TBMM Başkanlık Divanı, “TBMM 85. Yıl Milli Egemenlik Onur Ödülü”nün Prof. Dr. Gazi Yaşargil'e verilmesini kararlaştırdı.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, toplantı sonrası yapıtığı kısa açıklamada, onur ödülüne 143 aday gösterildiğini ancak bazı adayların çekildiğini hatırlatarak, TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu tarafından yapılan incelemeninin ardından Başkanlık Divanı'na 4 adayın önerildiğini belirtti.
Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Prof. Dr. Halil İnalcıklı ve Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'ndan oluşan 4 aday arasında, Divan Kurulu'nda iki turlu gizli oylama sonucunda, Prof. Dr. Gazi Yaşargil'e ödülün verilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.
Prof. Dr. Gazi Yaşargil kimdir?
1925 Diyarbakır-Lice doğumlu Prof. Dr. Gazi Yaşargil 1944 yılında, Almanya'daki Frederic Schiller Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi. 1945 yılında, 2. Dünya Savaşı'nın zor koşulları yüzünden tıp eğitimine Isviçre Basel'deki tıp fakültesinde devam etti ve 1950'de mezun oldu. Zürih Üniversitesi Nöroşirürji Klinik Direktörü Prof. Dr. Hugo Krayenbühl ile çalışmaya başlayan Yaşargil, daha sonra stereotaksik teknikle ilgilenmek amacıyla Almanya'ya gitti.
Çalışmalarını, intakranial anevrizma ve Arteviorvenöz malformasyon gibi vasküler lezyonlar üzerinde yoğunlaştıran Yaşargil ayrıca; Lima ve Moniz'in geliştirdiği serebral anjiografi teknikleriyle uğraştı. Mikro cerrahiye ilgi duyan Yaşargil, vasküler cerrahi, tranial ve spinal tümörlerin tedavi yöntemleri üzerinde çalıştı.
Prof. Dr. Gazi Yaşargil ayrıca mikro cerrahiyi Nöroşirürji'de uygulayarak çok zor ve hassas bölgelerdeki tümörlerin alınabileceğini kanıtladı. Yaşargil “Beyin kaşifi” olarak tanınıyor.
Hürriyetim