Medimagazin logo

Kardiyoloji'den Orman'a sürgünün hikâyesi

Tarihe 'postmodern darbe' olarak geçen 28 Şubat'ın üzerinden 15 yıl geçti. Bin yıl süreceği söylenen süreçte cadı avı başlatan cuntanın, eşi başörtülü diye Prof. Dr. İbrahim Keleş'e yaşattıkları o dönemin bir özeti. Kardiyoloji uzmanı Keleş, 'Balıkların kalbine bak' diye su ürünleri fakültesine gönderilmiş. Oradan da, yaprakları incelemesi için orman fakültesine sürgün edilmiş.
Kaynak: ZAMAN
Kardiyoloji'den Orman'a sürgünün hikâyesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Dr. İbrahim Keleş, 28 Şubat sürecinde ders verdiği üniversiteden sürülmekle kalmayıp, mesleğinden de 'sürülen' bir kardiyolog. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki görevini bırakması için defaatle tehdit edilen Keleş, mesleğiyle alakasız yerlere gönderilmiş bir isim. Bütün bu baskıların sebebi ise eşinin tesettürlü olması. Birçok çevirisi ve ders kitapları olan Prof. Dr. Keleş, o günlerde yaşadıklarını anlatırken, "Orman fakültesinde ağaçların yapraklarını, su ürünleri fakültesinde de balıkların kalbini incele diye, 1997'den 2002'ye kadar oradan oraya sürükleyip durdular. Dolabımı parçaladılar, eşyalarımı odamdan çıkarttılar, beni yıldırmak için akla hayale gelmeyen yollar denediler." diyor. Akademik kariyerinin önüne barikat kuranların, YÖK ve Batı Çalışma Grubu (BÇG) adına çalışan kişiler olduğunu söylüyor. Keleş, hasta bir aile dostu için yapılması gerekenleri not ettiği kâğıdın suç delili olarak önüne geldiğini anlatıyor: "Soruşturmayı yürüten hoca, suçsuz olduğumu gördü. Fakat BÇG, hocaya baskı yaptı. O da kınama cezası verdi. Böylece beni sürgüne gönderme fırsatı oluşturdular."

28 Şubat, diğer akademisyenlerde olduğu gibi kardiyolog İbrahim Keleş için de birçok zorluğu beraberinde getiriyor. YÖK ve BÇG, 28 Şubat dönemiyle birlikte daha önce yaptıkları işleri meşru hale getiriyor. Birçok akademisyene düzmece soruşturmalar açılıyor. Kardiyolog Doçent Keleş de bu vesileyle, sırasıyla Avcılar Kampüsü, Beyazıt Mediko Sosyal, Orman Fakültesi, Sapanca Su Ürünleri Fakültesi ve Çapa Acil Dâhiliye'ye sürülüyor. Dr. İbrahim Keleş bu duruma yol açan olayı şöyle anlatıyor: "Havaalanına gidecektim. Özel bir hastanede tedavi gören bir aile dostumuz aradı. Acilen gittim ve nöbetçi doktora yapması gerekenleri, küçük bir notla belirtip hemen oradan ayrıldım. Dikkate alması için de altına adımı yazdım. 28 Şubat'ta bu küçük not kâğıdı suç delili olarak önüme geldi. Özel hastanede hasta bakmakla suçlanıyordum. Soruşturmayı yürüten hoca, suçsuz olduğumu gördü. Fakat BÇG, hocaya bana mutlaka bir ceza vermesi için çok baskı yaptı, hoca da bana kınama cezası verdi. Böylece beni sürgüne gönderme fırsatına sahip oldular. Gittiğim yerde ne yapacağım ya da ne olarak gönderildiğim konusunda bana hiçbir şey söylenmedi. 1997'den 2002'ye kadar mesleğimle hiç alakası olmayan yerlere, sürgün edip durdular."

Birçok çevirisi ve ders kitapları olan İbrahim Keleş, yaşadığı bu zorluklara rağmen bir tazminat davası dahi açmamış: "Uzmanlıktan profesörlüğe giden 10 yıllık bir mağduriyetim var. Doçent olduğum halde yıllarca bana kadro vermediler. Profesör olmaya hak kazandığımda dosyamı iki kez çevirdiler. İstanbul Üniversitesi'ni seviyorum, kendi kurulumu dava etmek istemedim ve bir tazminat davası da açmadım. İstanbul Üniversitesi yönetiminin bana diyet borcu var."

İstanbul Üniversitesi'nin eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun öğrencisi olan Keleş, üniversite yönetiminin "Burada sana gelecek yok." diyerek üzerinde psikolojik baskı kurduğunu söylüyor: "Bana oda vermediler, laboratuvara sokmadılar, öğrencileri eğitmem gerekiyordu, ders vermediler. Yaptığım iş konsültasyondu. Asıl amaç beni yıldırıp gitmemi sağlamaktı. Ama ben direndim ve herkes iyi biliyordu ki ben kapıcı bile olsam İstanbul Üniversitesi'ni bırakmayacaktım. Ancak nihayetinde takdir-i İlahi, beni yeniden Cerrahpaşa'ya getirdi."

Prof. İbrahim Keleş, maruz kaldığı baskıyı namaz kılmasına ve eşinin başörtülü olmasına bağlıyor. Yıllarca eşiyle sokakta birlikte görünmemeye çalıştığını dile getiren Keleş, "12 yıl boyunca eşimle birlikte gönül rahatlığıyla sağda solda gezemedik." diyor.

kardiyoloji'den
orman'a
sürgünün
hikâyesi
Yorum (9)
Alp tural
Su donemde laik yada sizden farkli dusunenlere uygulananlarin ne farki var? Bir acikla hocada ogrenelim, yine prof, doc olmussun, umarim layikiyladir son donemde misir patlagi gibi cikanlardan degilsindir?
0
Cevapla
baran ince
adama sorarlar o yıllarda neden soylemedin veya roportaj vermedin diye.ha zaman şimdi deyip konuşuyorsun.bı de akademik kariyerin var.yakışmıyor sanna.ee şimdi karşı görüşlü insanlara yapılan ne.benım bır urolog arkasaşım alevi diye başına gelmedik kalmadı.zaman sizin zamanınız oynayın bakalım oynayabıldığiniz kadar.ha bu arada etraf doç.ve prof.aynı tıp dr.la kaynıyor.ha çok guvenıyosan kendine çık sizin hastanelere para kazan.bak rektörde yunus soylet onun eşide kapalı o rektor oldu o sızlanmıyor hiç
0
Cevapla
cemil
zaman gastesi yine mağdur muhabbeti yapıyor. bu muhabbetle iyi oy topluyor kankasına. fırsatını bulunca siyasi babaları aracılığıyla kendinden olmayanları mağdur ediyor. ikiyüzlülüğün dikalası. birde bunu dindar muhafazakar ayağına yapıyor. pes bu kadar utanmazlığa.
0
Cevapla
S.k
Yasadiklari onu kindar yapmistir,eminim.Biz de bu donemde tacize ugruyoruz,bu nedenle de 46 yasinda emekli oluyoruz.Cevrem genc emekli hekimlerle dolu.Hocamiz meslegini yapiyor,abartmasin lutfen.
0
Cevapla
Alparslan Koç
Siz ne garip insanlarsınız.. Sizin gibi düşünen arkadaşım az olduğu için seviniyorum.. zulmü alkışlamak ne zamandan beri şiarınız oldu.. Sizleri kınıyorum..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir