Medimagazin logo

Kızamık ölümlerinde küresel artış: 2023'te yüzde 40'lık bir artış rapor edildi

Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 2023 yılında dünya genelinde kızamık ölümlerinde %40 oranında endişe verici bir artış olacağını bildirdi. Özellikle yoksul ülkelerdeki çocukları etkileyen bu endişe verici artış, pandemi sırasında aşılama oranlarındaki önemli düşüşe bağlanıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kızamık ölümlerinde küresel artış: 2023'te yüzde 40'lık bir artış rapor edildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Küresel çapta kızamık ölümleri 2023 yılında %40'ın üzerinde artış göstermiş olup, bu rahatsız edici eğilim büyük ölçüde pandemi sırasında aşılama oranlarındaki dramatik düşüşe bağlanıyor.

Geçtiğimiz yıl 37 ülkede kızamık salgınları rapor edilmiş, 2021'de bu sayı 22'ye yükselmiş, yaklaşık 9 milyon çocuğu etkilemiş ve çoğu yoksul ülkelerde olmak üzere 136.000 ölümle sonuçlanmıştı. Bu endişe verici durum, Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından hazırlanan yeni bir raporda vurgulandı.

Aşılama oranlarının son 15 yılın en düşük seviyesine gerilemesi, kızamık vakalarındaki yaklaşık %20'lik artışta kilit bir faktör oldu.

Kızamıkla mücadelede aşılar hayati önem taşımakta olup iki doz aşı önemli ölçüde koruma sağlıyor. Ancak Afrika, Güneydoğu Asya, Latin Amerika ve Hindistan'daki pek çok gelişmekte olan ülkede aşılama oranları %66 civarında ve pandeminin yarattığı olumsuzluklardan kurtulma belirtisi göstermiyor.

5 yaş altında çok sık görülüyor

Kızamık en bulaşıcı hastalıklar arasında yer alır ve enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla hava yoluyla yayılır. En sık 5 yaş altı çocuklarda görülür ve özellikle küçük çocuklarda ve 30 yaş üstü yetişkinlerde ensefalit, ciddi dehidrasyon, ciddi solunum problemleri ve zatürre gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

İlginçtir ki kızamık vakalarındaki artış sadece yoksul ülkelerle sınırlı değil. İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde de artış görüldü. İngiliz sağlık yetkilileri Temmuz ayında, bazı bölgelerde aşılama oranlarının %40'a kadar düştüğü Londra'da salgın riskinin yüksek olduğu uyarısında bulundu.

İngiltere'nin kızamığa karşı aşılanma oranları, yirmi yıldan uzun bir süre önce itibarını yitirmiş bir İngiliz doktor tarafından ortaya atılan ve aşıyı otizmle ilişkilendiren asılsız iddiaların yol açtığı hasarı hiçbir zaman tam olarak telafi edemedi. Bu bağlantıyı destekleyen hiçbir bilimsel kanıt olmamasına rağmen, bu iddialar dünya çapında milyonlarca ebeveynin aşıdan vazgeçmesine yol açtı.

Bu rapor, özellikle pandeminin sağlık sistemleri üzerindeki etkisinin ardından, kızamığın yayılmasını önlemek için yüksek aşılama oranlarının sürdürülmesinin önemini keskin bir şekilde hatırlatıyor.

kizamik
dunya saglik orgutu
abd hastalik kontrol ve onleme merkezleri
kizamik vakalari
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir