Medimagazin logo

Minik kalpler hastaysa dünyaya gelebilir mi?

Gelişmiş ultrason incelemeleri sayesinde, bebeğin kalp sorunlarının tespit edilmesi artık mümkün. Kromozom sorunları yoksa, bebeğin alınmasına gerek görülmüyor
Kaynak: SABAH - ESRA TÜZÜN
 Minik kalpler hastaysa dünyaya gelebilir mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bebeklerin kalp hastası olup olmadığı daha anne karnındayken anlaşılabiliyor. Minik kalplerin büyük sorunları varsa, annelerin kürtaj yaptırma hakkı bulunuyor. Ancak bu kritik kararı vermek; hem aile, hem de doktor için çok zor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Sarıoğlu, minik kaplerle ilgili soruları yanıtladı:

TIBBİ KONSEY KARARI
Siz, kalp hastası olacağı anlaşılan bir bebek için anne adayına "Bebeğinizi aldırın" der misiniz?
Bu konudaki karar mekanizması tıbbi konseydir. Konsey kararı sonucunda; aileye gebeliğin devamı halinde ne gibi risklerin oluşacağı anlatılır. Kromozom bozukluklarıyla birlikte oluşan kalp problemlerinde hamileliğin sonlandırılması öneriliyor. Ancak biz hekimler, "Mutlaka gebeliği sonlandırın" diyemeyiz.
Sizin başınıza böyle bir durum gelse bebeğinizi aldırır mıydınız?
Ben ağır anomalisi olan bir bebeği dünyaya getirmek istemezdim. Hekimin görevi bilgilendirmeyi eksiksiz, karşısındakinin çok iyi anlayacağı bir şekilde yapmaktır. Karar ailenindir.

25 DAKİKA YETERLİ
Anne karnındaki kalp sorunları nasıl teşhis ediliyor?
En önemli tanı yöntemi; fetal ekokardiyografidir. Bu yöntem; ses dalgaları gönderilerek bebeğin anne karnındayken görüntülenmesini sağlayan bir ultrason incelemesidir.
Bu özel ultrason incelemesiyle bebeğin kalbiyle ilgili ne tür bilgilere ulaşılabiliyor?
Bununla; anne karnındaki bebeğin kalbinin yapısını, kalp fonksiyonlarını, kalp damarlarındaki kanın akışını ve kalp ritmini değerlendirebiliyoruz.
Bu inceleme ne kadar sürede yapılıyor?
25-30 dakika.
Anne karnında bu incelemenin yapılması; bebeğe ya da anneye zarar veriyor mu?
Zarar vermiyor.
Bu incelemeye rağmen gözden kaçan sorunlar olabilir mi? Orta genişlikte veya çok küçük kalp deliklerini anne karnındayken saptamak mümkün olamayabilir. Bu delikler doğumdan sonra tespit edilebiliyor.

22'NCİ HAFTADA BEBEĞİN KALBİ İNCELENİYOR
Bu test 22'nci haftada yapılıyor; bir sorun olursa bebeğin aldırılması zor değil mi?
Bebeğin kalbinden en iyi görüntü alabildiğimiz dönem; 18-22'nci haftalar arasıdır. 22'nci haftadan sonra da yapılabilir ancak bebek büyüdükçe; kemikleşmenin olması, kaburgaların görünümü nedeniyle görüntü kalitesi düşmeye başlıyor. Bazen gebelerle ilgili riskli durumlar olduğundan, bu incelemenin 14'üncü haftadan itibaren yapılması gerekebilir. Fetal ekokardiyografi; hem gebenin karnının üzerinden bakılarak, hem de vajinal (transvajinal) yolla yapılabilir. Eğer fetal ekokardiyografi, 14'üncü haftada yapılmışsa; o zaman 20'nci haftada tekrarlanması gerekebilir.

GEBELİĞİN İLK GÜNLERİNDE İLAÇ  KULLANILMIŞSA DİKKAT!
Doktorlar hangi durumlarda fetal ekokardiyografiyi gerekli görüyor?
Akraba evliliği varsa, bakılması gerekiyor.
Kardeşlerde kalp sorunu varsa gereklidir.
Anne ve babada kalp sorunu varsa, çocuklarda hastalık çıkma riski yüzde 15'lere kadar çıkabiliyor.
Ailede genetik geçişli hastalıklar varsa, yapılmalı.
Gebelik sırasında, özellikle de ilk günlerinde ilaç kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Antidepresan, epilepsi ilaçları, retinoik asit içeren akne ilaçlarını kullanmak; kalp anomalisi yaratabiliyor.
Östrojen, progesteron içeren hormon ilaçları, diazem, vitamin D, uyuşturucu madde kullanımı, alkol, sigara alışkanlığı da varsa da test yapılması gerekir.
Kan sulandırıcı olarak bilinen komadinin kullanılması, kalpte anomaliye yol açabiliyor.
Annenin şeker hastası olması, lupus hastalığı, fenilketonüri hastalığı, viral enfeksiyonlar, kızamıkçık da anoma oluşturabilir.

ANNE KARNINDA HER ŞEY BELİRLENİR
Hangi kalp hastalıkları anne karnında belirlenebiliyor? Hemen her türlü kalp anomalisi, fetal ekokardiyografi ile belirlenebilir:
Kalpteki delikler.
Kalpten çıkan büyük damarların ters oluşu veya tek bir damar oluşu.
Damarlardaki darlıklar

minik
kalpler
hastaysa
dünyaya
gelebilir
mi?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir