Medimagazin logo

Ölen bir doktorun ardından

Ölen bir doktorun ardından
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bir doktor intihar etmiş diye yazıyordu gazeteler. İnternet sitesindeki haberlerin altına yorumlar yazılmıştı, çoğu da sağlıkçılardan. Bir de sırf bir soruşturma için intihar edilir mi diyordu insanlar.

Bir soruşturma değildi oysa bu sadece... Uğruna adadığın bir hayatın zaten boşa harcanmış olduğunu hissetmenin çaresizliğiydi bence.

Hemşiresine hakaret eden 1.5 yaşında bebeğin annesine müdahale etmek isteyen doktora, yine aynı hemşire tarafından, aşısına, çocuk izlemlerine gelmeyecek yoksa, hem hamile falan kalır bir daha, sonra uğraş dur , siz ses etmeyin denen bir aile hekiminin gönül kırıklığının çaresizliği gibi.

Kazandığı TUS sınavında heyecanla girdiği bölümde, kendisine hiçbir şey öğretilmeyen, uzmanlığı bitiremezsin tehditleriyle yaşadıklarına göz yuman, sadece ve sadece kullanıldığını hisseden , mecburi hizmette ne yapacağını kara kara düşünen bir cerrah adayının çaresizliği gibi.

Her gün onuru kırılarak performans hesapları yapmak zorunda kalan, araştırma hastanelerinde bile her birinin yüzlerce hasta bakmak zorunda olduğu uzmanların çaresizliği gibi.

Griplerin acil sayıldığı ülkemizde, yarısı sahte rapor için hasta taklidi yapan sahtekarların, diş ağrılarının doldurduğu acilde, kalp krizini, apandisiti, kanseri atlamamaya çalışan acil hekiminin çaresizliği gibi.

Babasına ameliyat diyen doktor, acaba performans için mi ameliyat ediyor diye için için kendini yiyen doktorun çaresizliği gibi,

Ve gecenin bu saatinde, eve geldiğinden beri istifa etmeyi düşünen, son birkaç aydır işyerinde yaşadıkları stresler sonrası yüzünde gelişen tikleri eşinden saklamaya çalışan, ailevi ya da kişisel hiç bir sorunu olmadığı halde antidepresanlara başlayıp, pasaportu elinde yeni hayat için ciddi ciddi hazırlıklarını yapan bir doktorun çaresizliği gibi.

Bir savunma değildir sadece istenen Melikeden. Kimbilir kaç hastanın hayata tutunmasını sağladığı o acil nöbetinde, bir sonda için , bir enjeksiyon için, bir tonsillit için yok sayılmasıdır bütün hayatının. Allah taksiratını affetsin, kalanlara sabır versin.

Dr.A.S.

ölen
bir
doktorun
ardından
Yorum (6)
abdullah terzi
acıklı tiyatro sahnesi gibi.. ama her satırını benliğimde yaşadığımı hissedince gerçeklerden utandım 18 yıllık hekimim artık günlük geçiçimim için çalışıyorum
0
Cevapla
K. ATAKOĞLU
Her ölüm insana kendi ölümünü, kendi gidişatını hatırlattığı için mi kötü hissediyoruz, sarsılıyoruz acaba? Gittikçe toplumsallaşan acılarımız artıyor ne yazık ki... Bize dair bir gözlemim var: Sağlık hizmetleri duygu yoğun, gerçekten özünden vererek yapılabilen, takdirle, teşekkürle yaşayan, kendini iyileştiren bir insan alanı... Başta hekimler olmak üzere kişinin hayatını, varlığının anlamını, önemini meslek üzerinden, mesleği üzerinden tanımladığını, mesleğiyle kişiliğini anlamlandırdığını sıklıkla görüyoruz. Haliyle kırıklığı, kırgınlığı daha şiddetli yaşıyor, savunma mekanizmaları daha çabuk çöküyor... Sayın Dr.A.S.; yazınızı dikkatle, hüzünlü, acılı duygularla okudum... Elinize, ömrünüze sağlık... Algıda seçicilik mi demeli, içinde hemşire geçen kısıma daha dikkatle baktım. "Hemşiresine hakaret eden 1.5 yaşında bebeğin annesine müdahale etmek isteyen doktora, yine aynı hemşire tarafından, aşısına, çocuk izlemlerine gelmeyecek yoksa, hem hamile falan kalır bir daha, sonra uğraş dur , siz ses etmeyin" dediğiniz bölümü cümlenin uzun olması, virgüllerin yanlış yerde olması, bağlaçların çok olması, cümledeki özne-yüklem uyumsuzluğu gibi nedenlerle anlayamadık... Hemşire "siz karşmayın, bu hasta bir daha buraya gelmeyecek, yeniden hamile kalabilir, neme lazım mı" dedi, kendince hakareti mi cezalandırdı, hasta hakları mı ihlal edildi, nedir? Biraz saha açıklayıcı olabilirseniz, sevinirim...Saygılarımla,
0
Cevapla
a.s.
Hemşire Hanım haklısınız bazen duygular dile getirilirken özneler yüklemler kaçabiliyor, hemşire hanımın kendisini korumaya çalışan doktora itirazı, aile sağlığı elemanlarının,tabi ki hekimlerinin de aynı hasta daha sonra aşısına gebe izlemine gelmediğinde hastanın gelmeme nedenlerini ispatlamak için yüzlerce sayfayı bulacak evrak doldurma işlemi nedeniyledir. Hastalar küsüp gelmezse olan yine o birimde bu evrakları hazırlayacak olan hemşireye , doktora olacak diye.
0
Cevapla
K. ATAKOĞLU
Doktor S. A. beni yanıtladığınız için çok teşekkür ederim. Bildirim kültürü yerleşmemiş, adres kayıt güvenilirliği düşük bir toplumda zor bu işler... Devlet eliyle muayenecilik; biraz kamu, biraz özel, biraz kapitalist işletme ilkeleri, biraz halk sağlığı yaklaşımı, biraz kamu görevlisi, biraz sağlıkçı esnafı.......sorunlara gebe bir uygulama olduğu açık... Gerçi güzellikleri de vardır. Allah kolaylık versin...Sevgilerimle,
0
Cevapla
dy
sıkıntılarımızı anlatabilmek için açlık grevi mi yapmamız lazım sistemdeki aksklıkların faturası sağlık çalışanlarına kesiliyor
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir