Hükümet, bütçenin en büyük kara deliklerinden olan sosyal güvenlik açıklarını kapatmak için hummalı bir çalışma başlattı.
Ekonomi yönetimi, kamuya çıkardıkları faturalar hızla artan özel ve üniversite hastanelerine; ‘dar bir elbise’ dikerek, bu elbiseye sığın; diyecek. 4 yıldır ele alınmadığı belirtilen Sağlık Uygulama Tebliği yeniden düzenlenecek.
Ekonomi yönetiminin sağlık harcamalarına neşter vurulmasının en önemli gerekçesini ise 2002 yılında 7.2 milyar lira olan faturanın 2009 yılı itibariyle 5 kat artarak, 36 milyar liraya yükselmesi oluşturuyor. Bu giderlerin zapturapt altına alınması için öncelikle özel ve üniversite hastanelerinin kamuya çıkardıkları faturalar ele alınacak. Devlet hastanelerinde uygulanan ‘global bütçeleme’ sistemi özel ve üniversite hastanelerini de kapsayacak şekilde genişletilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yeni Başkanı Emin Zararsız, basın mensuplarıyla düzenlediği tanışma toplantısında, sosyal güvenlik sistemine ilişkin çalışmalar konusunda bilgi verdi. Kamu sağlık harcamalarının bütçe üzerinde yük oluşturmaya başladığına dikkat çeken Zararsız, bu harcamaların finansmanı, sürdürülebilirliği konusunda sıkıntı ortaya çıktığını söyledi.
Harcamalar 5 kat arttı
Sağlık harcamalarının, 2009 yılı itibariyle 36 milyara yükseldiğini belirten Zararsız, bu harcamaların sürdürülebilir kılınması için ilgili bakan ve kurumların katılımıyla 3 haftadır yoğun bir çalışma yaptıklarını açıkladı.
4 yıldır üzerinde çalışılmayan Sağlık Uygulama Tebliği’nde de değişiklik yapılmasına dair çalışmaların sürdüğünü belirten Zararsız, Tebliğ’in daha rasyonel hale getirileceğini söylemekle yetindi.
Sağlık Uygulama Tebliği, sağlık yardımları SGK tarafından karşılanan kişilerin kurumca finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinden, yol, gündelik ve refakatçi giderlerinden yararlanma esas ve usullerini düzenliyor.
Vatandaş değil, özel hastaneler hedefte
Çalışmaların devam etmesi nedeniyle detaylı bilgi veremeyeceğini belirten Zararsız, hizmet sunucuları açısından alınması gereken tedbirlere dikkat çekti. Zararsız, kriz döneminde ve kriz sonrasında kamunun alması gereken önlemler olduğu gibi özel kesimin de özellikle verimlilik artışları yoluyla maliyetleri düşürmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Alınacak tedbirlerle vatandaşın sağlık hizmetlerine erişiminin azaltılmayacağını belirten Zararsız, hizmet sunucuları açısından alınması gereken önlemler olduğunu söyledi. Bu çerçevede kamu hastanelerinde uygulanan bütçeleme sisteminin özel hastaneler, üniversite hastaneleri ve ilaç firmalarına da uygulanacağını söyledi.
Yüzde 30 fark
SGK’nin bir geri ödeme kuruluşu olduğunu belirten Zararsız, bazı kuruluşların faturalarında yüzde 1 ila 3 oranında hata olurken; bazılarında bu oranın yüzde 30’lara kadar çıktığını ifade etti. Zararsız, “Demek ki bazı kuruluşlara karşı önlem almanız gerekiyor” dedi.
Hürriyet