Ünüvar, Sağlık Bakanlığı, Üniversite Hastaneleri Birliği ile Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) işbirliğiyle Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Tıp Bayramı Kutlama Töreni"nde yaptığı konuşmada, sağlık sektöründe kaydedilen ilerlemeyi anlattı.
"Sağlık sistemi en mükemmel şekilde olacaksa bu ülkedeki insan gücünün yeterli ve kaliteli olmasıyla mümkün olacak" diyen Ünüvar, bu insan gücüne sadece hekimlerin değil, ilgili bütün kişilerin, sağlık çalışanlarından ambulans şoförlerine kadar herkesin dahil olduğunu söyledi.
Ünüvar, sağlık çalışanlarının kesinlikle şiddeti hak etmediğini ifade ederek, İstanbul Sağlık Müdürlüğü'nün Bakanlığın isteğiyle yaptığı bir çalışmaya değindi.
Bu çalışmayla sağlıkta şiddete karşı bir İstanbul deklarasyonu yayınlamak istediklerini kaydeden Ünüvar, hekimlerin, meslek örgütlerinin, basın mensuplarının katılımıyla bir çalışma yaptıklarını, sağlıkta şiddete karşı bu deklarasyonu yayınladıklarını anlattı.
Salonda bu deklarasyonu okuyan Ünüvar, "Sağlık çalışanları görevlerini yapabilmek için insan üstü gayret gösterirler. Ancak sağlık hizmetinin sunulması konusundaki tüm gayretlere rağmen hastanın veya hastalığın özelliklerinden, sağlık kurumlarının veya sağlık çalışanlarının imkanlarındaki kısıtlıktan dolayı beklentilerin tam olarak karşılanmadığı durumlar da olabilmektedir. Bu durumların sebebi kesinlikle sağlık çalışanları değil. Sağlık çalışanları ile hizmet alanların aynı anda hakları ve sorumlulukları vardır. Sağlık haktır ancak hakkın aranmasında şiddet kabul edilemez" diye konuştu.
-Tıp fakültelerinin iyileştirilmesi-
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da YÖK olarak tüm paydaşlarıyla buluşarak bir çalıştay düzenlediklerini ve burada bazı kararlar aldıklarını söyledi.
Alınan kararlardan bahseden Çetinsaya, Üniversitede öğretim üyelerinin istihdam modelleri, kurumsal faaliyetlerinin artırılması, öğretim üyeleri ve sağlık çalışanlarının kurumsal memnuniyetlerinin artırılması meselelerine değindi.
Çetinsaya, öğretim üyelerinin üniversite hastanelerinde tam gün çalışmasının esas olduğunu belirterek, mevcut tıp fakültelerinin iyileştirilmesi konusunda önemli günlerin kendilerini beklediğini kaydetti.
İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu ise sağlık sektöründeki gelişmelerden ve istatistiki verilerden bahsetti.
Sağlık Bakanlığı'nın İstanbul'a katkılarını anlatan Dokucu, tüm hekim ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı.
OHSAD Başkanı Reşat Bahat da Türkiye'nin hali hazırdaki doktor sayısının 2 katına, hemşire sayısının ise 2,5 katına ihtiyacı olduğunun söylendiğini ifade ederek, buna rağmen halkın sağlık hizmetlerindeki memnuniyetinin yüzde 70-80'lerde olduğunu kaydetti.
Bahat, halkın yüzde 80'inin memnun olmasına rağmen sağlık çalışanlarının yüzde 40'ının memnun olduğunu dile getirerek, özel hastanelerin sorunlarına ilişkin görüşlerini paylaştı.
Etkinlikte, dünya üzerinde ihtiyacı olan her coğrafyaya şifa ulaştıran doktorlara da teşekkür plaketi verildi.
Kutlama törenine, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun eşi Faize Müezzinoğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, tıp fakültelerinin dekanları, kamu ve özel hastanelerin yöneticileri katıldı.