Medimagazin logo

Neden en zekileri doktor yapıyoruz?

Sabah yazarı Mevlüt Tezel, "Neden en zekileri doktor yapıyoruz?" başlıklı yazısında "Elbette vasat öğrenciler doktor olmasın ama süper zekâlı evlatlarımızın bazılarını burslar ve bazı garantiler vererek ülkeye faydaları dokunacak farklı alanlara da yönlendirmeliyiz" ifadelerini kullandı
Kaynak: Sabah
Neden en zekileri doktor yapıyoruz?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sabah yazarı Mevlüt Tezel, dün kaleme aldığı köşe yazısında bir yılda 200 bin soru çözerek hazırlandığı YKS sınavında birinci olan Mustafa Özcan, Hacettepe Tıp Fakültesi'ni kazandığını anımsattı.

YKS Türkiye birincisinin tercihi Hacettepe Tıp oldu

Özcan’a yan dal olarak da dövüş sanatlarını seçmesi gerektiğini belirten Tezel, şu ifadeleri kaleme aldı:

“Doktorluk hem kutsal hem de en geçerli mesleklerden biri. Bu yüzden YKS'de iyi derece alanların ilk tercihi genelde doktorluk ya da bilgisayar mühendisliği oluyor.

Neden aramızdaki en zekileri doktor ya da mühendis yapıyoruz?

Elbette vasat öğrenciler doktor olmasın ama süper zekâlı evlatlarımızın bazılarını burslar ve bazı garantiler vererek ülkeye faydaları dokunacak farklı alanlara da yönlendirmeliyiz.

Örneğin YKS'de dereceye girenlerden bazıları bürokrat ya da politikacı olarak yetiştirilseler ülkeye daha faydalı olmazlar mı?

Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yılı aşkın bir süre hüküm sürmesinde devşirme sisteminin payı yok muydu?

En zeki çocuklar belirlenip sarayda askerlik ya da devlet adamlığı eğitimden geçirilip ileride karar verici, önemli mevkilere getiriliyorlardı.

Bunun en güzel örneği; Osmanlı İmparatorluğu'nu zor dönemlerinde harika işler yapan Sokullu Mehmed Paşa'dır.

Ya da Meclis'teki vekillerin, bürokratların çoğunun YKS'de 'full çeken' süper zekâlar olduğunu hayal edin!”

doktor
yks
mustafa ozcan
mevlut tezel
Yorum (13)
nevzat kulukçu
baştan sona hemen hemen bütün bürokrat, politikacı ve yöneticiler zaten süper zeka ve liyakatliler. özellikle milletvekili ve belediye başkanları. diploma desen diploma, genel kültür desen genel kültür, feraset desen feraset. yani gereksiz bir fikir olmuş.
26
Cevapla
CoşkunKBB
tıp fakültesini tercih edip doktor olmak isteyen öğrenciler üzerinde yıllar önce yapılan sosyoekonomik bir çalışmada alt ve orta gelir düzeyine sahip ailelerin çocukları olduğu tespit edilmiştir. üst gelir grubuna ait olanlarda ise nadiren doktor olmak isteyenin çaktığı görülmüştür.
29
Cevapla
Mehmet Kaya
en zekilerin doktor olması toplum için iyi bir durumdur. diyelim ki en zekiler doktor olmadı ve siz hastasınız. o zaman ne olacak.
13
Cevapla
hasan
toplumda alt gelir grubu fazla, dolayısıyla en zeki çocukların bu gruptan çıkması muhtemeldir. ancak, fakir aile çocuğu fakülte bitince hemen çalışmak zorunda, zaten fakülteyi de güç şartlarda ve kredi borcuyla bitiriyor. onların eskiden beridir üst düzey bürokrat olmaları ise zaten imkansızdı.
12
Cevapla
Ömer Hayyam
en zekiler doktor olmadığında ; ölürsün.
15
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir