Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kanserojen olduğu bilinen atık niteliğindeki kullanılmış kızartmalık yağların yemek sektöründe tekrar kullanımını önlemek için tebliğ değişikliğine gitmeye hazırlanıyor.
Kanserojen olduğu bilinen atık niteliğindeki kullanılmış kızartmalık yağların yemek sektöründe tekrar kullanımını önlemek için 3 yıl önce kontrol kriterlerini uygulamaya koyan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sektörden gelen talepleri de dikkate alarak, işletmelerin kendi kontrollerini daha kolay yapabilmelerini sağlamak amacıyla tebliğ değişikliğine gitmeye hazırlanıyor.
Kızartmada kullanılan katı ve sıvı yağların kontrol kriterlerinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ taslağı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde görüşe açıldı. İlgililer, 5 Temmuz'a kadar tebliğ taslağı ile ilgili görüşlerini iletebilecek.
Taslakla, kızartma işleminde kullanılan katı sıvı yağların kontrol kriterlerinden olan polar madde oranının yüzde 25 veya daha düşük olması kriteri korunurken, önceki tebliğde bulunan ''dumanlanma noktasının 170 dereceden büyük olması'' kriterinin kaldırılması öngörülüyor. Bunun yerine işletmelerin daha kolay kontrolünü sağlamak üzere, ''kızartma işlemi sırasında sıcaklığın en fazla 180 derece olması'' kriteri getiriliyor. Ayrıca, yağın içindeki asit sayısı (mgKOH/g yağ) 2,5'a eşit veya daha az olacak.
Yetkililer, dumanlanma noktası ile yağdaki asit sayısının birbirine paralel olduğunu, işletmelerin kontrollerini kendilerinin daha kolay yapabilmesini sağlamak üzere asit sayısı ve azami 180 derece kızartma sıcaklığı getirilmesinin öngörüldüğünü belirterek, bakanlığın da bu tür işletmeleri düzenli olarak kontrol altında tuttuğunu vurguladılar.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kızartma amacıyla kullanılan yağların kontrol kriterlerine ilişkin tebliği, 2007 yılı Ağustos ayında uygulamaya koymuştu. Bu kriterler sayesinde, daha önce göz ve burunla yapılan kontroller artık, bilimsel yöntemlere dayanılarak yapılmaya başlanırken, insan sağlığı açısından risk taşıyan, niteliklere uymayan kızartmalık katı ve sıvı yağların tekrar kullanımının önlenmesi amaçlanıyordu.
-DENETİMLERDE ASİT SAYISI VE SICAKLIĞA BAKILACAK-
Lokantalar, yemekhaneler ve fast foodlarda yapılan denetimlerde, kızartmalık yağın bulanıklığına, rengine, kokusuna bakılarak denetim yapılırken, bundan sonra, polar yüzdesi ve asit sayısı ve kızartmada kullanılan azami sıcaklık dikkate alınacak.
Bakanlık yetkilileri, bir yağın kızartmada kullanılabilmesinin, kaç kez kullanıldığı ile değil, gıda niteliğini koruyup korumaması ile ilgili olduğunu vurguluyorlar.
Bu konudaki denetim; Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun'a göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılıyor.
Atık yağların tekrar kullanımı insan sağlığını tehdit ederken, uygun şekilde bertaraf edilmemesi, toprağa ya da kanalizasyona dökülmesi de çevre sorununa neden oluyor. Türkiye'de gıda sektöründe yılda 350-400 bin ton atık yağ çıktığı tahmin edilirken, bunun ancak 6-7 bin tonu atık dönüşümcüler tarafından toplanabiliyor.