Medimagazin logo

MHP'den Şiddeti Önleme Daire Başkanlığı önerisi: 'Hasta sorumlulukları da anlatılmalıdır'

MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, "Sağlık alanında şiddeti önlemek için bir an önce Sağlık Bakanlığı bünyesinde Şiddeti Önleme Daire Başkanlığının kurulması gerekmektedir." dedi.
Kaynak: AA
MHP'den Şiddeti Önleme Daire Başkanlığı önerisi: 'Hasta sorumlulukları da anlatılmalıdır'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aynı zamanda tıp doktoru olan Taşdoğan, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de sağlık alanında yaşanan şiddetin giderek arttığına dikkati çekti. 

Hastanelerde meydana gelen şiddet olaylarının yüzde 83'ünün poliklinikler, acil servisler ve kliniklerde meydana geldiğini belirten Taşdoğan, bu durumun sağlık çalışanlarının olduğu kadar hastaların da can güvenliğini tehdit ederek, sağlık hizmetinin arzını da engeller hale geldiğini vurguladı. 

 Taşdoğan, 2017 yılındaki verilere göre, Türkiye'de 100 milyonu aşkın hastanın, tedavi için acil servislere müracaat ettiğini anımsatarak, "Bu kadar yoğun talebin yaşandığı hastanelerimizde bu hizmeti, gerek az sayıda personelle ve gerek yıllar içinde eriyen minimum seviyedeki almış olduğu döner sermayeye rağmen özverili bir şekilde, fedakarca sürdüren sağlık görevlilerimiz ölüme kadar varan şiddet olaylarına maruz kalmaktadır. Hepinizin bildiği gibi en son seçim bölgem Gaziantep’te doktor Ersin Arslan görevi başında şehit edilmiştir." ifadesini kullandı. 

"Şiddetin en önemli ayağı toplumsal dejenerasyondur"

Sağlık alanında şiddeti önlemek için bir an önce Sağlık Bakanlığı bünyesinde "Şiddeti Önleme Daire Başkanlığı"nın kurulması gerektiğini dile getiren Taşdoğan, şöyle devam etti: 

"Şiddet olaylarına genel ve lokalize baktığımızda, şiddetin en önemli ayağı toplumsal dejenerasyondur. Şiddet içeren diziler, oyunlar ve filmler şiddeti bir hak olarak göstermekte, bunu da doğal olarak yansıtmaktadır. Sağlıkta şiddeti medya örneğinden ele aldığımızda 'yanlış iğne öldürdü, 5 hastane dolaştı daha fazla dayanamadı öldü' gibi söylemler, tamamen sağlık çalışanlarını insanların bilinçaltında hedef göstermektedir.

Kurulacak olan Şiddeti Önleme Daire Başkanlığı, medyada çıkacak bu tür algı yönlendiren haberlerin önüne geçmeli, bu tür haberleri sağlık konusunda ehil basın mensuplarınca hazırlanıp yayınlanmasını sağlamalıdır. RTÜK tarafından, dizilerde canlandırılan ve sağlıkla ilgili bölümlerde şiddete ve kine teşvik sahneleri dikkatle incelenmeli ve bunu önlemek için gerekli adımlar atılmalıdır. Sağlıkta şiddeti önlemek için, ulusal sağlık disiplini oluşturmak gereklidir. Uygulanacak disiplinin konusu, sağlık hizmetlerinde çalışan personele karşı şiddetin kabul edilemez olduğunu halkımıza ve tüm sağlık çalışanlarımıza anlatmak olmalıdır." 

Taşdoğan, Kurulacak "Şiddeti Önleme Daire Başkanlığı" bünyesinde sağlık personelleri, medya ve iletişim uzmanlarının istihdam edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sosyal medya çok özenli bir şekilde yönetilmelidir. Hasta hakları olduğu kadar hasta sorumlulukları da anlatılmalıdır, hastalar ve hasta yakınları bilgilendirilmelidir." dedi. 

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin engellenebilmesi için, sağlıkta şiddetin temel nedenlerinin iyi tespit edilip, ona yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Taşdoğan,  "Sağlıkta şiddet olaylarını toplumsal şiddetten ayırmamak gerekir. Bu yüzden sağlıkta şiddeti ve toplumsal şiddeti önlemek için ilgili diğer bakanlıklarla birlikte hareket edilmelidir." diye konuştu.

sağlıkta şiddet
ali muhittin taşdoğan
mhp
Yorum (4)
Ali cantabey
Mhp bakanlıktan daire başkanlığı istiyor...şiddet uygulayana şartsiz koşulsuz şiddet uygulayan başbakan bile olsa ceza ertelemeden 6 ay hapis cezası vereceksin ozaman gör siddettin esamesi bile kalmaz
37
Cevapla
R.yilmaz
MHP yi tebrik ediyorum. Önemli olan bu sorunu görmek ve çözüm yolunda olmaktadır. AK Parti'ye ne oluyor anlamıyorum.. çok mu zor.. Göstermelik birkaç açıklama ve fiilen içi boş teorik birşeyler... Hadi seçime kadar sizi hosgorelim ama sonrasında bu sorunu çözmek sizin borcunuzdur, çünkü bu sorun son 10 yılda zirve yaptı.
40
Cevapla
ömer hayyam
hasta hakları diye bir yönetmelik anayasaya aykırıdır,. *** ANAYASA: Madde 12- Herkes, dil, ırk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ayırımı gözetilmeksizin, kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. *** Hasta hakları diye bir uygulama ile hekimler hipnotize edilmeye çalışılmaktadır, ...açın bakın bu yönetmeliğin dayandırıldığı kanunlara ve yönetmelik içeriğinin, dayandırıldığı kanunlarla ilgisinin olmadığını göreceksiniz. Hak, temel bir kavramdır , minimum kanun, optimali anayasa ile belirlenir... Hayvanları koruma kanunu 5199 var ama hasta hakkı diye bir kanunu çıkartamazlar....çünkü muayene ücretleri o zaman 2000 - 3000 tl ye, ameliyatlarda yüzbinliralara çıkacağını biliyorlar.... Fason , dayanağı olmayan hasta hakları yönetmeliğini , bimer cimer zoruyla uyguluyorlar.....vesselam
50
Cevapla
Engin bulak
Sağlık alanında yaşanan sorunların temelinde iş tatminsizlik sağlık idaresinin çok başlı olması çikar savaşlarının vede bürokratik çekişmenin olması...üç ayda bir idare değişikliğinin olduğu yüzlerce hastane saymak mümkün..malzemelerin zamanında alınmaması bazı önemli önemli hayati onem tasoyan branşların hastanelerde olamamasi olanlarinda malzeme cihaz eksikligi olması sağlıktaki şiddet olaylarını dahada artırıyor...iş tatminsizligindeki temel problem sağlamcıların az alması doktorlar arasında da adil paylaşımın olmaması az çalışan hekim çok çalışandan hayat kirtarandan daha fazla alması gibi sorunlar..bunlar vatandaş tarafından biliniyor veya dolaylı yoldan hosseettiriliyor..kalite gittikçe dahada düşüyor..atılan adımlar sigarayı bırakma gibi adımlar da sonic getirmiyor..sağlık sistemindeki adaletsizlikler çözülürse şiddet minumum çekilebilir..tabi istense...
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir