Müezzinoğlu, Balkan Ruh ve Akıl Sağlığı Hastanesi toplantı salonunda yaptığı konuşmada, 1400'lü yıllarda akıl hastalarını zincire vuran Avrupa'nın zihniyetinin aksine Osmanlı'da bitki kokuları, su sesi ve müzik sesiyle akıl hastalarının tedavi edildiğini anımsattı.
Türkiye'de sağlık turizminde önemli adımlar atıldığını ifade eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"2000'li yıllarda yurt dışına ihraç ettiğimiz yani tedavi için yurt dışını seçen hasta sayımız 10-15 bin arasında. Ekonomik durumu iyi olan insanımız, kişi başı 50-100 bin dolar harcamayla yurt dışına tedaviye gidiyordu. Şimdi ülkemizde dinamik sağlık turizmini daha güçlü konuşmaya başladık. Yılda 490 binin üzerinde sağlık turizmiyle ülkemize gelen dünya vatandaşları var. 10 yıl önce insanımız tedavi olmak için yurt dışına giderken, bir 10 yıl sonra 500 bin kadar dünya vatandaşı ülkemize tedaviye geliyor."
Müezzinoğlu, sağlık turizminin gelişmesi için "Sağlıkta Serbest Bölgeler" yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Yenidoğan ünitesinin önemine vurgu yapan Müezzinoğlu, yenidoğan ünitesinde fedakarca görev yapan sağlık çalışanlarını kutladı.
Müezzinoğlu, Süt Anneliği Merkezleri Projesi'nin de hukuki zemininin oluşturulmasına çalışıldığını anımsatarak, "Bizim kültürümüzde süt anneliği var, süt anneliği merkezlerinin hukuki zeminlerini oluşturduğumuzda bu proje erken doğmuş bebeklerimizin yaşatılması için önemli bir proje olacaktır" dedi.
-Refiye Yılmaz'ın tedavi süreci-
Gardner Sendromu hastası Tekirdağlı Refiye Yılmaz'ın tedavisi için Amerika'ya yollandığını hatırlatan Müezzinoğlu, "Refiye Yılmaz'ın tedavisi Amerika'da yapılabiliyordu. Biz o kızımızı oraya gönderdik. 1-2 milyon dolar hiç önemli değil. Bu ülkenin, bu milletin kendi evlatlarının tedavilerini yaptıracak her türlü gücü var. Bu gücü birilerinin yanlış kullanmasına, istismar etmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
-"Türkiye'yle yarışacak ülke sayısı sınırlı"-
Müezzinoğlu, Türkiye'nin her anlamda geliştiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Somali'de konvoyda bomba patlaması sonucu 3 Kızılay görevlimiz yaralandı. Biz jet ambulans uçağımızla onları aldık, ülkemize getirdik, tedavileri başladı. Dünyada bu anlamda Türkiye'yle yarışabilecek ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdadır. Yeter ki biz birlik beraberliğimizi bozmayalım, lüzumsuz çatışmalarla bu millete sıkıntı yaşatmayalım. Yeter ki biz 75 milyonun yarınlarının bugünlerinden daha iyi olması için çalışalım. Yeter ki biz tarihi geçmişimizde olduğu gibi, geleceğe de medeniyet damgamızı vurmak için çalışalım."