Akdağ, UNİCEF tarafından Türkiye'deki bebek ölümlerinin azaltılmasındaki katkıları nedeniyle yapılan ödül töreninde, bakanlığının ''teşkilat yasasının değiştirilmesi'' ile ilgili soruları yanıtladı.
Yeni bir teşkilat yasası yaptıklarını, bunun ''gelişmekte olan bir taslak'' olduğunu söyledi. Taslak üzerinden kesin sonuçlar çıkarmanın yanlış olduğunu vurgulayan Akdağ, ''Çünkü sonuçta Maliye, Devlet Personel ve Başbakanlıkla da bazı görüşmeler, toplantılar yaptık. Ama bu teşkilat yasası ile daha doğrusu, bu husustaki kanun hükmündeki kararnameyle ilgili olarak tabii ki Sağlık Bakanlığı ya da Sağlık Bakanı olarak nihai kararı biz veremeyiz. Bu sonuçta hükümetin vereceği bir karar olacaktır'' diye konuştu.
Akdağ, bu tartışmalar çerçevesinde yapılacak taslağın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacağını ve görüşlerini alacağını da bildirerek, şunları söyledi:
''Ama söylediğim gibi klasik bir bakış açısıyla yürümüyoruz. Benim öteden beri inandığım bir husus var. Süreklilik arz eden görev pozisyonları verimliliği azaltır. Bu bende genel bir kanaat. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığındaki yöneticilik pozisyonlarının gerek bakanlık merkezinde, gerekse taşrada sözleşmelilik süreleriyle sınırlı olması gerektiğine inanıyorum. Bu sözleşmelilik sürelerinde de performans değerlendirmesinin yapılması gerektiğine inanıyorum. 'Ancak şunu ifade etmem gerekir, biz 9 yıldır iktidardayız. Zaten bugüne kadar çalıştığımız yöneticilerin önemli bir bölümünü biz atadık. 9 yıllık iktidar önemli bir süre. Dolayısıyla bu tasarı 'yöneticileri illa ki değiştireyim tasarısı' değildir. Bu bir verimlilik tasarısıdır'' diye konuştu.
Tasarının, kamuoyunda ''ithal doktor'' olarak adlandırılan Türkiye'de yabancı doktor çalıştırılmasını öngörüp öngörmediğinin sorulması üzerine Akdağ, şunları söyledi:
''İsterseniz 'ithal doktor' lafını kullanmayalım, insan için bu lafı kullanmayı bugüne kadar hiç doğru bulmadım. Belki bu tasarı ile değil ama tasarının içine de girebilir, mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan doktorların da Türkiye'de çalışmasının önü açılmalıdır. Neden Türk doktorları dünyanın dört bir tarafında çalışabiliyor da dünyanın başarılı doktorları Türkiye'de çalışamasın? Türk insanına haksızlık değil mi bu?''
Bakan Akdağ, Birleşmiş Milletler'in ''kuş gribi'' ile ilgili uyarısının hatırlatılması üzerine de, bu konuda gerekli tedbirleri aldıklarını bildirdi.