Yoksa meme kanseri bulaşıcı mı? Washington Meme Kanseri Kongresi'nde "Tıp tarihi için önemli bir adım" olarak tanımlanan araştırmaya; bu soruya yanıt bulmak amacıyla başlandı... Kahire Üniversitesi'nde yapılan ve dünya genelinde ses getiren araştırma; meme kanserinin virüslerle bağlantısını çözdü! Avon'un sponsorluğunda yürütülen çalışma üzerinde beş yıldır yoğunlaşan bilim kadını Mona Mostafa Mohammed; araştırmanın detaylarını ilk kez GÜNAYDIN'a anlattı.
HPV'NİN AŞISI BULUNDU
Bu araştırmayı yapmaya ne zaman başladınız?
İlk verileri incelemeye, 2007 yılında başladık. Meme kanseri olan kadınların biyopsilerini tek tek gözden geçirerek bu araştırmayı yaptık. Çalışmamıza katılan hastaların tümünden yazılı onay aldıktan sonra teker teker hepsinin tümörlerini inceledik. Bu tümörlerin DNA'ları bize önemli şifreler verdi. Araştırma sonuçları, bu yıl ortaya çıktı.
Araştırmanıza göre, meme kanserine virüs mü neden oluyor?
Meme kanseri tek türü olan bir hastalık değildir. 100 farklı çeşidi vardır. En agresif ve en tehlikeli kabul edilen türünün, virüslerle önemli bir bağı olduğunu gördük. Bu bağ, daha önce rahim ağzı kanseri için de araştırılmıştı ve HPV'ye (Human Papillomavirüs) bir virüsün neden olduğu belirlenmişti. Bildiğiniz gibi daha sonra da bu virüsün aşısı bulundu. Biz de bu noktadan harekete geçtik ve meme kanserinin en agresif türüne sahip olan hastalarda virüs oranının çok yüksek olduğunu gördük. Ama bu tek tip bir virüs değildi. Bu kanser, virüs vücuda girip yeterince iyileşmeden ortaya çıkıyordu.
VÜCUDU ZAYIFLATIYOR
Vücuda giren hangi tip virüs kansere neden oluyor?
Her türlü virüs buna neden olabiliyor. HPV virüsü de olabilir, grip virüsü de... Uçuklara neden olan herpes de meme kanserinden önce vücudu yıpratmış olabilir. Meme kanseri; vücuttaki virüs oranı çok yüksek seviyedeyken ortaya çıkıyor!
Bu meme kanseri bulaşıcı olabilir mi?
Bu konunun üzerinde daha çok araştırma yapılmalı. Bizim çalışmamızın sonuçları; meme kanserinin en agresif türüne bağışıklık sistemini zayıflatan virüslerin zemin hazırladığı yönünde. Vücuda giren virüs bünyeyi zayıflatıyor. Korunmasız haldeki vücut, kanser hücreleri ile karşı karşıya gelebiliyor.