Medimagazin logo

Prof. Dr. Derya Uludüz: Her doktor biraz Sherlock Holmes olmalı

Prof. Dr. Derya Uludüz’ün beklenen kitabı Gençliğin Sırrı Beyinde okuyucuyla buluştu.  Prof. Dr. Derya Uludüz’ün size sağlığın dedektifi olmak için sunduğu ipuçlarını içeren kitabı Doğan Kitap etiketiyle raflarda.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Prof. Dr. Derya Uludüz: Her doktor biraz Sherlock Holmes olmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz'ün, beklenen kitabı "Gençliğin Sırrı Beyinde" çıktı. “Her doktor biraz Sherlock Holmes olmalı hastayı ve hastalığı benzer şekilde ele almalıdır.” diyen Prof. Dr. Derya Uludüz, "Gençliğin Sırrı Beyinde" kitabında tıpkı bir dedektif gibi insanın karmaşık yapısını dikkate alarak sağlığı bütüncül bir yaklaşımla değerlendirerek olası hastalıkları ortadan kaldırmanın yollarını anlatıyor.

Beyin sağlığının korunması ile vücut sağlığına da kavuşulacağını belirten Prof. Uludüz, sağlık için ipuçlarını yakalamanın tek yolunun bütüncül sorgulayıcı tıp yöntemini kullanmak olduğunu vurguluyor ve  bu kitap ile koruyucu tıbbın ve semptomların sebeplerine yönelik araştırmanın önemini anlatmak istediğini belirtiyor. 

Kitap, insan bedeninde ve ruhunda hastalanmaya yol açabilecek iç ve dış etkenleri tek tek gösterip, bu etkenlerin yol açabileceği hastalık ihtimallerini de belirterek yine herkesin alabileceği önlemleri sıralıyor. İyi bir tıp dedektifi olarak, insanın karmaşık yapısını göz önünden ayırmadan onun bedenine ve ruhuna bütüncül bir yaklaşımla bakıp hem somut hem de olası hastalıkları ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Prof. Dr. Derya Uludüz, okuyuculara sağlığın dedektifi olmak için bütün ipuçlarını sunuyor. Bu ipuçlarını takip ederek insan vücuduna bakış açısını değiştirmeyi, yakınmaları azalmayı ve basit ama etkili değişikliklerle iyi hissetmeyi sağlıyor.

Prof. Dr. Derya Uludüz, kitabını şu sözlerle anlatıyor:

“Hepimizin hayatta farklı beklentileri olsa da, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam istiyoruz. Keyfimiz yerinde olsun, kahkahalarımız bol olsun, hiç ağrımız olmasın, sağlık sorunumuz olmasın, hem çalışalım hem iyi dinlenelim, canımızın istediği keyifli şeyler yiyelim. Bu en doğal hakkımız, çünkü yaşadığımız hayatın hepimiz için ne kadar süreceğini bilmiyoruz ve bunu en iyi şekilde geçirmek istiyoruz. 

Oysa hayatımızda son 20 yılda çok şey değişti. Bugünün hayatı dünkünden çok daha hızlı akıp gidiyor, daha koşturmacalı daha gürültülü, daha kirli ve daha yalnız bir hayatımız var artık. Hastalıklarımız ise gün geçtikçe arttı. Siz de doktor doktor dolaşmaktan yorulmadınız mı? Ama hala derdinizin bir çaresi bulunamadı değil mi? Tamamen iyileşmek sağlığa kavuşmak ancak yakınmalarınızın temel sebebini bulmakla mümkün olabilir. Baş ağrılarınızın nedeninin tiroid hastalığınız, bir türlü düşüremediğiniz tansiyonunuzun sebebinin uyku apneniz, göz doktorlarının tanıyı koymakta zorlandığı görme bulanıklığının sebebinin kalbinizdeki doğuştan gelen bir delik olduğunu söylesem ne dersiniz?

Kendimizi 100 yaşında hayal edelim. O yaşta sağlığımızın bozulacağını, yürümekte, işlerimizi yapmakta, bir şeyleri hatırlamakta zorlanacağımızı ve daha çok ağrımız olacağını düşünüyoruz. Böyle bir durumu yaşlanmanın doğal süreci olarak görüyor bundan endişe ediyoruz. Hele ki ailemizde hastalığı olan yakınımız varsa hastalanmadan hastalık riski taşıyor muyum endişesi ile her yıl check up programları satın alıyoruz. Check up yaptırmak sizi -daha sağlıklı- yapmıyor, sayfalarca ayrıntılı tetkik kişinin genetiğini, yaşam şeklini bilmeden hiç bir anlam taşımıyor. Tetkikleri bir kenara bırakıp, öncelikle sizin yaşam şeklinizin, genetik özelliklerinizin sorgulanması ve risklerinizin hesaplanması gerekli. “

 Prof. Dr. Derya Uludüz kimdir?

Prof. Dr. Derya Uludüz, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nden hekim unvanını aldıktan sonra nöroloji ihtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Aynı fakültede öğretim üyesi olarak çalışmaya devam etti, 2017 yılında profesörlük unvanını aldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı İnme ve Girişimsel Nöroloji Bilim Dalı ile Algoloji Bilim Dalı’nda aktif olarak çalıştı. 2012 yılında Amerika Minnesota Üniversitesi’nde vasküler girişimsel nöroloji konusunda eğitim aldı. 2014 yılından itibaren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Alt Kurullar Eğitim koordinatörlüğü, Ulusal ve Uluslararası İlişkiler komisyon başkanlığı görevlerini üstlendi.

Dünya Başağrısı Derneği “Lifting the Burden” Komitesi eşbaşkanı ve Pediatrik Başağrıları Dünya Çalışmaları koordinatörüdür. Avrupa Başağrısı Derneği Türkiye temsilcisi, Başağrısı ve Ağrı Çalışmaları Derneği yönetim kurulu üyesidir. BEYİNDER Beyin Sağlığı Derneği kurucu başkanı ve Küresel Migren ve Ağrı Derneği başkan yardımcısıdır. Avrupa İnme Organizasyonu Eğitim Komitesi üyesidir. Nöroloji konusunda 100’ün üzerinde yurtdışı bilimsel makalesi olan Uludüz, halen bilimsel çalışmalarının yanı sıra Asya ve Afrika ülkelerinde gelişmekte olan sağlığın iyileştirilmesi konusunda aktif görevler üstlenmektedir

prof. dr. derya uluduz
gençliğin sırrı beyinde
kitap
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir