Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de hekim açığı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Vatandaşımıza sağlık hizmetini en ideal şekilde sunma çabası içerisinde olduğumuz bu dönemde, en büyük açık olarak karşımıza uzman hekim açığı çıkıyor. Tabi bunlar fiziki mekan yapar gibi çok çabuk yapabileceğimiz alanlar değil. Mesala bir uzman hekimin yetişmesi için yaklaşık 10 yıl gerekiyor. Son 5 yıldır tıp fakültelerine ilave kontenjan ayırmaya başladık. Çünkü Türkiye'nin vizyonunu daha önce okuyamayan anlayışlar tıp fakültelerinde kontenjan artışı yapmadılar ve hep ülkemizde hekim fazlası var diyerek bir kampanya yürüttüler ama şu anda 76 milyon vatandaşımız hekim açığının sıkıntılarını yaşıyor ve biz de bunu iyi planlamanın zorluklarını yaşıyoruz.
Talep ile arz dengeni kurmakta zorlanıyoruz. Gümüşhane iline uzman hekim gönderdiğimizde bir süre sonra o kişi ayrılıyor. Bu sorunları önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde olabildiğince alacağımız kararlarla aşmaya çalışacağız ama biz ne kadar uğraşırsak uğraşalım, açığı kapatma şansımız yok. Bir 5 yıl sonra yavaş yavaş hekim açığını kapatma şansını yakalayacağız ama burada tüm yöneticilere sağlık üzerinden düşen görevler var. Mevcut hekimle hastayı buluşturabilme planlarını iyi şekilde yapmaları gerekiyor. Bunu daha verimli hale getirdiğimiz oranda hastamızın ve vatandaşımızın sağlık sorunlarını olabildiğince sıkıntısız aşmaya çalışacağız."
"Ebe koçluğu sistemini getirmeyi düşünüyoruz"
Bakan Müezzinoğlu, belediyenin ardından Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın'ı da ziyaret etti.
Müezzinoğlu burada, sağlık hizmetlerinin en güçlü, temel ayağının hekim, ikinci ayağın yardımcı hizmet alanı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bunlar arasında hemşireler, sağlık yöneticileri, acil teknisyeni ve elamanları gibi bütün bunlarda bizim ciddi açığımız var. 20 bin uzman hekim açığımız var diyoruz ama diğer taraftan da 50 bin hemşire açığımız var. Son 10 yılda ülkemizde sezaryenle doğumlar arttı. Sezaryenle doğumların bilimsel endikasyonlar çerçevesinde olabilmesi için ciddi düzeyde ebe ihtiyacımız var. Ebe koçluğu sistemini getirmeyi düşünüyoruz. Dolayısıyla hamile annelerimizin yanına hamilelik süresince koçluk yapacak ebe arkadaşımızı görevlendirmeyi planlıyoruz. Bu açığı da hızla kapatmamız lazım. Bu alanda açığımızı stratejik olarak üniversitelerimizden mezun olacak arkadaşlarımızı en kısa sürede bekliyoruz."
Müezzinoğlu, daha sonra üniversite kampüsü içerisinde yer alan Sağlık Meslek Yüksekokulunda protokol üyelerinin de yer aldığı ve ilin sağlık sorunlarının görüşüleceği basına kapalı toplantıya katıldı.