Medimagazin logo

Sezaryen teşvik mi ediliyor?

Sağlık Bakanlığı tarafından sezaryen oranı yüksek olan hekimlere uygulanan inceleme ve meslek içi eğitim görevlendirmelerini durdurduğunu belirtmesi üzerine, Hasta Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Behiye Günel Gürbüz, Sağlık Bakanlığı’nın gerek tıbbi gerek manevi olarak insanlık geleceği için tehdit oluşturan sezaryeni ciddiye almadığını öne sürdü.
Kaynak: AKŞAM
Sezaryen teşvik mi ediliyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı tarafından sezaryen oranı yüksek olan hekimlere uygulanan inceleme ve meslek içi eğitim görevlendirmelerini durdurduğunu belirtmesi üzerine, Hasta Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Behiye Günel Gürbüz, Sağlık Bakanlığı’nın gerek tıbbi gerek manevi olarak insanlık geleceği için tehdit oluşturan sezaryeni ciddiye almadığını öne sürdü.

Av. Behiye Günel Gürbüz yaptığı yazılı açıklamada, dernek olarak sezaryene karşı olduklarını ve geçmişte bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmalardan biri olan ve 2009’da hazırlanan “Geri Dönüşü Olmayan Karar Sezaryen” başlıklı raporlarının Sağlık Bakanlığı tarafından da ciddiye alındığını belirtti. Ancak gelinen noktada bakanlığın sezaryen konusunu yeteri kadar ciddiye almadığını ifade eden Gürbüz, Ekim ayında TBMM Genel Kurulunda, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın "Böyle keyfekeder, 'haydi sezaryenle doğum yapsın' demek yanlış bir şeydir. Bu maalesef, yıllar içerisinde hem hekimlerimizde hem de ailelerde yerleşmiş bir kültürdür. Bu kültürü değiştirmeye çalışıyoruz. Bunun için bir program yaptık ve bunu sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Bu konuda eğitim çalışmaları yapıyoruz" sözlerini hatırlatarak, “Bu tarihten sadece bir ay sonra, Aralık ayında sezaryen oranı yüksek olan hekimlere uygulanan inceleme ve meslek içi eğitim görevlendirmelerini durdurduğunu açıklamıştır. Sayın Bakanın diliyle, sezaryenin keyfekeder bir şekilde yapılmasını önlemek için Sağlık Bakanlığı üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemiştir” dedi.

Gürbüz bakanlığın konuya yaklaşımının sezaryeni önlemek yerine, teşvik etmek olduğunu iddia ederek şunları söyledi:

“Tüm dünya bugün sezaryen konusunda bir hastalıkla savaşır gibi stratejiler geliştirip halkını bu yönde bilinçlendirmek amaçlı eğitimler düzenlerken, ülkemizde zaman zaman basında adeta kamuoyunu susturmak amaçlı çıkan bu yöndeki haberlerdeki girişimler ya hiç yerine getirilmemiş veya sezaryen oranı yüksek olan hekimlere uygulanan inceleme ve meslek içi eğitim uygulamasında olduğu gibi 'sessizce' rafa kaldırılmıştır.”

Ülkedeki sezaryen oranlarında azalma olmadığı aksine bir artış yaşandığını öne süren Gürbüz, “Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği sezaryen oranı tüm doğumların yüzde 15-20’si iken bu oranın ülkemizde %40’ı bulduğunu hatta bazı hastanelerde neredeyse yüzde 100’e ulaştığını sayın bakan kendisi ifade etmiştir. Özellikle batı bölgelerinde ciddiyetle tahlil edilmesi gereken bir artış kayda geçmiştir” dedi.

sezaryen
teşvik
mi
ediliyor?
Yorum (11)
dr.ç.çiftçi
bende davaları kabul edilebilir bir sürede bitiremeyen en ufak davayı 2-3 yılda karara bağlayan avukat ve hakimlerin hizmet içi eğitimle ikamet ettikleri yer dışında 5-6 ay çaılştırılmasını talep ediyorum.Bir bebek normal doğumda kötü çıksa ortalığı yıkarsınız sonra doktordan sezeryan oranını düşürmesini istersiniz. Herşeyin olduğu gibi hasta haklarının da çılkını çıkarttınız.
0
Cevapla
DR.SAMİ
Nasıl meme estetiği, burun estetiği yaptıran bir bayana kimse hayır yaptırma diyemiyor ise, sezaryanle doğum yapmak isteyen bayanada kimse illede normal doğum yapacaksın diyemez. Hem herşeyin normali ve doğal olanı çok daha iyidir gibisinden söylemlerle ortaya çıkmak tamamen içi boş bir iddiadır. Her şeyi doğalına, normaline bıraksaydık şimdi ortalama yaşam süresi 40-50 olurdu. Ama tababet herşeyi normaline ve doğalına bırakmıyor.Bakarsanız Menopoz doğal ve normal bir süreçtir..Ateroskleroz doğalve normal bir süreçtir..Prostat hipertrofisi doğal ve normal bir süreçtir...Osteoporoz doğal ve normal bir süreçtir...Diş taşı ve çürümesi doğal bir süreçtir...Hatta 3 vajinal doğum yapıp 50'sine geldiğinde idrarını altına kaçırmak doğal ve normal bir süreçtir....Ve biz hekimler tüm bu doğal ve normal süreçlere müdahele edip hastaların yaşam kalitesini ve ortalama yaşam beklentisini arttırıyoruz. Yapılan çalışmalar eğitim seviyesi arttıkça sezaryenle doğum oranın arttığını gösteriyor. Sezeryan oranlarını soruşturma, Sorgulama ve görevlendirme gibi polisiye tedbirlerle azaltmak hem dotora hemde hastaya eziyettir. Türkiye'de ne zaman ki her doğum hastasının başına tüm travay boyunca bir doktor, bir ebe, epidural anesteziyi uygulayıp yönetecek anestezi uzmanı koyabilirsek ve doğum salonlarından doğum odalarına dönüşebilirsek o zaman vajinal doğuma hastaları özendirelim...Bu şartları sağlamadıktan sonra müdahele etmek EZİYETTİR...Hoş bu şartaları sağlayan batılı ülkelerdede bu oranlar halen yüksekken buda bir çözüm olurmu bunu bilemem...BU DA MESLEKTE 20 YILINI DOLDURAN BİR KADIN DOĞUM UZMANI OLAN BENİM ÇELİŞKİMDİR
0
Cevapla
ct
Hastalar normal doğuma zorlanmalı ki komplikasyon çıktığında avukat hanım gibileri hastanın davasını ve savunmasını üstlensin (tabii hastadan veya hekimden veya hekimin sigortasından alınacak paracıklar karşılığında).Yoksa avukatların umrunda mı hasta normal doğurmuş, sezeryan olmuş. Sezeryan yapan hekime komplikasyon çıksa bile kolay kolay dava açamıyorlar sen neden sezeryan yaptın diye. Ama normal doğum yaptırıpta komplikasyon geliştiği zaman rahatlıkla dava açabiliyorlar. Sezeryan oranı düşmez, göreceksiniz daha da artacak. Hekimler defansif tıbba yöneldikleri zaman ki şu şartlarla ve yasalarla ve kazanç- dava-tazminat üçgeniyle mutlaka yönelmek zorundalar, sezeryan oranları daha da artacaktır.Defansif tıbba yönelmeyen hekim kendini bir anda hapiste bulup , hayatının tüm birikimini tazminat olarak ödemeye mahkum olabilir. O yüzden özellikle yeni hekim arkadaşlarım, cerrahlar; siz siz olun öyle her vakaya atlamayın ben bunu yaparım diye. Tamam işte asistanlıkta öğrendiniz. Devir yeni şeyler yapma öğrenme ve bu şekilde insanlara yararlı olma değil, kendimizi koruma devri.
0
Cevapla
hassan
Hasta gelip normal doğurmam canım yanacak diye 1 saat ağladıktan sonra ikna edip masaya aldınız ve bir komplikasyon çıktığında doktorun canını kim koruyacak.
0
Cevapla
mert akat
Avukat hanım normal doğumu,ne kadar sürdüğünü, evrelerini olabilecek komplikasyonları ,ağrı başladıktan bebek sağ salim anneye teslim edilinceye kadar doğumun sorumluluğunu yüklenenin yüreğinin nasıl çarptığını bilir mi acaba? hasta ile doktor arasına girerek fitne fesat yaratan bundan rant sağlayan her kimse eğer inancı varsa allah katında çok büyük günah işlemektedir.Bu ancak hekim olamamış içinde bu ulaşamamışlık kin ve nefrete dönüşmüş kimsenin yapabileceği bir iştir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir