Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

''Bir annenin hastanenin normal doğum ısrarıyla felç olduğu iddiası''na yanıt geldi
Kaynak: AA
Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, ''Bir annenin hastanenin normal doğum ısrarıyla felç olduğu iddiası''na ilişkin olarak, vakada sezaryen gerekliliği bulunmadığını, vakaya müdahale eden hekimleri yaklaşımı ve uygulamasının doğru olduğunu ve herhangi bir hatanın söz konusu olmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede yer alan ''Hastanenin normal doğum ısrarıyla felç olan anneden dava'' başlıklı haberin eksik bilgiler içerdiği ve kamuoyunu yanıltıcı nitelikler taşıdığı belirtildi.

Açıklamada, haberde adı geçen hastanın gebelik öncesi dönemde hipertansiyonu ve diyabeti bulunduğu ifade edilerek, hastanın gebeliği sırasında da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde, kronik hipertansiyon ve gebelik şeker hastalığı nedeniyle 1 ay süreyle yattığı, kan şekeri ve tansiyonunun düzenlendiği belirtildi.



Klinikte yatarken 38. haftada annenin doğum sancılarının başladığı ve normal vajinal yoldan doğumun gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Ancak, doğum sırasında nadir görülen komplikasyonlardan biri olan 'omuz takılması' meydana gelmiş, gerekli müdahale yapılarak doğum sağlanmış, bebeğin kolunda geçici felç oluşmuştur. Bebek, şu anda fizik tedavi almakta olup, felcinin kalıcı olup olmadığı kesin değildir.

Bununla beraber anne 6 gün hastanede yatırıldıktan sonra şifa ile taburcu edilmiş, daha sonra baş ağrısı şikayeti ile aynı hastanenin dahiliye ve nöroloji kliniğine yatırılarak tetkik ve tedavisi yapılmıştır. Annenin beyin damarlarıyla ilgili hastalığı mevcut olup, bunun doğumla alakası yoktur.



Bu vakada, sezaryen gerekliliği bulunmamaktadır. Annenin de tedavisi aynı hastanede devam etmektedir. Vakaya müdahale eden hekimlerin yaklaşımı ve uygulaması doğru olup, herhangi bir hata söz konusu değildir. Anne ve bebeğin durumu bakanlığımız ve adı geçen üniversite tarafından takip edilmektedir.''

sağlık
bakanlığı'ndan
açıklama
Yorum (6)
bedri a.
sezaryen olmayı hekimin seçimine bırakmayan sağlık bakanlığı sezaryen doğum yaptırtan jinekologlar hakkında inceleme ve soruşturma açmıştır. artık kadın doğumcular sezaryen yapmaktan korkar hale gelmiştir. sayın hastamıza geçmiş olsun diyor ve hakkını sağlık bakanlığı yetkililerinden sormasını istiyoruz.bizzat sağlık bakanının sezaryen hakkındaki demeçleri bile yeteri delil olur.
0
Cevapla
mehmet ali a.
olay tamamen sağlık bakanlığının suçu.mahkemeye verilmesi gereken de sağlık bakanının ta kendisidir.sezaryen ile ilgili yaptırımlar bizzat onun genelgeleriyle olmuştur.
0
Cevapla
Bülent Duran
Makrozomik bir fetüsü normal doğuma zorlamak, hekimleri normal doğuma zorlamakla yanlış yola girildiğinin örneklerinden biridir. Benzeri davalar hızla artacaktır. Zorla güzellik olmaz. Sectio tercih edilse bebekte bu durum oluşmayacaktı. Bunun sorum lusu kimdir? Bakanlık bunu da açıklamalıdır???
0
Cevapla
murat
haberin basligini okuyunca anne felc oldu zannettim,haberin devamini okuyunca bebegin dogumda omuz gelisi geldigini ve o esnada travmatik kolda felc oldugunu anladim,anne gayet saglikli yani..bir doktor olarak ben bile haberin asil icerigini anlamak icin -efor- sarfediyorsam bunu okuyan siradan vatandas ne yapsin? sonra doktor milleti -tu kaka-..
0
Cevapla
yusuf yılmaz
Sn Bülent Duran bey anne diabetik ancak bebeğin makrozomik olduğuna dair yazıda harhangi bir ifade yok ayrıca omuz takılması 1000 doğumda bir görülen komplikasyon ve öngörülemeyen bir komplikasyon eğer biz 1 bebeği kurtarmak için sectio yapmaya kalkarsak gereksiz sectio artacaktır. Makrozomi tanısıda subjektiftir ACOG tavsiyesi diabetiklerde 4500 gr diabetik olmayanlarda 5000 gr a kadar normaldoğumu önermektedir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir