Medimagazin logo

Sezaryenin Beynin Gelişimine Etkisi Belirlendi

Sezaryenin uzun vadede beyin gelişiminde beklenmedik etki yapabileceği belirlendi
Kaynak: TRT
Sezaryenin Beynin Gelişimine Etkisi Belirlendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sezaryenle doğumun, çocuğun beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

Yale Tıp Fakültesi bilim adamlarından Tamas Horvath ve ekibi, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, normal doğumun, beyin yapısının gelişiminde önemli rol oynayan bir proteinin üretimini tetiklediğini belirledi.

Sonuçları PLoS ONE'da yayımlanan araştırmaya göre, normal doğumda, hipokampusta UCP2 proteini üretiliyor. Bilim adamları, sezaryenle dünyaya gelen farelerin hipokampusunda ise UCP2 proteininin miktarının çok az olduğunu tespit etti.

Bilim adamları, yaptıkları ikinci bir araştırmayla UCP2 proteininin, beyinde sinir hücrelerinin oluşumu ve bunlar arasındaki ağın kurulmasında önemli rol oynadığını gördü. Bu proteinin beynin gelişimi sırasındaki eksikliğinin, yetişkinlik dönemine kadar uzanan davranışsal sorunlara yol açabildiği belirlendi.

UCP2 proteinine ait bilgilerin yer aldığı genleri çıkarılan veya bu proteinin çalışması engellenen farelerde beyindeki sinir hücrelerinin sayısının az, ebatının küçük, sinaps bağlarının da az gelişmiş olduğu görüldü.

Bilim adamları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde elde ettikleri bu sonuçların insanlar için de geçerli olabileceğini vurguladı.

Horvath, UCP2 proteininin muhtemelen, davranış şekillerinin de bağlantılı olduğu beyindeki iletişim ağının vazgeçilmezi olduğunu belirtti.

Tamas Horvath, toplumlarda, tıbbi gereklilik yerine rahatlık için giderek yaygınlaşan sezaryenle doğumların uzun vadede beyin gelişimi ve fonksiyonları üzerinde beklenmedik bir etki yaratabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

sezaryenin
beynin
gelişimine
etkisi
belirlendi
Yorum (5)
dr mea
Fare kadar beyni olan insanlarda bu etkiyi yapabilmesi muhtemel...
0
Cevapla
S.K
Normal dogumda yasanan trauma ve komplikasyonlari dusununce ,bir de bun eklenen annedeki anatomik bozukluk,sarkmalar ve kr.servisitleri de ekleyince bir hekim olarak sc yi herkese oneriyorum,hastalarima da onerdim.2 cocugum da gayet zeki ve basarililar.Bunlari halki kandirmakta kullanabilir belki yetkililer ama saglikcilarin buyuk cogunlugu sc yi tercih ediyor,biline...
1
Cevapla
unal
Ne? Fare deneyi bu. bunun insanlar icin dogru olup olmadiginin belirlenmesi gerekir ki cogunlukla sonuclar farklidir. sezeryan olan cocuklarin uzun donem takipleri kognitif fonksiyon ve norolojik gelisim acisindan fark gostermedigini soyleyen bir cok yayin var. oyle olmasa tum dunyada bu operasyon yapilmazdi. bu yayin ne zaman cikmis . su anki tip pratiginde hicbir anlami yok. daha ziyade hukumet politikasina destek babindan gundeme getirilmis gibi gorunuyor.
0
Cevapla
dresat
sezaryen doğumun kökenine bakarsanız büyük imparator Sezar'ı görürsünüz. Anası yapabilseydi herhalde normal doğumla doğururdu ama ne yazıkki birisinin kılıcı ile yaralanıp Sezarı doğurmuş (ama herhalde sonrasında oracıkta ölmüştür). Neyse "Normal" doğumla gelseydi garibim belki de E=MC2 yi bulması işten değildi.Sezaryen doğumla olunca mecburen en büyük imparator olabilmiş.
0
Cevapla
cemal
bu yayın nerede çıkmış yaw.pubmedde görünmüyor. farelerde yapmışmışda...bunlar çoktan eskidi.geçiniz yalanları.randevulu sezeryan ile doğan çocukların zeka seviyelerini araştıran bir çok makale var.h-emde binlerce anne ve çocuk üzerinde.örneğin 'Maternal outcomes at 2 years after planned cesarean section versus planned vaginal birth for breech presentation at term: the international randomized Term Breech Trial'. Am J Obstet Gynecol. 2004 Sep;191(3):917-27. da yayınlanmış.burada planlı sezeryanlardan doğan çocukların nörolojik açıdan çok daha iyi durumda olduğu hipoksik beyinin neredeyse hiç görülmediği yazıyor. ve yine erb paralizileri, klavikula kırıkları hiç görülmemiş. yine istatistiksel olarak erken apkar skorlarında sezeryanla doğanlar çok yüksek puanlar almış.sadece akciğer problemleri sezeryanla doğanlarda biraz fazla.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir