Medimagazin logo

Semen mikrobiyomu infertiliteyi etkileyebilir

Yeni bir çalışmada, araştırmacılar semen mikrobiyomunun erkek doğurganlığı üzerindeki etkisini ortaya çıkararak, Lactobacillus iners ve Pseudomonas türleri gibi belirli mikropların sperm hareketliliğini ve konsantrasyonlarını nasıl etkilediğini ortaya koyuyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Semen mikrobiyomu infertiliteyi etkileyebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Son araştırmalar, insan menisindeki mikrobiyomun varlığını ve önemini vurgulayarak erkek doğurganlığında önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Bu yeni bakış açısı, odağı semendeki mikroorganizmaların sperm sağlığını nasıl etkileyebileceğini anlamaya doğru kaydırıyor.

UCLA araştırmasından önemli bulgular

Los Angeles'taki California Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışmada, bazıları doğurganlık sorunları olan, bazıları da olmayan 73 erkek incelendi. Araştırmacılar, pro-enflamatuar bir ortam yaratarak sperm hareketliliğini olumsuz yönde etkilediği görülen Lactobacillus iners gibi belirli bakterilerin varlığını keşfetti. Lactobacillus iners vajinal mikrobiyomda da bulunduğu ve daha önce kadınlarda doğurganlık sorunlarıyla bağlantılı olduğu için bu bulgu özellikle ilgi çekiciydi.

Pseudomonas bakterilerinin rolü

Çalışmada ayrıca üç Pseudomonas türü - Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas stutzeri ve Pseudomonas putida - ve bunların sperm konsantrasyonları üzerindeki farklı etkileri tespit edildi. Bazıları anormal sperm konsantrasyonlarına sahip erkeklerde daha yaygınken, diğerleri daha azdı; bu da yakından ilişkili bakterilerin bile doğurganlık üzerinde farklı etkileri olabileceğini gösterdi.

Çıkarımlar ve gelecekteki yönelimler

UCLA Üroloji Bölümü'nden baş araştırmacı Dr. Vadim Osadchiy, semen mikrobiyomunun erkek infertilitesiyle bağlantısının daha fazla araştırılması gerektiğini vurguluyor. Bu ilk bulgular, semen mikrobiyomu ile erkek üreme sağlığı arasındaki karmaşık ilişkiyi çözmeye yönelik kapsamlı çalışmalar için yeni bir yönelim sağlıyor.

Araştırma Nature Scientific Reports dergisinde yayımlandı.

erkek
dogurganlik
bagirsak mikrobiyomu
meni mikrobiyom
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir