Medimagazin logo

Müezzinoğlu: Ebe koçluğu sistemini getirmeyi düşünüyoruz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, vatandaşa sağlık hizmetlerini en ideal şekilde sunma çabası içerisinde oldukları bu dönemde en büyük açık olarak karşılarına uzman hekim açığı çıktığını söyledi.
Müezzinoğlu: Ebe koçluğu sistemini getirmeyi düşünüyoruz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de hekim açığı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Vatandaşımıza sağlık hizmetini en ideal şekilde sunma çabası içerisinde olduğumuz bu dönemde, en büyük açık olarak karşımıza uzman hekim açığı çıkıyor. Tabi bunlar fiziki mekan yapar gibi çok çabuk yapabileceğimiz alanlar değil. Mesala bir uzman hekimin yetişmesi için yaklaşık 10 yıl gerekiyor. Son 5 yıldır tıp fakültelerine ilave kontenjan ayırmaya başladık. Çünkü Türkiye'nin vizyonunu daha önce okuyamayan anlayışlar tıp fakültelerinde kontenjan artışı yapmadılar ve hep ülkemizde hekim fazlası var diyerek bir kampanya yürüttüler ama şu anda 76 milyon vatandaşımız hekim açığının sıkıntılarını yaşıyor ve biz de bunu iyi planlamanın zorluklarını yaşıyoruz.

Talep ile arz dengeni kurmakta zorlanıyoruz. Gümüşhane iline uzman hekim gönderdiğimizde bir süre sonra o kişi ayrılıyor. Bu sorunları önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde olabildiğince alacağımız kararlarla aşmaya çalışacağız ama biz ne kadar uğraşırsak uğraşalım, açığı kapatma şansımız yok. Bir 5 yıl sonra yavaş yavaş hekim açığını kapatma şansını yakalayacağız ama burada tüm yöneticilere sağlık üzerinden düşen görevler var. Mevcut hekimle hastayı buluşturabilme planlarını iyi şekilde yapmaları gerekiyor. Bunu daha verimli hale getirdiğimiz oranda hastamızın ve vatandaşımızın sağlık sorunlarını olabildiğince sıkıntısız aşmaya çalışacağız."

"Ebe koçluğu sistemini getirmeyi düşünüyoruz"

Bakan Müezzinoğlu, belediyenin ardından Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın'ı da ziyaret etti.

Müezzinoğlu burada, sağlık hizmetlerinin en güçlü, temel ayağının hekim, ikinci ayağın yardımcı hizmet alanı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bunlar arasında hemşireler, sağlık yöneticileri, acil teknisyeni ve elamanları gibi bütün bunlarda bizim ciddi açığımız var. 20 bin uzman hekim açığımız var diyoruz ama diğer taraftan da 50 bin hemşire açığımız var. Son 10 yılda ülkemizde sezaryenle doğumlar arttı. Sezaryenle doğumların bilimsel endikasyonlar çerçevesinde olabilmesi için ciddi düzeyde ebe ihtiyacımız var. Ebe koçluğu sistemini getirmeyi düşünüyoruz. Dolayısıyla hamile annelerimizin yanına hamilelik süresince koçluk yapacak ebe arkadaşımızı görevlendirmeyi planlıyoruz. Bu açığı da hızla kapatmamız lazım. Bu alanda açığımızı stratejik olarak üniversitelerimizden mezun olacak arkadaşlarımızı en kısa sürede bekliyoruz."

Müezzinoğlu, daha sonra üniversite kampüsü içerisinde yer alan Sağlık Meslek Yüksekokulunda protokol üyelerinin de yer aldığı ve ilin sağlık sorunlarının görüşüleceği basına kapalı toplantıya katıldı.

ebe koçluğu
anne koçluğu
sağlık bakanlığı
mehmet müezzinoğlu
Yorum (4)
doktor
sistem defansif tıbbı desteklediği için hiçbir zaman hekim açığı kapanmaz. sürekli daha daha daha ileri tetkik peşinde hastalar koşturur. sistem yanlış.
0
Cevapla
hasan haklı
ne yaman çelişkidir....o kadar açık var deniyor da ortada 1800 lira emekli maaşı , ek ödeme olmasa 2500 lira maaşı olan 12 yıllık eğitimli, üstünde tonlarca mesuliyeti olan meslek...ek ödeme ile 20 bin lira alınsa bile yapılacak iş değil...insanı mutlu etmiyor.gençken saat 17 den sonra yasak getirilen ama eller ayaklar tutmayıncaya kadar çalıştırılan bir meslek....sebep olanlara olduysa hakkımız hukukumuz haram olsun
0
Cevapla
a.s
türkiyenin en büyük sağlık sorunu hekim açığı değildir. Hatta hekim açığı olduğuna inanmıyorum. En büyük sorun gelişmiş ülkelerde hekim sayıları bizim 2 katımız olmasına rağmen herkesin her istediği an hastaneye başvuramıyor. Bizde hekim sayısı o ülkelerin yarısı olduğu halde hastanın önemli kısmı hastanelerde mueyene ettiriliyor. Gelişmiş ülkelerde sadece hekim sayısı fazla değildir. Kamu hizmeti sunan her sektörde eleman bizim iki katımız. Onlarda refah düzeyi de ve sahip oldukları araba gibi ihtiyaçlarda bizim iki katımız. Dolayısıyla bizim onlar kadar hekimimiz olması gerekmiyor. Bizde hekim azlığı yoktur. Hekim ve hastane ISRAFI vardır. Üçüncü önemli noktada toplumun tamamı batıda da yanlış olan bir şekilde yılda 7-8 kez hekime intikal etmesidir. Buda ısraftır. Halbuki sadece yılda 4 kez hekime başvuru çok yeterli olup bu şekilde bile gelişmiş ülkelerdeki doktor başına hasta sayısı dengelenebilir.
0
Cevapla
NURAY SEVİM
ülke şartlarına göre fazla lüks bir uygulama ebelik mesleğine gerek bile yok heryerde hemşire olarak çalıştırıl sertifikaya gelince ebenin adı hiçbir yerde yok EBELİK DİYE BİR ŞEYEDE GEREK YOK...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir