Medimagazin logo

Normal doğum anormal ölüm!

Hastanede, doktorların normal doğum için saatlerce karnına bastırdığı Arife Kaplan, uzun bir süre sonra sezaryene alındı. Ancak karnına fazla bastırıldığı için, rahmi yırtarak karın içine çıkan bebek yaşamını yitirdi. Hastane doktorları, Arife Kaplan'ın ağabeyi Ali Saçlı'ya "Kurtulduğuna dua edin, Berat Kandili hatırına dua edin" dediler
Kaynak: CUMHURİYET
Normal doğum anormal ölüm!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, 9 ay boyunca özel bir doktor tarafından bebeğinin ve kendisinin sağlığı kontrol altında tutulan Arife Kaplan, doktorunun “Normal doğum yapacaksın ve bebeğini sağlıklı olarak kucağına alacaksın” sözleri üzerine, 2 Temmuz’da Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitti.

Kaplan’a henüz doğumun başlamadığı çarşamba günü tekrar gelmesi söylendi. 4 Temmuz Çarşamba günü, saat 10.00’da suyu gelen Arife Kaplan, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitti. Saat 11.30’da hastaneye yatan Kaplan’ın karnına bebeğin kalp atışlarını dinlemeyi sağlayan Non Stres Test (NST) cihazı bağlandı, bebeğin kalp atışları normal olarak duyuluyordu.

Kaplan bundan soraki gelişmeleri şöyle anlattı: “Akşam saat 20.00 gibi ağrılarım başladı. Yattığım yatakta NTS’ye de bağlıydım. Sancım iyice artmıştı, bulunduğum yatakta 4 tane doktor karnıma çok bastırdı ve orada doğurtmaya çalıştı. Sonra beni sancı odasına aldılar, jinekolojik masaya yatırdılar, burada da karnıma bastırmaya devam ettiler. Tüm güçleriyle karnıma bastırdılar, bastırırken ıkın diye bağırıyorlardı. Saat 23.30-24.00’te bebeğin kalp atışlarının yavaşladığını görünce beni sezaryene aldılar. Ameliyattan sonra sabaha doğru 03.30-04.00 gibi uyandım. Çok bastırdıkları için böbreklerim zarar görmüş, rahmim parçalanmış.”

Sezaryenden sonra, bebeğin doğum saati hastane raporuna 01.10 olarak geçti. Canlı doğan erkek bebeğin, ne boyu ölçüldü ne de tartıldı, çünkü “Bebek Kaplan” o gece doğumda geçen süre içinde gördüğü zarar sonucu yüzde 80 sakat kalma ihtimali nedeniyle Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmişti.

normal
doğum
anormal
ölüm!
Yorum (6)
gölgelice
İlk tepkiler gelmeye başladı. Bakalım nasıl gelişecek. Sen misin sezaryeni zorlaştıran "al sana" der gibi bir şey sanki.
0
Cevapla
ali
bunun adı normal doğum, bunların olması gayet NORMAL, açıklık tam olduktan sonra doktorlar mutlaka doğuma zorlayacaktır. Doğum olmayınca sezaryene geçilmiş, NORMAAL doğum çokda NORMAL değilmiş, NORMAL doğum isteyen erkeklere bi vakum takmak gerek
1
Cevapla
Lütfiye COŞKUN
Hekimin raporuna,mühendisin kazığına karışılmaz diye bir kural vardır.Sezeryan kararını hekim verir özellikle gebeyi doğuma dek izleyen hekim vermelidir.Bu olayda izleyen hekimin kararı normal doğummudur? sezeryan kararından korku nedeniyle bir hekimin karar değiştireceğine asla inanmam.Gerçeği sadece hasta ve hasta yakınlarından dinleyerek haber yapmak yanıltıcı olabildiği gibi hekimlik mesleğinin itibarını sarsabilir diye daha duyarlı bir habercilik olmalıdır çünkü hekimler ölümüne kadar şiddete uğramaya ve itibarsızlaştırılmaya başladı özellikle son yıllarda.Karnına bastırmak için dört doktor? üstelik uterus rüptürü oluşturacak kadar? Tıp eğitiminde doğum olayının anne ve bebek için en az zarar görecek yöntemleri öğretilirken bu nasıl olabilir? Halk sağlığı uzmanı olarak gerçeği bilmek isterim.
0
Cevapla
O. Türk
Her ne olursa olsun onu en iyi erbabı bilir. Dolayısı ile bir doğumun normal ya da sezaryen ameliyatı ile olup olmayacağını da erbabı olan jinekologlar bilir. Siz yasalarla erbabının yapması gerekenlerin önünü tıkarsanız bu vb. olayların olmasının önünü açarsanız. Tıpkı emme-basma tulumba gibi. Merak ediyorum; sezaryeni azaltmak için yapılan yasal düzenlemeyi yaparken kaç jinekoloğa danışıldı veya bu düzenlemeyi yapanların arasında jinekolog var mıydı? Olan dünyaya adımını atar atmaz hayata veda eden bir bebeğe ve onu canından çok daha fazla koruyan, onun umutla dünyaya gelmesini bekleyen anneye oldu. Sayın bakana sorum: Ne olacak şimdi?
0
Cevapla
Dr.S.S.
Sayın DrLütfiye COŞKUN (Halk Sağlığı Uzmanı) "Sezaryen kararından korku nedeniyle bir hekimin karar değiştireceğine asla inanmam." demiş.Bence inansa daha iyi olur. Çünkü gerçek budur. Şu anda hekim kitlesinin büyük bir çoğunluğu için kararlarını tamamen ve bağımsız olarak sadece tıp biliminin gereklerine göre veriyorlar demek herhalde pek mümkün değildir.Kararlar: 1- Hasta ve yakınlarından göreceği tepkilere, 2- Doktorların dertlerini anlamaktan tamamen uzak hukuk sistemine, 3-İdari cezalara göre şekillenmektedir. Siz ilk doğumunda dekolman olup bebeği kaybedilmiş ve ardından atoniye girmiş bir uterusun durdurulamayan kanaması karşısında birkaç dakika içinde histerektomi yapıp yapmama kararını vermek zorunda kalan bir hekimin o süre içerisinde kafasından neler geçtiğini tahmin edebilir misiniz? "Buna histerektomi yapayım da sonra önce dışarıda yakınları beni benzetsin, sonra dava açsınlar, elimde avucumda ne varsa alsınlar, bir de başhekimlik ceza versin. Ya yapmazsam da kanama durmaz da hasta ölürse o zaman ne olur?" diye tıp dışı koşulları da hesaba katıp düşünmediğini mi sanıyorsunuz? Tıbbın kırk katır mı, kırk satır mı şeklinde iki seçeneğe dönüştüğü bir ortamda her doktor korkar ve yanlış kararlar verebilir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir