Kızı, eşi, anne ve babasının kanser mücadelesini Yeni Şafak'a anlatan Albayrak Holding CEO'su Dr. Ömer Bolat, kanser teşhisi ilk konduğunda hasta yakınlarının vakit kaybetmeden doğru hastane ve doğru doktoru bularak tedaviye başlaması gerektiğini söyledi. Kanser şokuyla hasta yakınlarının hangi doktorlara gitsem diye kararsızlık yaşarken vakit kaybettiğine dikkat çeken Bolat, Türkiye'de uzman hocaların ve fiziki teknik altyapının birleştirildiği kanser hastanelerinin kurulması gerektiğini anlattı.
SAVAŞ ERTESİ GÜN BAŞLAR
'Yakınınız kalp krizi, boğulma ya da trafik kazası nedeniyle vefat ederse büyük travma yaşıyorsunuz sonra yaşam sürecine alışıyorsunuz. Yakınınıza ilk kanser teşhisi konulduğunda büyük travma geçiriyor, ama ertesi gün savaşmaya başlıyorsunuz' diyen Bolat, kanserin zorlu ve sancılı bir süreç olduğuna işaret etti. Bolat, 'Özellikle hasta yakınları hem hastam inşallah kurtulacak umudunu yaşıyor, hem de ölümün yakınlığını hissediyor. Hasta yakınları çok ince çizgide bir savaş veriyor' dedi. Hastalıkla mücadele sürecinde hasta yakınlarının hastalık konusunda bilinç ve bilgi birikimine sahip olmaya başladığını aktaran Bolat, 'Hastanız hastanede tahliller, ilaç ve kemoterapi alırken hiç söylenmeden, sıkıntı etmeden 8-9 saat bekliyorsunuz. Normalde hasta yakınları bir muayenehanede 30 dakika fazladan beklese söylenmeye başlar. Tetkikler, ilaç tedavileri ve kemoterapi için geçen 8-9 saat size huzursuzluk vermiyor, bilakis çok şükür hastamız tedavi oluyor diye mutlu oluyorsunuz' şeklinde konuştu.
DANIŞMA VE DAYANIŞMA
Kanserle savaş sürecinde hasta yakınları arasında müthiş diyaloğun geliştiğini kaydeden Bolat, hastalık ilk ortaya çıktığında doğru adres, doğru doktor ve doğru hastane arayışına girişildiğini anlattı. Bolat, 'İster sade bir vatandaş, ister en yetkili yerlerde çalışan bürokrat olun fark etmiyor. Her iki halde de adım adım ilerliyorsunuz. Kaldı ki hasta yakınlarına bu hadise duyurulduğu zaman akrabaları, eş ve dostları yardım etme telaşesine girişerek bilgi akışı sağlıyor. Şu an Türkiye'de her vatandaşımız da kanser hastalığı için sağlanan imkanlardan faydalanıyor. Kanser tedavisi ve ilaç masrafları devlet tarafından ödeniyor. Memleketimizin geldiği noktada eğer ölüm kaçınılmaz bir son ise zengin fakir ayırt etmiyor' dedi. Bolat, 'Albayrak Grubu'nun Genel Koordinatörü olarak çalışıyor olabilirim, çevrem olabilir ama halkın içindeyim' diyerek, hangi konumda olursanız olun, kanser ortaya çıktığı zaman izlenecek sürecin değişmediğini ifade etti.
Artık tedavi olmak için yurt dışına çıkılmadığını da belirten Bolat 'Şimdi Türkiye'de kanser de dahil olmak üzere büyük ilerlemeler var ve yurt dışından on binlerce hasta tedavi olmaya Türkiye'ye geliyor' dedi.
KARARSIZLIK VAKİT KAYBI
Hasta yakınlarının hastalığı ilk öğrendikleri süreçte bazen bocaladıklarını anlatan Bolat, hasta yakınlarına da önemli tavsiyelerde bulundu. Bolat şunları söyledi: 'Hasta yakınları birden fazla uzmanla görüşerek kararsız duruma düşmemeye özen göstermeli. Her kararsız kalış, tedaviyi geciktirir. Sonuçta kanser çeşitlerine göre tedavi protokolleri standarttır. İyi doktor mutlaka araştırılmalı, çapraz kontrol gerçekleştirilebilir ama bu tedavide istikrar esastır. Doktorlar arasında kararsızlık gösterip, vakit kaybeden tanıdıklarım oldu. Hasta bu sürede çok zaman kaybetti. Tedavisi için oldukça geç kalındı. Tecrübeli, uzman ve araştırıcı bir doktor bulup önce Allah'a teslim olmak, sonra da tıbbın ve doktorun tedavisini takip etmek gerekiyor.'
ONKOLOJİ HASTANELERİ KURULMALI
Kanserle alakalı çalışmaların bölük pörçük durumda olduğuna işaret eden Bolat, özellikle üniversite hastanelerindeki fiziki imkanların oldukça demode kaldığını söyledi. Fiziki imkanların yenilenmesinin şart olduğunu anlatan Bolat, Türkiye'de en az 2-3 noktada, birisi İstanbul'da olmak üzere Onkoloji hastaneleri kurulması gerektiğinin altını çizdi. Kurulan merkezlerde iş bölümleri yapılarak Türkiye'de kanser bilimindeki uzmanlaşmanın da hızlanacağını söyleyen Bolat, bilim, tedavi ve eğitimde ilerleyebilmek için bunun gerekliliğine dikkat çekti.
DEVLET HASTANELERİ DONANIMLI
Amerika'daki MD Anderson Hastanesi gibi, kanser alanında uzmanlaşmış hastanelerin Türkiye'de kurulmasının önemli olduğunu belirten Bolat, bu konudaki görüşlerini hükümetle de paylaştığını aktardı. Bolat, 'Devlet hastaneleri son yıllarda fiziki altyapı anlamında süper donanımlı hale getirildi. Üniversite hastanelerindeki hocaların bilgi birikimi de malum. İşte bu iki olguyu bir araya getirecek kanser tedavi hastanelerinin kurulması gerekiyor. O zaman kanser tedavileri çok hızlı ilerleme sağlar' diye konuştu.