ANTALYA- Türkiye'de tek multi organ transplant cerrah olan Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof.Dr.Alper Demirbaş, Türkiye'nin organ nakli konusunda ileri düzeyde olduğunu belirterek, "Türkiye'de karın içinde aynı anda 7 organ naklini yapmaya teknik olarak, ekip olarak hazırız" dedi. Karın içi çoklu organ nakillerinde değişik kombinasyonlar yapılabildiğini kaydeden Prof.Dr. Demirbaş, "Mide, 12 parmak, kalın bağırsak. karaciğer, böbrek, pankreas ve ince bağırsak aynı anda çıkarılıp yerine yeni bir nakil yapılabilir" diye konuştu.
HASTANIN BU AMELİYATA KADAR YAŞATILMASI ÖNEMLİ
Çoklu organ nakillerinin dünyada 20 yıl önce başladığını kaydeden Prof. Dr. Demirbaş, şöyle konuştu: "Çocuklarda genelde sorun ince bağırsakta yaşanmakta. Emilim bozukluğuna bağlı damar tıkanıklığı görülebiliyor. Doğumsal olan hastalıkta hasta damardan besleniyor. Bazı kanser olmayan tümörler, yerel olarak bulunduğu noktada yayılabilen tümörler, ana damarları tutan tümörler olabiliyor. Karaciğeri ve ana toplar damarı besleyen damarların tümünde tıkanmalar da olabiliyor"
ÖNEMLİ OLAN HASTANIN AMELİYATA KADAR YAŞATILMASI
Çoklu organ nakillerinde en önemli konunun hastanın bu ameliyata kadar yaşatılabilmesi olduğunu kaydeden Prof.Dr. Demirbaş, şunları söyledi: "Bu ameliyatlarda önemli olan hastanın ameliyata kadar yaşatılabilmesi. Çünkü, damardan beslenme sürecinde enfeksiyon çok önemli" Türkiye'de son 20 yılda organ nakli ameliyatlarının yapıldığını hatırlatan Prof.Dr. Demirbaş, "Organ nakili yaptığımız son 20 yılda çoklu organ nakli için henüz bir başvuru olmadı" ifadelerini kullandı.
BİZ HAZIRIZ
ABD Miami Üniversitesi'nde çalıştığı yıllarda 25 çoklu organ nakli ameliyatına katıldığını ve multi organ transplant cerrah sertifikası olduğunu anlatan Prof.Dr. Alper Demirbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ameliyatlar tek kişilik iş değil. Süresi 38 saate kadar çıkabiliyor. Türkiye'de benden başka bu ameliyatları yapabilecek multi organ transplantasyon cerrah var mı bilmiyorum ancak bizim alt yapımız ve ekibimiz çoklu organ nakli yapmaya hazır.
Karın içi organlarında Türkiye'de ikili ameliyatlar yapıldı. Biz de aynı anda karaciğer-böbrek, pankreas-böbrek ameliyatları yaptık. Türkiye'de 3'lü organ nakli henüz yapılmadı"
SAĞLIK BAKANLIĞININ CİDDİ ÇALIŞMALARI VAR
Organ nakli ameliyatlarında Türkiye'de son yıllarda ciddi gelişmeler olduğunu kaydeden Prof.Dr. Alper Demirbaş, organ bağışında da küçük olsa bile artış yaşandığını söyledi. Sağlık Bakanlığının konu ile ilgili ciddi çalışmaları olduğunu anlatan Demirbaş, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de yapılamayacak herhangi bir karın için organ nakli ameliyatı olduğunu düşünmüyorum. Birçok merkez var. Sağlık Bakanlığının katkısı da had safhada"
DOKU VE ORGAN NAKLİ ÇOK ÇETREFİLLİ
Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın ölümü üzerine kompozit doku nakli tartışmaları başlarken, yüz, kol ve bacak nakillerinin 'kompozit doku nakli' olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Demirbaş, şöyle konuştu:
"Son 1 ay içerisinde yapılan bu tür nakiller var. Beni çok mutlu ediyor. Aynen çoklu organ nakillerinde olduğu gibi, kompozit doku nakilleri dünya standartlarının yakalandığını gösteriyor. Başarısızlar olabilir."
Doku ve organ naklinin son derece çetrefilli olduğunu anlatan Demirbaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Dünyada ilk defa karaciğer nakli 1963 yılında yapıldı. ABD'de İlk yapılan dört karaciğer nakilinde hastalar öldüğü için yasaklandı. Daha sonra deneysel çalışmalar ile yeniden yapılmaya başlandı. Başlangıçta talihsizlik ve deneyim eksikliği olabilir. Ama değişecektir. Gelişecektir. Türkiye organ naklinde çok çok önemli bir yerde. Bundan sonra daha da ileride olacaktır."