ANKARA-Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Anafartalar Toplantı Salonu'nda düzenlenen Kırıkkale Üniversitesi 11. Uygulamalı Mikrocerrahi Kursu'na konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Özkan, Kırıkkale Üniversitesinde böyle bir kurs düzenlenmesinin kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Prof. Dr. Özkan, bir gazetecinin organ nakli ameliyatlarıyla ilgili sorusu üzerine, organ nakillerinin Türkiye'de yapılıyor olmasının tesadüf olmadığını ifade ederek, ''Mutlaka olumsuz şeyler olacaktır. Bunları kendi içerimizde çözeriz. Tabii ki üzüntüler var, bunlar da kendi içinde haklı olabilirler ama bunları kendi içimizde mutlaka çözebiliriz'' diye konuştu.
Bir gazetecinin ''İlk nakilde olumlu bir gelişme oldu, ikinci nakilde olumsuzluk yaşandı'' demesi üzerine Özkan, şunları kaydetti:
''Kısacası tedirgin olacak hiçbir şey yok, bu insanların başına gelen bir şey. Ufacık bir iğne yapıyorsunuz ve alerji olup hayatınızı kaybedebiliyorsunuz. Ufak tefek veya büyük sorunlar vardır. Bunları kendi içimizde çözeriz tıbbi olarak. En önemlisi budur. Bir ameliyatla olumlu bir hava yaratılıyorsa bir ameliyatla da olumsuz bir hava yaratılmasın. Bu güzelliği sağlayan olumlu hava gitmesin. Bizim vereceğimiz mesaj bu. Çok güzel bir hava gidiyor. Bu şanssızlık o aile için sadece. Ne olur, toplum olumsuz olmasın. Kesinlikle çok ümitliyiz ki oralardan kalktık buralara gönüllü olarak geliyoruz insanlar daha iyi yetişsin diye. Mutlaka zaman her şeyin ilacı olacak. Olumsuz bakmamakta fayda var. İnsanlarımız çok iyi bakıyor, buna inanıyoruz.''
Türk Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferit Demirkan da Türkiye'de son zamanlarda yapılan nakillerin tesadüf olmadığını, Türkiye'de deneysel anlamda bu işle uğraşan insanlar olduğunu belirtti.
''Bir alt kültür var mikrocerrahi konusunda. Bunların çoğu yurt dışında eğitim almış, orada araştırma yapmış, çeşitli faaliyetlerle bunları denemiş insanlar var'' diyen Demirkıran, şunları söyledi:
''Dolayısıyla bunların burada yapılması tesadüf değil. Çok büyük bir başarı, bunu yapıp üstelik de olumlu sonuçlandırmak büyük bir başarı. Mevcut ülke şartları içerisinde bunu devlet, SGK ve Sağlık Bakanlığı ile beraber bir çerçeveye oturtmak çok büyük bir başarı ama sonuçta bu bir ekip işi. Hem ekip işi hem de belli bir grubun bunu istiyor olması lazım. Bunun devam etmesini sağlayan, yeni insanların çıkmasını sağlayan bir sistem olması lazım. Buna sahibiz. Bu anlamda Türkiye, işler olumlu giderse kompozit doku naklinde çok önemli merkezlerden biri olabilir. Birtakım sorunlar yaşanmış olabilir ama sonuçta bunu yapmak isteyen büyük bir kitle var ülkemizde. Bunun için buraya gelip kurs almaya çalışan, sırada bekleyen bazı arkadaşlarımız var, önlerinde çok güzel örnekler var, Ömer gibi. Başarıyı tanımlayan, onun çıtasını koyan, bunu yapılabileceğini gösteren, ilk olmak çok zor ama daha sonra takip etmek daha kolay. Çünkü size yol gösteren birileri oluyor o zaman. Bu anlamda önümüzdeki dönemin daha parlak olacağını düşünüyorum. Mutlaka önemli olan işin olumlu tarafından bakmak ve elde edilen başarıyı önemsemek, ortaya çıkan sorunlardan da ders almak.