Medimagazin logo

Sağlıkta şiddet ve malpraktise ilişkin kanun teklifi TBMM'ye sunuldu.. İşte teklif edilen 17 madde!

Kadına yönelik şiddet, sağlıkta şiddet ve malpraktise ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sağlıkta şiddet ve malpraktise ilişkin kanun teklifi TBMM'ye sunuldu.. İşte teklif edilen 17 madde!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Sağlıkta şiddet ile malpraktisin yanı sıra kadına şiddetin önlenmesine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

YENİ KANUN NE GETİRECEK?

Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu, katalog suçlar kapsamına alınacak.

SORUŞTURMA İZNİ MESLEKİ SORUMLULUK KURULUNA BAĞLANIYOR

Düzenlemeyle, hem kamu kurum ve kuruluşlarında, hem de özel sağlık kurum ve kuruluşları ile vakıf üniversitelerinde görev yapan sağlık çalışanları hakkında, sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle soruşturma yapılabilmesi Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulunun iznine bağlanacak.

HEKİMLERE RÜCUDA YETKİ DE MESLEKİ SORUMLULUK KURULUNDA

Kamu kurum ve kuruluşları ile Devlet üniversitelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalarından kaynaklı zararların tazmini için açılan davalar sonucunda Devlet tarafından ödenen tazminatın ilgilisine rücusu bakımından Mesleki Sorumluluk Kuruluna yetki verilmekte ve bu Kurulun yapacağı değerlendirme sonucunda rücusuna karar verilen miktar bakımından ilgili sağlık çalışanına dönülmesi sağlanmaktadır.

Bakan Koca: Kasten yaralama tutukluluk için karine teşkil edecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta şiddetle ilgili yeni düzenlemeye ilişkin, "Sağlık personeline karşı kasten yaralama, tutukluluk için tek başına karine teşkil edecek." ifadesini kullandı.

Bakan Koca'nın Twitter'dan yaptığı paylaşımda, sağlıkta şiddet suçlarının önlenmesi ve Malpraktis davalarındaki haksızlıkların sona erdirilmesi için ilgili kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören teklifin, Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulduğunu ve Adalet Komisyonuna sevk edildiğini belirtti.

Suçun, karşısında yıldırıcı yasayı bulacağını aktaran Koca, şunları kaydetti:

"Sağlık çalışanlarına karşı işlenen kasten yaralama suçu, Ceza Muhakemesi Kanunundaki Katalog Suçları arasına alınıyor. Tıpkı kasten öldürme gibi, silah kaçakçılığı, işkence gibi. Sağlık personeline karşı kasten yaralama, tutukluluk için tek başına karine teşkil edecek. Artık hakim ve savcılarımız başka gerekçeye ihtiyaç duymadan tutuklama kararı verebilecek."

 

İşte Kanun Teklifi maddeleri:

 

sağlık çalışanları
tbmm
sağlıkta şiddet
kanun teklifi
Yorum (56)
Yaşar Öztürk
Maaş iyileştirmesi için bekletilen Önerge derhâl yürürlüğe girmelidir.
138
Cevapla
Dr mü
Teşekkürler, cumhurbaşkanının verdiği diğer müjdelerin gerçekleştirilmesi için de acilen bekliyoruz..
20
Cevapla
Hasan
Hani sadece Kasıt olduğunda rücu edilecekti. Cumhurbaşkanı kendi ağzıyla bu şekilde söyledi. Ve bu yasa sonrası Tıbbi Malpraktis sigortası yasası da düzenlenmeli. Bu haliyle Sigorta şirketleri hiç ödeme yapmaz. Tazminat miktarının da yapılan işleme için ödenen ücrete endeklenmesi şart. İşlem için ödenen ücretin 10kati, 20 katını aşmamali tazminatı.
78
Cevapla
Uzm dr
Malpraktis konusunda dişe dokunur birşey yok gibi anladım .Rücu için bir üst sınırda konulmamış.Onceki uygulamaya göre hekimin avantajı ne oluyor anlamis değilim.
66
Cevapla
Mustafa
Kurul böyle oluşursa yine faydalı olmaz. Kurulda yer alan yöneticiler, dahili ve cerrahi branştan yer alan doçent veya profesör kendi branşı dışında konuya hakim olması zor. Her branştan 7 profesörden oluşan alt kurullar kurulmalı. Hangi branş uzmanını ilgilendiriyorsa o branşın uzmanları toplanmalı hatta başka branşı da ilgilendiriyorsa o braşın uzmanları da toplanmalı. Hasta sadece dosya üzerinden değerlendirilmemeli, detaylı muayeneleri yapılarak karar verilmeli. Onların vereceği karar üst kurulda görüşülerek sonuca bağlanmalı. Kurulun vereceği her karar yine mahkemeye gidecek gibi duruyor.
80
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir