Medimagazin logo

Parkinson hastalığı ile bağlantılı bağırsak sorunları: Yeni çalışma potansiyel erken uyarı işaretlerini ortaya koyuyor

Gut dergisinde yayınlanan çığır açıcı bir çalışmaya göre, kabızlık ve irritabl bağırsak sendromu gibi bağırsak sorunları Parkinson hastalığının erken evrelerine işaret edebilir. Araştırma, beyin ve bağırsağın birbiriyle yakından bağlantılı olduğu yönündeki artan inancı destekleyerek Parkinson için muhtemelen daha erken ve daha etkili tedavilere kapı açıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Parkinson hastalığı ile bağlantılı bağırsak sorunları: Yeni çalışma potansiyel erken uyarı işaretlerini ortaya koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni çalışma, beyin ve gastrointestinal sağlık arasındaki karmaşık bağlantıya yönelik bilimsel odaklanmayı yoğunlaştırıyor. Gut dergisinde yayınlanan bulgular, kabızlık, yutma güçlüğü ve irritabl bağırsak sorunlarının bazı bireyler için Parkinson hastalığının erken göstergeleri olabileceğini ortaya koyuyor.

Beyinle etkileşim halinde olan milyonlarca sinir hücresiyle dolu gastrointestinal sistem, giderek kötüleşen beyin rahatsızlığına ilişkin önemli bilgiler sağlayabilir. Çalışmada yer alan araştırmacılar, "Bağırsak sorunlarının neden ortaya çıktığını anlamak, Parkinson'un daha erken tedavi edilmesini sağlayabilir" diyor.

Potansiyel terapötik çıkarımlar

Uzmanlar, bir sistemi hafifletmeyi amaçlayan tedavilerin diğer sistem için de faydalı olabileceğini savunarak, bağırsak sorunlarının ele alınmasının aynı anda Parkinson semptomlarını hafifletebileceğini ya da tam tersi olabileceğini ima ediyor. Parkinson's UK'den Clare Bale bulguları destekliyor ve sonuçların hipoteze "daha fazla ağırlık kattığını" belirtiyor.

Ancak Davis, California Üniversitesi'nden Profesör Kim Barrett, bu bağlantının klinik uygulamada kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Barrett, "Hem gastrointestinal rahatsızlıkların hem de Parkinson hastalığının bağımsız olarak henüz bilinmeyen üçüncü bir risk faktörüyle bağlantılı olması mümkündür - rapor edilen çalışma nedensellik atfedemez" diye uyarıyor.

 

Erken teşhis ve tedaviye doğru

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bağırsak sağlığı ve Parkinson arasındaki bu bağlantının sonuçları çığır açıcı olabilir. University College London'daki Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Tim Bartels, bağırsakların Parkinson'un biyolojik belirteçlerini bulmak için "birincil hedef" olabileceğini belirtiyor.

Bartels, Parkinson'u daha erken tahmin etme becerisinin "daha erken ve dolayısıyla daha etkili tedavi ve ilaç hedeflemesi için son derece değerli olabileceğini" ekliyor.

Bu araştırma, tıp camiasında Parkinson'u daha erken bir aşamada tespit ve tedavi etmek için yeni yolların kilidini açma umudunu besliyor. Bağırsak sorunları ve Parkinson arasındaki bağlantı kesin olmaktan uzak olsa da, dünya çapında milyonlarca kişiyi giderek daha fazla etkileyen bir hastalığın anlaşılması, yönetilmesi ve muhtemelen önlenmesinde potansiyel ilerlemelere zemin hazırlıyor. Bu karmaşık bağlantıyı tam olarak anlama yolculuğu halen devam ediyor, ancak açtığı kapılar yakın gelecekte hayat değiştiren atılımlara yol açabilir.

parkinson
kabizlik
irritabl bagirsak sendromu
beyin ve gastrointestinal saglik
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir