Medimagazin logo

Müezzinoğlu'ndan Tam Gün, mecburi hizmet ve performans konusunda kritik açıklamalar

Sağlık hizmetleri ile ilgili sorular TRT Haber'de cevap buldu.
Müezzinoğlu'ndan Tam Gün, mecburi hizmet ve performans konusunda kritik açıklamalar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


 TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken'in hazırlayıp sunduğu "Neler Oluyor?" programının bu haftaki konuğu Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ydu.

Mehmet Müezzinoğlu, TRT Haber'de, Ahmet Böken'in sorularını cevapladı.

Bakan Müezzinoğlu'nun bazı sorulara verdiği cevaplar özetle şöyle:

Performansa dayalı sistemi doğru buluyor musunuz?

Performansın sağlık hizmetinde çok önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum. Ancak bu sistemin gözden geçirilmesi gerekiyor, bazı düzenlemelerle maaş- performans dengesinde şu andaki performans ağırlığını maaşa kaydıracağız.

Performans sistemi üniversite hastanelerinde nasıl hayata geçirilebilir?

Tıp eğitimi üzerinde önemle durduğumuz bir konu. Üniversite hocalarının performanslarını değerlendirirken, hem sağlık hem de eğitim alanlarında performans dinamiklerini birlikte göz önünde bulunduracağız. Hocalarımız kendi kurumlarıyla birlikte büyümeli. Normal mesaiden sonra da kurumlarında ilave ücret karşılığı hizmete devam etsinler ki bizim üniversitelerimiz de marka olabilsin.

 


Bugün Bakanlar Kurulunda da bir sunum yaptığını hatırlatan Müezzinoğlu, Tam Günle ilgili şu ayrıntıları verdi:

-Öğretim üyeleri tam gün kendi kurumlarında çalışacak.

-Mesai sonrası ve hafta sonu kendi kurumlarında çalışabilecek, bu durumda mevcut maaş+dönerin iki katı kadar ücret kazanabilecekler.

-Üniversite Yönetim Kurullarının izniyle öğretim üyeleri özel hastane, vakıf hastanesi veya bir başka üniversitede sözleşmeli olarak işlem-muayene yapabilecek.


 

 

 

Hekim açığı var mı?

20 bin uzman hekim, 10 bin pratisyen hekim, 50 bin hemşire açığımız var. Bizi hükümet olarak önümüzdeki dönemde en çok zorlayacak konu hekim açığıdır. Tıbbi imkan sorunumuz yok ancak yetişmiş insan bulmakta zorlanıyoruz. Elimizdeki sağlık çalışanlarımızı daha verimli kullanmak durumundayız.

Özel hastanelerin aldığı ek ücretler yeterli mi?

Hastalardan bu yönde şikayetler geliyor. Bugün Bakanlar Kurulu’nda da değerlendirdik. Konuyla ilgili düzenlemelerimiz olacak. Bakanlık olarak bu oranları yükseltmeyi düşünüyoruz. Her kurumun uygulayacağı ek ücretleri kamuoyuna deklere etmesini isteyeceğiz. Fatura dökümünü vatandaşa verecek. Oranlar konusunda, üst limiti belirleyerek serbest bırakmayı düşünüyoruz. Yalnız kurum şu birimde şu oranlarda ek ücret alırım bilgisini verecek. Buna göre de cezai müeyyidelerini belirleyeceğiz. SGK ile sözleşme feshine kadar gidecek.

Sağlık çalışanına şiddetle ilgili ne gibi çalışmalar yapılıyor?

Sağlık çalışanlarını sevdiklerimizi emanet ettiğimiz kişiler olarak görmeli ve önemsemeliyiz. Bu konuyu güvenlik önlemleri ile çözmeyi çok arzu etmiyorum. Öncelikle kamuoyu bilinci oluşması gerekiyor. Hekimlerimizin hukuksal sorunlarına destek vermek de gündemimizde yer alacak.

Mecburi hizmet devam edecek mi?

Mecburi hizmetin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kalkabileceğini zannetmiyorum. Her köşeye sağlık hizmetini götürmek zorundayız. Düzenleme çalışması yapmaya çalışacağız. Ancak şu an mezun olduktan sonra, uzman olduktan sonra ve yan dal yaptıktan sonra ayrı ayrı mecburi hizmet yapılıyor, 3-4 ay içinde bunu teke indirmekle ilgili bir çalışma yapacağız.

Eskiye nazaran daha fazla mı ilaç yazılıyor?

Akıllı ilaç sistemi üzerinde çalışıyoruz. Lüzumsuz ilaç kullanımının önüne geçmeye çalışıyoruz. Hangi ilaç ne kadar, hangi sürede ne sıklıkta kullanılmalı bunu sisteme dökme çalışmalarımız var. Bu sistemle hangi hekimler hangi ilaçları yazıyor bunun da takibini yapmış olacağız.

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili çalışmalarınız olacak mı?

18 yaşına kadar olan çocukları ağız ve diş sağlığı konusunda Koruyucu Sağlık Hizmeti kapsamına almayı düşünüyoruz. 18 yaşından büyükler de katılım payı ile muayene olabilecekler.

müezzinoğlu'ndan
tam
gün
mecburi
hizmet
ve
performans
konusunda
kritik
açıklamalar
Yorum (81)
Ahmet
"maaş- performans dengesinde şu andaki performans ağırlığını maaşa kaydıracağız" diyen sayın Bakan, şu anda bile binlerce hekimin performans alamadığından haberdar mısınız acaba?
0
Cevapla
mecburi hizmet mağdurları
MECBURİ HİZMET VE ÖNERİ;dün de program sırasında mesaj attık ama sayın bakandan yanıt alamadık. Erkek hekimler için yaptıkları mecburi hizmet neden askerliğe sayılmıyor anlayabilmiş değilim.Bir düzenleme ile sadece 6.bölgede yapma şartıyla mecburi hizmet askerlikten sayılabilir.Böylece kadın hekimlerin 6.bölgeye gitmesine gerek kalmaz. Kadın hekimler için ise 5.bölgede mecburi hizmet şartı getirilir herkes 5.bölgeye gideceği için hem süre 500 günden 200-250 güne belkide daha aşağı düşer hemde torpil kalkar. Erkekler için ise askerlikten sayılacağı için süre 500 gün olarak kalabilir. Şuan mecburi hizmet sadece torpili olmayanlar için var.Torpili olan zaten Antalya,Mersin,Balıkesir(kısaca yaşamak istediği şehirde)mecburi hizmet yapıyor ki buna mecburi hizmet denmez torpilli hizmet denir.En son yapılan 49.dönem mecburi hizmet atamasından sadece iki branş için örnek vereyim ; Kardiyoloji birileri Antalya Finike,Balıkesir Ayvalık,Mersin,Tarsus,Manisa’ya giderken torpilsiz garibanlar ise Ağrı,Muş Bulanık,Muş Malazgirt,Şırnak Cizre ye gitti. FTR birileri Mersin,Hatay,Aksaray’a giderken torpilsiz garibanlar ise Muş,Kızıltepe,Viranşehir’e gitti
0
Cevapla
faruk
mecburi hizmeti : pratisyenlikte 2 yıl uzmnalıkta 4 yıl doğuda yaptım. .16 ayda doğu askerliği.bu revamıdır.tabi geçen bir ömürü saymıyorum.türkiyede hangi meslek grubu böyle zalimliğe maruz kalıyor.vebaldir bu sayın bakan....
0
Cevapla
Dr.Cevdett
''Bazı düzenlemelerle maaş- performans dengesinde şu andaki performans ağırlığını maaşa kaydıracağız.'' Bunu eski bakana bir türlü kabul ettiremedik. İnşaallah başbakandanda izin alabilirler, malum o yok derse hiçbirşey olmaz.
0
Cevapla
uz.dr
Eşimden çocuğumdan ayrı 2.mecburi hizmetimi 6.bölgede hem de PDC fazlası olarak yapıyorum. İlkini de 6.bölgede yapmıştım. Eşimden çocuğumdan ayrı olmama ek olarak ekonomik anlamda da mağduriyetim var.(Aldığım performans pdc bölünmesinden dolayı 500-1000TL arası) Mecburi hizmetim bitince eşimin ve çocuklarımın yanına gidebilecek miyim oda meçhul. İlk mecburi hizmetimde kızımdan ayrı kalmıştım şimdi ise hem kızımdan hem de 1yaşındaki oğlumdan ayrıyım. Arkadaşımın torpille 7bin hizmet puanıyla mecburi hizmete gittiği yere benim gidebilmem için 30bin hizmet puanına ihtiyacım var. Torpillilerden boş kadro kalırda kurum içi atamda açılırda benden yüksek puanlı biri tercih etmezse 2.mecburi hizmetimi tamamladıktan sonra eşime ve çocuklarıma kavuşabileceğim. Bana eşime çocuklarıma bunları yaşatanlara hakkımı helal etmiyorum
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir