Medimagazin logo

Sağlıkta şiddete hapis cezası geliyor

Sağlık personeline şiddete caydırıcı cezalar verilmesine yönelik talepler karşılık buluyor. Özellikle hapis cezasının para cezasına çevrilebilmesi uygulamasına son verileceği belirtiliyor.
Sağlıkta şiddete hapis cezası geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlıkta son günlerde artan şiddet olaylarına karşı Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda yeni kanuni düzenleme hazırlanıyor. Sağlıkta şiddet konusundaki hapis cezalarının paraya çevrilmesinin önüne geçecek şekilde düzenleme yapılacak.

Mevcut düzenlemeye göre, sağlık personelini kasten yaralama suçunun 3 yıla kadar cezası bulunuyor. Fakat iyi hal ve infaz rejimi uygulaması gibi faktörlerle failler en fazla 6 ay hapis cezası alıyor ve bu ceza, para cezasına çevrilebiliyor.

Yeni yapılacak düzenlemeyle şiddet uygulayanlara verilen cezanın paraya çevrilmesinin önüne geçilmesi ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılması uygulamasına son verilmesi amaçlanıyor. Ayrıca doktor hatalarını gerekçe göstererek son dönemde artan tazminat davalarına da çözüm getiriliyor.

Hakim ve savcıların verdikleri kararlar sebebiyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilmesine benzer bir uygulama doktorlar için de getirilecek. Doktor hatası iddiasıyla açılacak tazminat davalarının 'Kesin Adli Tıp Raporu' şartına bağlanması da tartışılan formüller arasında.

Türkiye /YÜCEL KAYAOĞLU

sağlıkta şiddet
hapis cezası
Yorum (13)
İbrahim Hakkı Aktan
Hastanın gördüğü zarar kurum sorumluluğunda olmalı. Sorumlu olarak (hukuk sisteminde olduğu gibi) hekim hedef gösterilmezse şiddet te azalır. Hastaneler sorumlu olunca sistemdeki eksiklikleri daha kolay giderirler. Hiçkimse de sorumluluk bana ait değil nasıl olsa deyip hekimi öldüresiye çalıştırmaya kalkmaz. Yorgun birinin hata riskini göze almaz. Hastalar da hekim de güvende olur. Hizmet kalitesi artar.
14
Cevapla
Doktor
Sağlıkta şiddet durumunda 6 ay sgk kapsamında hastaneden yararlanamama cezası gelmeli. O zaman bak bakalım nasıl uslu oluyorlar
19
Cevapla
Murat doktor
Adli tıbba kaldıysa iş. Yandık.
12
Cevapla
Akademisyen
Bu mesleğin en can alıcı sorunu MALPRAKTİS DAVALARı ve ASTRONOMİk tazminatlardır. Bu yüzden bu sorunun öncelikli ve ivedilikle çözülmesi gerekiyor. Diğer sorunlarımız bundan sonra çözülse de olur düşüncesindeyim. Çok geç kalınmış bir adım olsa da can çekişen bu mesleği kurtarır düşüncesine kesinlikle katılıyorum. Ama bizim de bu isabetli ve can alıcı adımı atan ilgililere Yardımcı olmamız gerekiyor. Bizimde hepimizin bu ilgili yasa çıkarken katkılarımızı sunmamız gerektiğini düşünüyorum. İlk adımı ben atıyorum. Önerilerim 1-doktorlara tazminat davası açılmayıp sadece devlet aleyhine dava açılması kanunu: Geçmişe yönelik olarak işletilmeli. Henüz sonuçlanmamış, dava açılma aşamasında vb hatta doktor aleyhine sonuçlanmış davaların bile devlet tarafından tazmininin sağlanması gereklidir. 2- Birçok doktor çıkabilecek sonuçtan endişe ettiği davalardan dolayı üstüne ne varsa satıyor ya ülkeyi terkediyor yada mesleği bırakıyor. Kanun geriye doğru sonuçlanmış yada sonuçlanmamış en az 20 yıllık hukuki davaları kapsamalı ve bu davalar düşmeli ve devlet sahiplenmeli el koymalıdır. Herkesi öneri yazmaya ve kanun yapıcılara Yardımcı olmaya çağırıyorum. Bir adım atılırsa biz yüz adım atarak karşılık veririz. Bu mesleği sevmesek tercih etmez ve yapmazdık. Şu an eleştirme değil parlak beyinlerimizi kullanıp öneri yapma zamanıdır.
6
Cevapla
Devrimci Derviş
Sayın Murat kardeş; herkesin bildiği bir gerçeği alenen dillendirecek cesaret, soyadınızı yazmamanızdan kaynaklanıyor gibi.
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir