Medimagazin logo

TEB’den parasetamol ve ibuprofen açıklaması

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, uygun doz ve kullanımı durumunda parasetamol ve ibuprofen içeren ilaçların güvenilirliği açısından bir sakınca olmadığını belirterek, bu tür ilaçları kullanan ailelerin bundan sonra da aynı ilaçları gönül rahatlığıyla kullanabileceklerini bildirdi
TEB’den parasetamol ve ibuprofen açıklaması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ANKARA (A.A) - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, uygun doz ve kullanımı durumunda parasetamol ve ibuprofen içeren ilaçların güvenilirliği açısından bir sakınca olmadığını belirterek, bu tür ilaçları kullanan ailelerin bundan sonra da aynı ilaçları gönül rahatlığıyla kullanabileceklerini bildirdi.

TEB Basın Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Çolak, öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarıyla ilgili basında yer alan haberler üzerine bir basın açıklaması yaptı.

Çolak, 28-29 Mart 2008 tarihlerinde yazılı ve görsel medyada yer alan bazı haberlerde, öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının çocuklardaki güvenilirlik ve etkinliğine ilişkin kamuoyunda endişe yaratan bazı ifadeler kullanıldığını belirterek, bahsi geçen ilaçları kullanan ebeveynlerde bir kavram kargaşası oluşmaması için açıklama yapma gereği doğduğunu kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri Besin ve İlaç Yönetimi'nin (FDA) açıklamaları ve İngiltere'de yapılan araştırmaların sonuçlarını aktaran Çolak, hastalığı tedavi etmeksizin sadece belirtilerini gideren öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının 2 yaşın altındaki çocuklarda güvenirlik ve etkinliğinin kanıtlanmadığını hatırlattı. Çolak, şunları kaydetti:

''Birkaç gündür basında yer alan ve endişeye neden olan ifadelerin kullanıldığı haberlerde parasetamol ve ibuprofen içeren ilaçların da kullanılmaması gerektiği belirtilmişti. Oysa, yapılan araştırmalarda uygun doz ve kullanım durumunda bu ilaçların güvenilirliği açısından bir sakınca olmadığı ifade edilmektedir. Bu itibarla, tamamen yanlış anlamadan kaynaklı olduğuna inandığımız haberlerin aksine, parasetamol ve ibuprofen içeren ilaçları kullanan ailelerin bundan sonra da aynı ilaçları gönül rahatlığıyla kullanabileceklerini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Ancak, ülkemizde de reçetesiz satışı yapılabilen, bromfeniramin, klorfeniramin, difenhidramin, dekstrometorfan, folkodin, guafenezin, ipeka, fenilefrin, psödofedrin, efedrin, oksimetazolin ve ksilometazolin etken maddelerini içeren preparatların ise 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaması gerektiğini belirtmek isteriz.''

Çolak, TEB olarak her zaman, ilacın yanlış doz kullanım durumlarında bir zehir olabileceğini ve kişiyi ölüme kadar götürebileceğini belirttiklerini ifade ederek, yaşanan son olayın da doktor tavsiyesi olmadan ve eczacıdan uygun kullanıma ilişkin danışmanlık alınmadan kullanılan ilaçların halk sağlığını tehlikeye sokabildiğini gösterdiğini vurguladı. ''Kulaktan dolma bilgilerle, doktor tavsiyesi olmadan ve eczacıya danışmadan ilaç kullanılmaması gerekmektedir ve ilaç kullanımı konusunda aileler kesinlikle daha dikkatli davranmalıdır'' görüşünü dile getiren Çolak, basın-yayın organlarından da bu tür haberleri yaparken hassas davranmalarını ve mutlaka uzmanlarına danışmalarını istedi.
teb&#8217
den
parasetamol
ve
ibuprofen
açıklaması
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir