Medimagazin logo

Kırmızı et, kalp hastalıkları riskini artırıyor! Ancak kolesterolü yükselterek değil!

Yeni araştırmaya göre, her gün bir hamburger kalp hastalığı geliştirme riskini artırabilir, ancak bu, insanların sıklıkla düşündüğü nedenlerden dolayı değil
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kırmızı et, kalp hastalıkları riskini artırıyor! Ancak kolesterolü yükselterek değil!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yaklaşık 4.000 yaşlı Amerikalı üzerinde yapılan araştırma, birçok bilim insanının daha önce söylediği şeyi doğruladı: Çok fazla kırmızı et yiyen kişilerde kalp hastalığı ve felç riski daha yüksekti.

Ancak bağlantının geleneksel bir suçludan yani yüksek kötü kolesterolden kaynaklandığına dair hiçbir kanıt yoktu.

Bunun yerine, araştırmacılar, kısmen, sindirim sisteminde bulunan trilyonlarca bakteri olan bağırsak mikrobiyomu tarafından üretilen belirli maddelere ilişkin riski izlediler. Bu bakteriler kırmızı eti sindirdiğinde, iltihabı ve kanın pıhtılaşmasını teşvik edebilen TMAO adlı bir kimyasal üretirler.

TMAO (veya trimetilamin N-oksit), bağırsak bakterileri tarafından üretilen bir metabolittir. Kısaca, fosfatidilkolin (lesitin olarak da bilinir), kolin ve L-karnitin gibi besinler kırmızı et, yumurta sarısı ve tam yağlı süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı ürünlerde bol miktarda bulunur.

Bu besinler tüketildiğinde bağırsak bakterileri tarafından işlenir ve kana TMA (trimetilamin) dahil olmak üzere çeşitli metabolitlerin salınmasıyla sonuçlanır. TMA daha sonra karaciğere taşınır ve burada ateroskleroz gelişiminde rol oynayan çeşitli fizyolojik süreçleri düzenlediği gösterilen TMAO'ya dönüştürülür.

Uzmanlar, ortalama bir insan için bulgunun tanıdık bir mesaja yol açtığını söyledi: Kırmızı et tüketiminizi sınırlayın .

Stanford Üniversitesi'nde çalışmaya katılmayan profesör Christopher Gardner, "Geçen hafta daha az kırmızı et yiyin dedik ve bu hafta daha az kırmızı et ye diyeceğiz" dedi.

Aynı zamanda Amerikan Kalp Derneği Beslenme Komitesi'nin de başkanı olan Gardner bir noktayı vurguladı:

"Bu bulgular kan kolesterolünün önemli olmadığı anlamına gelmez" dedi.

Kan kolesterolünün kırmızı et ve kalp hastalığı arasındaki bağlantı net olarak gösterilemedi.

Boston'daki Tufts Üniversitesi Friedman Beslenme Bilimi ve Politikası Okulu'nda doktora sonrası araştırmacı olan Meng Wang, çalışmanın liderlerinden biriydi.

Kırmızı et ve sağlık söz konusu olduğunda, çoğu araştırmanın doymuş yağa ve bunun kan kolesterolü üzerindeki etkilerine odaklandığını söyledi.

Ancak doymuş yağ LDL ("kötü") kolesterolü yükseltebilirken, insanların tipik olarak tükettiği miktarların nihayetinde kalp hastalığı riskini etkileyip etkilemediği konusunda tartışmalar vardır.

Wang, hala çalışmaya ihtiyaç duyan bir alan olduğunu söyledi.

Yeni bulgular, doymuş yağın ötesine bakmayı da desteklediğini söyledi : Kırmızı et, diğer mekanizmalar yoluyla kalp hastalığını besliyor olabilir.

Wang, bu kısmen önemli, çünkü araştırmacılar "nasıl"ı çözebilirse, kalp ve kan damarı hastalığı riskini azaltmak için yeni yollar geliştirebilirler, dedi.

Çalışma — 1 Ağustos'ta Arterioskleroz, Tromboz ve Vasküler Biyoloji dergisinde çevrimiçi olarak yayınlandı.

65 yaş ve üstü 3.931 ABD'li yetişkin dahil edildi. Hepsinin sağlık ve yaşam tarzı alışkanlıkları 26 yıla kadar zaman içinde izlendi.

Genel olarak, Wang'ın ekibi, insanlar ne kadar çok kırmızı et tüketirse, kalp krizi veya felç geçirme riskinin o kadar yüksek olduğunu buldu.

Ortalama olarak, günlük kırmızı et porsiyonu için risk %22 arttı. Bu, vücut ağırlığı, sigara içme, egzersiz ve diğer yeme alışkanlıkları gibi diğer faktörlerle birlikte dikkate alındı.

Araştırmacılar potansiyel açıklamalar aradıklarında, vücuttaki genel iltihaplanma belirteçleri gibi, yüksek kan şekerinin kısmen kırmızı et ve kalp rahatsızlığı arasındaki bağlantıyı açıkladığını buldular.

Yüksek kan şekeri nasıl uyum sağlar? Kesin değil, ancak araştırmacılar kırmızı etteki demirin bir neden olabileceğini düşünüyor. Yüksek demir alımı, artan diyabet riskine bağlandı.

Üçüncü bir açıklama daha vardı: Bağırsak bakterileri tarafından üretilen üç kimyasal, kırmızı et ve kardiyovasküler hastalık arasındaki ilişkinin yaklaşık %10'unu oluşturuyordu.

Bu kimyasallar arasında TMAO ve iki öncül vardı - bunların tümü, bağırsak bakterileri kırmızı ette bol miktarda bulunan bir besin olan L-karnitin'i parçaladığında ortaya çıkıyor.

Önceki araştırmalar, TMAO'nun kan damarı iltihabını ve kan pıhtılaşmasını destekleyebileceğini göstermiştir.

Bulguları inceleyen Saint Louis Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Whitney Linsenmeyer, "Bu çalışma bize kırmızı ve işlenmiş etleri diyetlerimizde sınırlamamız gerektiğine dair yeni bir bakış açısı sağlıyor" dedi.

Beslenme ve Diyetetik Akademisi'nin sözcüsü olan Linsenmeyer, son çalışmaların bağırsak mikrobiyomunun insan sağlığı için önemini ortaya koyduğunu belirtti.

“Yani kalp sağlığıyla da bir bağlantı olması şaşırtıcı değil” dedi.

Linsenmeyer, "Sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, kuruyemişler, tohumlar ve fasulyeler, kalp sağlığı için altın bir yıldız alır. Ve mikrobiyom dostu oldukları için ikinci bir altın yıldız alıyorlar." dedi.

kirmizi et
kolestrol
kalp hastaligi
hamburger
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir