Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Sağlık Turizmi İş Konseyi (SAİK) Başkanı Dr. Yıldırım, geçtiğimiz hafta Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Büyükelçimiz Hulusi Kılıç eşliğinde önce Sağlık Bakanı Dr. Oktay Siraliyev, ardından da Tıp Üniversitesi Rektörü, Milletvekili Ehliman Emiraslanov’la bir araya geldiklerini söyledi. Yıldırım, akredite olmuş hastane temsilcilerinin yer aldığı SAİK’in Türkiye’de uluslararası hasta akışını planlayan, geliştiren, bu konuda en yetkin otorite olduğunu hatırlattı. Yıldırım , Azerbaycan ile sağlıkta işbirliği için götürdükleri öneri ve teklifleri, “ tıp alanında işbirliğini geliştirme, akredite hastanelerde çalışan en yetkin bilim adamlarını Azerbaycan’a getirerek, ihtiyaç duydukları branşlarda eğitim verme, Azeri hekimlerin SAİK üyesi hastanelerde kısa, orta vadeli eğitim almalarını sağlama, sağlık turizmi yapılacaksa bunun işbirliği ile sistemli yapılması” olarak özetledi. Dr. Yıldırım şunları söyledi:
“Aradıkları üst seviyelerde, resmi olabilecek bir ağızla ama iş yapmaya yönelik bir girişimdi. Bugüne kadarki girişimler ya çok bürokratik, üst seviyelerde olmuş ve kağıt üzerinde kalmış, ya da çok aşağıda, çantacı diye tabir edilen seviyelerde olmuş, iş bitirmeye yönelik üç kağıtçıların da içinde yer aldığı ilişkiler olmuş. Bu ikisinin arasında ve ortasında hem saygın, hem planlı programlı hem de pratiğe yönelik bir çalışma arzu ettikleri ortaya çıktı. Zaten bizim de teşhisimiz de geliş nedenimizde buydu. Ülkemize, Azerbaycan’dan check-up’tan kalp cerrahisine kadar üst düzey tıp hizmeti almak için çok sayıda hasta geliyor. Ancak bunların komisyona dayalı, hastaların suistimal edilmelerine açık bir hizmet olduğunu bildiğimizi, bu konuda Türkiye’nin adının herhangi bir şekilde kendileri tarafından kötü anılmaması için, bunları frenlemek, kontrol etmek için geldiğimizi söyledik. Artık Azerbaycan ile sağlık turizminde yeni bir dönem başlayacak.”
İMZALAR MART SONUNDA
Öte yandan Dr. Yıldırım, Büyükelçi Kılıç’ın toplantılardan sonra bir resepsiyon vererek kendilerini Bakü’deki yabancı misyonlar, sağlık kuruluşları temsilcileri ve komisyon usulü çalışan kişilerle bir araya getirdiğini söyledi. Buradaki sunumda Türkiye’nin sağlık turizmindeki yeri ve önemini anlatma fırsatı bulduğunu kaydeden Yıldırım, mart ayı sonunda Azerbaycan heyetini hastane ziyaretleri için beklediklerini sözlerine ekledi.
Yıldırım, “Sağlık turizmi konusunda ABD’ye, Hollanda’ya girişimlerimiz olmuştu. Ancak Azerbaycan, bugüne kadar yaptığımız en somut sağlık turizmi hamlesi oldu. İşbirliğinde anlaştık, imzalar ay sonuna kadar atılacak, ‘Büyük ağabey’liğimizi sağlık alanında da sürdüreceğiz. Komisyonla iş yapan kişiler de toplantı sonrası bu işi sizinle yapalım, dediler. Bakü’den önemli kazanımlarla döndük. . Azerbaycan ile sağlık turizmimiz artık çantacı usulü değil, saygın, planlı programlı olacak” dedi. dedi.
GELİN, GÖRÜN, KARAR VERİN
Bakan ve rektörden öncelikle Türkiye’ye gelip üye hastaneleri görmelerini istediklerini belirten Dr. Yıldırım, “Hastanelerimizi görüp bilgi sahibi olmalarını, hastalarını nereye göndereceklerini bilmelerini önerdik. Eğitimler için gerekli zemini hazırlamayı, gerekirse Sağlık Bakanlığı’nı devreye sokabileceğimizi belirttik. Hekimlerimizin zaman zaman Azerbaycan’a gelerek hastalarını ameliyat edebileceklerini, böylece pratik eğitim verebileceklerini ifade ettik. Sağlık Bakanı’na hastane işletmesi yönetimi konusunda ciddi deneyime sahip olduğumuzu, uluslararası akreditasyon deneyimlerimizi kendileriyle paylaşabileceğimizi bildirdik. Görüşmeler öncesinde Bakanın eski Rus geleneğine bağlı olduğu, negatif olabileceği söylenmişti. Aksine çok pozitif değerlendirdi ve işbirliğine açık olduğunu belirtip protokol için müsteşarına anında talimat verdi. Ziyaretimizi de Bakanlık web sayfasında haber olarak verdiler” dedi.