MEDİMAGAZİN - Birleşik Krallık Biobank'tan Birleşik Krallık'ta yarım milyondan fazla insandan elde edilen veriler, diğerlerinden daha fazla kahve içen insanlara ve kanser risklerine baktı.
Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bulgular, kahve tüketiminin yemek borusu dışında herhangi bir kanser riskini artırmadığını gösteriyor.
Kahve ve çay içme olasılığı en yüksek olan kişilerin yemek borusu kanseri riskinin içmeyenlere göre 2,8 kat daha fazla olduğu bulundu. Ancak araştırma, katılımcılara kahvelerini “ılık”, “sıcak” veya “çok sıcak” olarak nasıl sevdiklerini de sordu.
Ilık bir demleme tercih edenlerin içmeyenlere göre 2,7 kat daha fazla risk altında olduğu, “sıcak” ise 5,5 kat, “çok sıcak” ise 4,1 kat daha fazla risk taşıdığı tespit edildi.
Termal yaralanma en makul neden
Araştırmacılar, kahveden kaynaklanan diğer kanser riskinde artış olmamasına rağmen, en olası açıklamanın sıcak içeceklerin ısısının boğaza zarar vererek tehlikeli hücre oluşumu riskini artırdığını söylüyorlar.
Araştırmacılardan Dr. Burgess, The Telegraph'a verdiği demeçte "Termal hasarın en makul hipotez olduğu görülüyor ve bu, çay içenlerin kahve içmeyenlerde bile etki kanıtlarını neden gördüğümüzü açıklıyor. Bunun insanlara 'kahve yerine çay içmelisin ve tamamen iyi olacaksın' demek olduğunu söylemek mantıksız olur. Bence bu aslında söylediğimizin tam tersi. Kahve veya kafeinle ilgili herhangi bir şeyden ziyade termal yaralanma gibi görünüyor. Kahveyi çok yüksek sıcaklıkta içmekten kaçınmak gerçekten sonuç verir. Boğazınızda bu hasar varmış gibi hissediyorsanız, o zaman bu, farkında olmaya ve potansiyel olarak tekrar aramaya değer bir şeydir.” dedi.