Medimagazin logo

Meta-analiz: Çay içmek kolorektal kanser riskini nasıl etkiliyor?

Kapsamlı bir sistematik inceleme ve meta-analiz, çay tüketimi ile kolorektal kanser gelişimi arasında anlamlı bir ilişki bulamadı. Bununla birlikte, araştırmacılar çay içmenin kolorektal kanser riski üzerindeki etkisine ilişkin hala çözülmemiş sorular olduğunu belirtiyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Meta-analiz: Çay içmek kolorektal kanser riskini nasıl etkiliyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİAGAZİN - Asya, Kuzey Amerika, Avrupa ve Okyanusya'da yaklaşık 2,7 milyon katılımcının yer aldığı kapsamlı bir araştırma, çay içmenin ardındaki gizemi ve kolorektal kanser gelişimi üzerindeki etkisini çözmeye çalıştı. Çalışma 1986 ve 2015 yılları arasında yürütülen çeşitli araştırma projelerini kapsadı ve siyah ve yeşil çay olmak üzere farklı çay türlerini içeriyordu.

Çeşitli araştırma bulgularını anlamlandırmak isteyen bilim insanları, ortak bulguları belirlemek için çeşitli çalışmalardan elde edilen verileri birleştiren bir tür çalışma olan meta-analiz gerçekleştirdiler. Araştırmaları, düzenli çay içmenin kolorektal kanser riskini %24'e kadar azaltabileceğini öne sürerek çay meraklıları için bir umut ışığı oldu. Bununla birlikte, bilim insanları kanser riski üzerindeki gerçek etkinin değişebileceğini, potansiyel olarak %51'lik bir risk azaltımı ya da tersine %18'lik bir artış sunabileceğini vurgulayarak dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Kesin bir bağlantı kurulamadı

Çay tüketimi ile kolorektal kanser riskinin azalması arasında kesin bir bağlantı kurulamazken, çalışma ilgi çekici coğrafi ve çay türü varyasyonlarının altını çizdi. Örneğin, yeşil çay önemli ölçüde daha düşük riskle ilişkilendirilirken, ABD ve İngiltere gibi farklı ülkelerden elde edilen veriler farklı sonuçlar gösterdi.

Bu ilgi çekici bulgulara rağmen, araştırmacılar çay içme ile kolorektal kanser riski arasındaki ilişkinin "belirsiz" olduğunun altını çiziyor. Çalışma tasarımları, tüketilen çay türleri ve miktarları ile katılımcıların yaşam tarzlarındaki farklılıklar, somut bir sonuca varılmasında önemli kısıtlamalar oluşturuyor.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var

Çalışmanın yazarları, Çin'deki Hebei Tıp Üniversitesi Üçüncü Hastanesi'nden Yu Huang ve Qiang Chen, daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. BMC Gastroenterology'deki yayınlarında, "Bu ilişkilerin hala iyi tasarlanmış ek büyük prospektif çalışmalar ve randomize klinik deneylerle doğrulanması gerekiyor" dediler.

cay
kolektral kanser
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir