Medimagazin logo

Müezzinoğlu performans kongresinde şiddete dikkat çekti

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Hayatı yaşamak ile hayatı anlamlı yaşamak arasındaki bakış açısını doğru bir şekilde ortaya çıkartmazsak kalite standartlarımızı koymakta sıkıntılarımız artar" dedi.
Müezzinoğlu performans kongresinde şiddete dikkat çekti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Bakan Müezzinoğlu, Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenen 4. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi'nin açılışına katıldı.

Başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutlayan Müezzinoğlu, kutlamaların çatışmaya dönüşmesinin üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Müezzinoğlu, bilim ve teknolojideki gelişmelerin kalitenin merkeze alınmasını gerektirdiğini ifade ederek, sağlıkta kalitenin, insanın insana hizmeti, insanının insanın sorunlarını çözmekteki mahareti olduğunu kaydetti.

Standarttaki kalite artışının farklı sıkıntılara yol açacağını belirten Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Hayatı yaşamak ile hayatı anlamlı yaşamak arasındaki bakış açısını doğru bir şekilde ortaya çıkartmazsak kalite standartlarımızı koymakta sıkıntılarımız artar. Hayatı anlamlı yaşamakta ilim ve irfan ile hak ve adalet çok önemlidir. Bu kelimeleri merkeze güçlü aldığımız zaman kaliteyi yakalamak kolaydır. Mesleği ne olursa olsun, hangi dünya görüşüne sahip olursa olsun ilim ve irfan ile hak ve adalet merkezli bir yaşam felsefesini uygulayabiliyorsa işte o zaman bizim standardı yükseltmemiz bütün alanlarda mümkün olacak."

-"Hizmet sunan ile talep eden birbirinin hakkına müdahale etmemeli"-

İnsanların, yalnız kendi özgürlük ve haklarını merkeze alması durumunda sıkıntıların büyüyeceğini dile getiren Müezzinoğlu, hak merkezli bir yaşam felsefesinin çatışmaların önüne geçeceğini söyledi.

Hizmet talep edenlerle hizmet sunanların sadece kendi penceresinden olaylara bakmaması gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Aslında önemli olan kendini başkasının yerine koyabilmek. Hastaysanız hekimin yerine kendinizi koyabilmelisiniz, hekimseniz ya da bir sağlık çalışanıysanız hastanın yerine kendinizi koyabilmelisiniz. Sağlıklı bir yürüş için sağ ayağımızın da sol ayağımızın da sağlıklı olması lazım. Yani sağlıkta hizmet talep eden ile hizmet sunanın arasındaki dengeyi asla bozmamız lazım. Bu denge bir tarafa diğer tarafın hak ve hukukuna müdahale etmeyi tanımayacak."

-"Şiddet uygulayan elini kolunu sallayarak evine gitmemeli"-

Şiddetin sadece sağlıkta değil spor sahalarında, sokakta ve ailede de yaşandığına dikkati çeken Müezzinoğlu, şiddet sorununun toplumsal bir sorun olduğunu söyledi.

Sağlık hizmeti sunanların hastaların haklarını kısıtlayamayacağı gibi hastaların da sağlık çalışanlarının hizmet sunmalarını engelleyemeyeceğini vurgulayan Müezzinoğlu, "Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara verilecek cezaların artırılmasından ziyade caydırıcılığının olması çok daha önemli. Şiddeti uygulayan olayın ardından evine dönebiliyorsa, 6 ay sonra, 1 sene sonra davalar hükme bağlanıyorsa bu yeterli olmuyor. Yani o anda yanlış yapan emniyette gözetim altında tutulmalı. Elini kolunu sallayarak evine gitmemeli, mahallesine gidip birilerini toplayıp tekrar olay yerine gelmemeli. Bunlar cezaların çokluğundan daha önemli" diye konuştu.

Müezzinoğlu, sağlık hizmetini talep edenlerin memnuniyetinin artırıldığını dile getirerek, sağlık hizmeti sunanların yeterli olmayan memnuniyetini de arttırmak için çalıştıklarını bildirdi.

-Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu raporunu hazırladı-

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar da kaliteye ulaşmanın zor bir çalışma olduğunu söyledi.

Kaliteli ve güzel işlerin, bilim ile akıl arasında gidip gelen yol olduğunu belirten Ünüvar, sağlıkta fiziki yapı, donanım ve insan gücünün nitelikli olmasıyla kalitenin arttığını kaydetti.

Sağlık çalışanlarının her gün acımasızca şiddete maruz kaldığına işaret eden Ünüvar, "Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu olarak raporumuzu hazırladık. Sağlık Bakanımıza sunacağız. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara karşı cezai müeyyideler artırılmalı. Şiddet olmuşsa cezası ertelenmesin. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti topyekun ortadan kaldırmalıyız. Bunu ertelememeliyiz ki sağlık hizmetinin sunumu aksamasın" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun ile diğer bakanlık yetkililerinin de katıldığı Kongrede, "Sağlıkta Kalite Fikirleri" ve "Sağlıkta Kalite Standardı" kapsamında proje geliştirenler arasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

 

müezzinoğlu
performans
kongresinde
şiddete
dikkat
çekti
Yorum (17)
postenflamatuar
Yetkili makamlarda oturanlar, sorunu çözme makamında olanlar problemlerin ve sorunların mağdurları gibi konuşuyor. Şu cümleye bakın: "şiddet uygulayanlara verilecek cezaların artırılmasından ziyade caydırıcılığının olması çok daha önemli. Şiddeti uygulayan olayın ardından evine dönebiliyorsa, 6 ay sonra, 1 sene sonra davalar hükme bağlanıyorsa bu yeterli olmuyor." Bu ifade şiddet mağdurlarının ifadesi olup bir yakınmayı, bir problemi belirtiyor ve çözüm yolunu gösteriyor. Bu çözümü sağlayacak olan makamın sahipleri bu sözlerin gerekleri olan yasal düzenlemeleri çıkarmayıp yürütme ve yargıyı hareket geçirmeyip ve bunu basın önünde sadece tekrarlamakla yetiniyorsa bu problemi çözme gibi bir gündemi olmadığını deklare etmiş oluyor. Yani şiddet uygulayan suçlular şiddeti engellemeye yetkili ve görevli olan yürütmeden yeşil ışık yakılmış, ben böyle okuyorum.
0
Cevapla
hbö
körler ile sağırlar kongresine hoşgeldiniz sayın bakanım.
0
Cevapla
drburcu
HEP LAF HEP LAF....SONUÇ NE???
0
Cevapla
s.k
10 yıl oldu, düzenli şiddet görüyorum.Tedbir falan alırlarsa ben naaparım.
0
Cevapla
heliconatör
Bu sözleri eski bakan da dahil olmak üzere çok işittik. Yahu bir şiddet komisyonu oluşturuldu; çalışmaları tam bir yıl sürdü !!! Komisyon raporunu okuduk , ben bile bu raporu 1-2 günde hazırlardım. Bunun neresi 1 yıl sürmüş, anlaşılır gibi değil. Komisyon raporu bitireli tam bir ay olmuş; daha bakana sunacaklarmış. Bu bir oyalama taktiği mi acaba? Bence yetkililer hala olayın vahim boyutunu anlamış değiller. Evet, şiddet her yerde ve toplumsal bir sorun ancak hakim ve savcıya şiddet oluyor mu? Kimsenin aklına geliyor mu? Neden? Çünkü yasalarla mükemmelen korunuyorlar. Aksi takdirde ülkenin adalet sistemi kökünden sarsılır ve o ülkenin sonu gelmiş demektir. Aynı şekilde sağlıkta şiddet bu şekilde devam ederse ülkenin sağlık sistemi yakın gelecekte geriye dönülmez yaralar alacaktır ve artık bunun telafisi imkansız olacaktır. Herkesten önce devlet ve halk bedel ödemek zorunda kalacaktır. Bu nedenle acilen yasalar çıkmalı ve şiddet uygulayan ilk yargılamaya kadar muhakkak hapiste tutulmalı ve ceza ertelenmemeli. Sağlık hizmetinden 5 yıl faydalanamamalı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir