Medimagazin logo

Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı: 3 yılda akademik kadrolarımız hazır

Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dokucu, 35 kampüs hastanenin 2.5 yılda hayata geçeceğini belirterek ‘Tam Gün’den sonra boşalan kadrolar için akademisyen yetiştireceklerini açıkladı. Dokucu, sağlık çalışanlarına da ‘özlük hakları ve maddi tatmin açısından memnun edecek paket’ müjdesi verdi.
Kaynak: STAR - Özlem Yurtçu Karabulut
Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı: 3 yılda akademik kadrolarımız hazır
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

KAMU Hastaneleri Kurumu (KHK) Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ilk etapta 2.5 yıl içinde 34 ilde süren 35 dev hastane kampüslerinin hizmete gireceğini belirterek, bir hayalinin geleceğin hastanelerini yönetecek kadroları Çin’den Amerika’ya kadar gönderip yetiştirmek olduğunu söyledi. Tüm hastaneleri ‘afiliasyon’ hastanesi haline getirerek araştırma yapılan kurumlara dönüştürmeyi de planlayan Dokucu, Tam Gün’den sonra boşalan hekim kadrolarının yerine sıfırdan donanımlı akademisyen ve klinisyen yetiştirme hayali olduğunu kaydetti. Dokucu, özlük hakları ve maddi tatmin açısından kadroları memnun edecek önlem paketi hazırladıklarını söyledi.

 

Dev bütçeye hükmediyor

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü görevini 4 yıl yürüttükten sonra geçen Eylül ayında KHK Başkanlığı’na atanan Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, ilk röportajını STAR’a verdi. Yaklaşık 41 milyar liralık Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 70’ini yöneten kurumun başına geçen Dokucu, “Sağlık Bakanlığı’nın başka bir yüzüymüş gibi algılanıyoruz, oysa ki Bakanlığa bağlı kadroların yüzde 68’i bizim çatımız altında. Başka bir yüz değil vitriniyiz aslında” dedi. Prof. Dr. Dokucu, aynı zamanda çocuk cerrahisi uzmanı ve yoğun temposuna rağmen aslı mesleği doktorluğu ve minik hastalarını da bırakmıyor. Her hafta bir gün mutlaka İstanbul’a geliyor ve Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi Kliniği’ndeki görevini de yürütüyor. Türkiye genelindeki 866 hastane ve bunlara bağlı 405 bin çalışanın “patronu” olan çiçeği burnunda KHK Başkanı Prof. Dr. Dokucu, an büyük hayali olan projelerini anlattı.

 

Tam donanımlı yöneticiler

Dokucu’nun ilk hayali devlet  hastanelerine üniversitelerle işbirliği içinde çalışma imkanı sunan “afiliasyon” sistemini yaygınlaştırmak. Dokucu, şunları söyledi: “Türkiye artık kampüs hastane sistemine geçiyor. 34 ilde 35 proje var bu şekilde. 2.5 yıl içinde hizmete girecek bu hastaneler. Bu büyük kompleks hastanelerin nasıl yönetileceği ve içlerinin eğitsel anlamda nasıl organize edileceği yönünde bir hazırlık yok. Önümüzdeki 2 yıl içinde belirli kriterlere göre seçeceğimiz (yabancı dil bilmesi, hastane yöneticiliği üzerine akademik kariyeri olması vs gibi) yöneticilerimizi Çin’den Kore’ye, Tayland’dan Amerika’ya, bu işin uzmanı kurumlarda eğitimlere göndereceğim. Otelcilik, yemek, depo sistemleri, insan kaynağı ve diğer hizmetler konusunda kurgu ve büyük organizasyon yeteneği sağlayacak eğitimler alınacak. İlk hayalim bu. İkincisi de geleceğin hastaneleri artık ‘afiliasyon’ hastaneleri olacak. Yani devlet hastaneleri de tıp fakülteleri gibi araştırma çalışmalarının yapıldığı kurumlar haline gelecek.”

 

Üç yıl içinde kadrolar hazır olacak

Organ ve doku nakli gibi özellikli ve daha fazla özveri gerektiren branşlarda yetiştirilen insan gücünün özele gitmesine tahammülünün olmadığını söyleyen Dokucu, bunun için de özlük hakları ve maddi tatmin açısından kadroları memnun edecek önlem paketi hazırladıklarını söyledi ve ekledi: Bu branşlarda çalışan doktorundan hemşiresine tüm ekibin özlük hakları iyileştirilecek. Standart çalışan gibi değerlendirilmeyecekler. Döner sermaye haricinde de ek gelirlerle promote edilecekler. 2014’ün ilk yarısında baş asistan sınavlarına başlayacağız. 3 yıl içinde de yeni kadrolar hazır olacak. Biz Kamu Hastaneleri Kurumu olarak sadece işletme anlamında değil nitelikli sağlık hizmeti vermek konusunda da yüksek bir kabiliyet geliştirmek zorundayız.

 

Genç, üretici bilim adamları olacak

Türkiye’de artık muayenehaneciliğin sonunun geldiğini söyleyen Prof. Dr. Dokucu, en önemli projesinin buna yönelik olduğunu açıkladı. Dokucu, Tam Gün’den sonra boşalan kadroların yerine sıfırdan donanımlı akademisyen ve klinisyen yetiştirme hayalini ise şu cümlelerle anlattı: Özellikli sağlık hizmeti olarak nitelendirilen bazı branşlar kamu hastanelerinde neredeyse hiç yapılmaz hale geldi. Girişimsel radyoloji, beyin tümörleri, anevrizma cerrahisi, skolyoz cerrahisi, doku ve organ nakli gibi alanlar örneğin neredeyse hiç yapılmıyor bazı kurumlarımızda. Bu noktalarda kamudan özele geçti çoğu doktor.

 

Başasistan sınavı yapacağız

Geçtiğimiz Eylül ayı itibariyle baş asistan sınav hakkı elde  ettik. Artık kurumlarıma genç bilimadamı katabileceğim. Baş asistan sınavı açacağım ve eğitim araştırma hastanelerine genç, üretici, çalışkan bilim adamları kazandıracağım. Jenerasyonu gençleştirmem lazım. Ciddi bir doluluk sağlayacak şekilde imtihan açacağım. Bu asistanların önemli bir kısımını bütçesel anlamda tatmin edecek şekilde burslarla en az 6 ay, ortalama 1 yıl branşıyla alakalı çalışma ve araştırma için yurtdışına göndereceğim. Kamu hastaneleri ülke içi ya da dışında eğitilmiş nitelikli klinisyenlerle revize edilecek tekrar.

‘Devletin malı deniz’ mantığını bitireceğiz

İstanbul’dan sadece 4 kişilik bir ekiple kurumun başına geldiğini anlatan Prof. Dr. Dokucu, şu bilgileri verdi: “Buradaki arkadaşlarla yolumuza devam edeceğiz. Çok büyük değişiklikler yapmadım kadroda. Kamu Hastaneleri Birliği ve kurumumuz çok büyük bir sağlık revizyonundan sonra oluşturulan birimler.... Şu ana dek 12 Genel Sekreterlik’te değişiklik oldu. Onların da çoğu performansla değil, iletişimsizlik sebebiyle oldu.  Profesyonel bir yönetim anlayışı ile anlamı sadece kar olmayan başarı odaklı bir sağlık sistemi asıl amaç.  Devletin malı deniz  mantığı bitecek bu kurumlarda.” 


 
kamu
hastaneleri
kurumu
başkanı:
3
yılda
akademik
kadrolarımız
hazır
Yorum (49)
murat 124
3 yil mi? 1 haftada neyinize yetmiyordu ? zaten neyin nasil verildigini herkez biliyor..1 hafta fazla bile..
0
Cevapla
ahmet
....açacağım .....kazandıracağım. ........göndereceğim. keşke biraz pişeceğim denseydi
0
Cevapla
erol
genel sekreterlerin buradaki rolü ne? lüzumsuz bir yapı, hastanelerin mali, tıbbi ve idari olarak hızlı karar almasına büyük bir engel, ayrıca abartılı bir yönetim anlayışı... sayın kurum başkanınında çok iyi bildiği gibi sağlıkta yönetim mantığı hekim, yardımcı personel ve hasta merkezli olmalı, yönetici merkezli değil... Yönetim basit ve az maliyetli olmalı ki başarı sağlansın. Başarılı özel hastanelerde asla onlarca yönetici yoktur, uzman hekimlerden maksimumum fayda sağlarlar. Şayet başarılı yöneticiler seçmek istiyorsa en iyi yol tıbbi ve mevzuat açısından bilgilerini test etmektir, bu da sınavla olur. Kendisine başarılar dilerim...
0
Cevapla
DR
ÇOK GÜZEL GELİŞMELER OLUYOR ANCAK, HEKİM EMEKLİ MAAŞLARINDAKİ ADALETSİZLİK HALA DÜZELMEDİ. YARIM EMEKLİ MAAŞIYLA, GELECEK ENDİŞESİ VE ADALETSİZ UYGULAMA NEDENİYLE HEKİMLER ÜZGÜN VE KIRGIN. DÜZELECEĞİNİ UMUYORUZ AMA GERİSİ GELMİYOR.
0
Cevapla
ata
tersiyer merkezler pirimer kadrolarla işlemez ör.sakarya tıp
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir