafta sürebilir.

Yeni yaklaşım, bunlardan sadece birini gerektiriyor: Çoğu hastanede yaygın olarak bulunan standart bir 1.5 Tesla makinesinde alınan manyetik rezonans görüntüleme (MRI) beyin taraması.

Araştırmacılar, kanser tümörlerinin sınıflandırılmasında kullanılmak üzere geliştirilen bir algoritmayı uyarlayarak beyne uyguladılar. Beyni 115 bölgeye ayırdılar ve her bölgeyi değerlendirmek için boyut, şekil ve doku gibi 660 farklı özellik tanımladılar. Daha sonra, bu özelliklerdeki değişikliklerin Alzheimer hastalığının varlığını doğru bir şekilde tahmin edebileceğini belirlemek için algoritmayı eğittiler.

Vakaların yüzde 98'inde doğru tahmin

Alzheimer Hastalığı Nörogörüntüleme Girişimi'nden elde edilen verileri kullanan ekip, yaklaşımlarını erken ve geç evre Alzheimer'lı 400'den fazla hasta, sağlıklı kontroller ve frontotemporal demans ve Parkinson hastalığı dahil diğer nörolojik rahatsızlıkları olan hastalardan alınan beyin taramaları üzerinde test etti.

Vakaların yüzde 98'inde, MRI tabanlı yapay zeka sisteminin tek başına hastanın Alzheimer hastalığı olup olmadığını doğru bir şekilde tahmin edebileceğini buldular. Ayrıca, hastaların yüzde 79'unda oldukça yüksek bir doğrulukla erken ve geç evre Alzheimer'ları ayırt edilebildi.

Araştırmayı yöneten Imperial'in Cerrahi ve Kanser Departmanından Profesör Eric Aboagye şunları söyledi: 

"Şu anda başka hiçbir basit ve yaygın olarak mevcut yöntem Alzheimer hastalığını bu düzeyde bir doğrulukla tahmin edemez, bu nedenle araştırmamız ileriye dönük önemli bir adımdır. Yeni yaklaşımımız, şu anda yapılması çok zor olan yeni ilaç tedavilerinin veya yaşam tarzı değişikliklerinin klinik denemeleri için erken aşamadaki hastaları da belirleyebilir."

Yeni sistem, beyincik ve ventral diensefalon  dahil olmak üzere, daha önce Alzheimer hastalığı ile ilişkili olmayan beyin bölgelerindeki değişiklikleri tespit etti. Bu, bu alanlara ve bunların Alzheimer hastalığıyla olan bağlantılarına yönelik araştırmalar için potansiyel yeni yollar açıyor.

alzheimer
yapay zeka
erken teshis
mri
manyetik rezonans goruntuleme
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir