Medimagazin logo

Kahraman Doktor: Hastası için kendi kariyerini riske attı

ISPARTA'nın Şarkikaraağaç İlçesi'ndeki Sadettin Bilgiç Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Ahmet Yeşiltaş, tartıştığı uzman çavuşun silahından çıkan kurşunlarla ağır yaralanan askeri, yoğun bakım ünitesi bulunmayan hastanede, anestezi uzmanının da izinli olduğu sırada ameliyat yaparak hayatını kurtardı.
Kaynak: HÜRRİYET
Kahraman Doktor: Hastası için kendi kariyerini riske attı
Foto Uygulama: HÜRRİYET
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Geçen Pazar günü, Yenişarbademli İlçesi Jandarma Karakolu'nda Uzman Çavuş Mustafa K.'nın kurşunlarına hedef olarak ağır yaralanan 20 yaşındaki Jandarma er Birkay Çetinkaya, Şarkikaraağaç Dr. Sadettin Bilgiç Devlet Hastanesi'nde, mucizevi bir şekilde hayata döndürüldü.

Yaralandıktan sonra ambulansla Şarkikaraağaç Dr. Sadettin Bilgiç Devlet Hastanesi'ne götürülen er Birkay Çetinkaya, hastanenin başhekimi genel cerrahi uzmanı Doktor Ahmet Yeşiltaş'ın o anda nöbette olması sayesinde kurtuldu. Vücuduna 3 kurşun isabet eden yaralıyı muayene eden Operatör Doktor Yeşiltaş, onun 120 kilometre mesafedeki Isparta'ya sevk edilmesini riskli bularak, yoğun bakım ünitesi bulunmayan, anestezi uzmanı da izinde olan hastanede, mesleki kariyerini tehlikeye atarak ameliyata aldı.

GELDİĞİNDE ÇOK KÖTÜ DURUMDAYDI

Ahmet Yeşiltaş, yaralı asker hastaneye getirildiğinde çok fazla kan kaybının bulunduğunu ve kan kaybetmeye devam ettiğini, ayrıca iç kanama tespit edildiğini anlattı. Hastane Başhekimi Yeşiltaş şu bilgileri verdi:

"Hastayı tam teşekküllü bir hastaneye sevk etmemiz gerekiyordu, ancak yaralının uzun yolculuğa dayanacak zamanı yoktu. Hastanın yolda vefat etme riskine karşılık, anestezi teknisyenleriyle ameliyata aldım. Kurşun yaralarından dolayı iç organlarında büyük tahribat oluşmuştu. Bu organlarının bazılarını almak zorunda kaldık. 6,5 saat süren ameliyattan sonra hastamız hayati tehlikeyi şimdilik atlattı. Ancak bundan sonra iyi bir bakıma ve tedaviye ihtiyacı var. O nedenle Isparta Devlet Hastanesi'ne sevkini yaptık."

SEVK ETSEYDİ KİMSE NEDEN ETTİN DİYEMEZDİ

Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Osman Aydın, ilçe devlet hastanelerinde ağır ameliyatların yapılmasına olanak sağlayan tıbbi donanımın bulunmadığını, bu nedenle bu tür vakalarda en yakın tam teşekküllü hastanelere sevkini gerektiren yönetmelik bulunduğunu anımsattı. Osman Aydın, Dr. Yeşiltaş'ın yönetmeliği bildiği halde hastayı ameliyatta kaybetme riskine rağmen, operasyonu yaparak mesleki kariyerini riske attığını ve hastayı kurtarmayı başardığını söyledi. Aydın, meslektaşını, fedakarlık gerektiren bu davranışından dolayı kutladı.

AİLESİ DUA EDİYOR

Yaralı askerin annesi Züleyha Çetinkaya, İstanbul'dan gelerek oğlu Birkay Çetinkaya'yı yalnız bırakmadı. Sağlık personeli ve doktor Yeşiltaş'a dua eden anne Züleyha Çetinkaya, "Allah hepsinden razı olsun. Oğlumun hayatını kurtarma pahasına kendilerini riske atmışlar. Bugün oğlum hayattaysa onların sayesinedir" dedi.

Yaralı asker Birkay Çetinkaya, ambulansla Isparta Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesine götürüldü.
 

Video için TIKLAYINIZ

kahraman
doktor:
hastası
için
kendi
kariyerini
riske
attı
Yorum (53)
md
Sevgili meslektasim davaya hazir ol...
0
Cevapla
aydin sinal
cerrahin nicin kahraman oldugunu anlamadim,penetre yaralanmalarda,hasta kan kaybediyorsa,sok hali varsa zaten hemen ameliyata almak lazim ,hastahane var,ameliyathane var,cerrah var,tecrübeli anestesi teknisyeni ve yardim edecek baska hekim arkadaslarda varsa 120 km öteye hastayi göndermek,ya cenazesini,yada soka bagli multiorgan yetmezligini göze almaniz demektir.cerrah vazifesini yapmis,haaaa anestesi uzmani ve yardimci cerrahin ispartadan sakikaraagaca gelmesi daha kolay olabilirdi(,eger bu problemse).85 yasindaki annemi idrarindan kan geliyor diye nigdeden ankaraya gönderen urologi müt.hatirladim nedense? demekki herkes kahraman!!!olamiyormus.
0
Cevapla
hasan ekim
Mesleki kariyerini riske atmak deyimi artık hasta hakları vs hekim aleyhine yasal düzenlemeler yapıldığı için haklı olarak başkan tarafından bile kullanılıyor. Halbuki hekimlik zaten risk demektir. Yola dayanamayacak birçok durumda zaten görevini yapmak hekim için insanlık görevidir. Ama ölüm olsaydı belki hekim trilyonluk cezalara maruz kalacaktı. Defansif tıbbı uygulayan bir hekimden böyle bir fedakarlık beklenemez.Fedakar hekim ise tazminattan vs den kurtulamaz, kısaca yaşam hakkı olmaz.Derhal yeni bakanımızın bu tip hekimi olumsuz etkileyen hatta görev yapmasını engelleyen hasta hakları vs mevzuaatı askıya aldırıp hekimlerin önünden her türlü engeli kaldırmalı. Hasta hakları değil, sağlık hakkı olmalı, hekim, hasta ve idare işbirliği içinde olarak sorunları çözmeli.Onam eksik diye trilyonluk mahkeme kararları olmamalı. Hastaneye girişte imzalanan evrak yeterli olmalı. Yoksa hekime iftira atarak veya onam belgeleri aşiretler tarafından hastane basılarak imha edilmesi hekimi felakete sürükler. Yasalar Avrupadan bile ilerde , ama hastalar doğudan (şark kurnazlığı)böyle garabet olmaz.
0
Cevapla
mustafa korkmaz
insanlık ölmemiş.Allah razı olsun hocam.Ellerin dert görmesin.
0
Cevapla
hasan mert
uzun süredir böyle haber duyamaz olduk.. hep dayak hep şiddet.. doktor beyi tebrik ediyorum...hekimlik mesleğinin ne kadar önemli, ve kutsal oldugunu bize tekrar hatırlattığı için teşekkürler..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir