Medimagazin logo

İşte bir hekimin herkese "hekimliği" hatırlattığı mektup!

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
İşte bir hekimin herkese "hekimliği" hatırlattığı mektup!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sayın Medimagazin Okuyucuları,

25 yıllık hekimim. Hekime şiddetin arttığı, onurumuzun ayaklar altına alındığı, fedakarlıklarımızın görmezden gelindiği, hedef gösterilen bir zümrenin kırgın bir üyesi olan dermatoloğum. Üç gün önce bir hastamın yakınından bir telefon aldım. Öyle duygulandım ki hemen Web sitemde ona bir mektup yazdım. Bu mektubu sizlerle de paylaşmak istiyorum. Ben bir çok hekimle hasta arasında bu duyguların varlığını bilen biri olarak bu değerlerin yok edilmesine dayanamamanın hüznü içindeyim.




Sevgili Hastam Sıddık Ç.'nin Ardından veda Mektubu
 
Dün akşam telefonum çaldı Sıddık Ç.  yazıyordu ekranda. Açtım telefonu ama karşımdaki ses Sıddık'a ait değildi, kimsiniz dedim, ben hastanız Sıddık'ın abisiyim dedi karşımda titreyen ses. Bir kaç ay önce Sıddık vefat etti, sizin çok emeğiniz var hakkınızı helal edin diye aradım dedi.

O an aniden gözümden dökülen yaşları durduramadım, gözümü kırpmadığım halde yaşlar akıyordu. Boğazıma bir şey tıkandı , içimin yandığını hissettim, son görüşmemizde bana sitem etmişti biraz, hocam hani gelecektin köyüme diye, söz vermiştim ona bu yaz gidecektim, gidecektim gerçekten...

Yıllar geçti gözümün önünden, Sıddık'ın çektikleri.... Sıddık akraba evliliğinden doğan bir çocuktu, el ve ayaklarında genetik bir hastalığı vardı (palmoplantar keratoderma) sürekli tedavi olması gerekiyordu. Asistanken hastaneye yattığı zaman tanışmıştık sonra tam 20 yıl kah hastanelerde kah telefonda devam etti hasta hekim ilişkimiz.

Neotigassonla iyi bir hale geliyor ama bırakınca ayakları yürüyemez hale geliyordu.  , sürekli ilaç kullandığı için (ilaçlarında yan etkileri var tabii) sıkıntılı bir  hayatı vardı vesselam , yürüyebilmek için 5-6 kalın  çorabı üst üste giydiğini bilirim. Uzmanlık mecburi hizmeti veya başka nedenlerle  Kayseri'den ayrıldığım zamanlarda bile telefonla sürekli arar bişeyler sorar , bazen tedavilerini teyid ettirir vs...

Ben tanıdığımda Sıddık genç bir delikanlıydı. Evlendi günün birinde ama çok korkuyordu çocukları da hasta olur mu diye. Bana telefon eden abisi gibi.. Sıddık'ın  iki yavrusu oldu maalesef onlardan biri de hasta..

İşte bir anda gözümün önünden geçti tam 20 yıl , yaşlar döküldü,döküldü. Telefonu kapattıktan sonra da kendimi tutamadım bir müddet, ona söz vermiştim gerçekten gidecektim bu yaz köyüne ,tekrar o zor yürüyen haliyle torbasına benim için doldurduğu Yamula patlıcanlarıyla ziyaretime gelişi canlandı gözümün önünde. Nasıl bir sevgiydi bu hastanın doktoruna.. kendini bile zor taşırken taa nerelerden o çantayı benim için taşırdı her seferinde, kızmama rağmen.

Yıllarca yeşil kartıyla geldiği Devlet hastanesinde elimden geldiğince işlerini kolaylaştırmaya çalışmıştım Sıddık'ın. O gerçek bir hastaydı hastaneleri meşgul edenlerden değil. O nedenlede zaten gerçek ilgiyi hak ediyordu.Sıddık onu anladığımı elimden geleni yaptığımıı, onunla yeterine ilgilendiğimi bilirdi.  Hekimi onun en yakın dostlarından biriydi adeta bana güvenirdi. 5 yıl önce ben Devlet hastanesinden ayrılınca asistanlığımdan beri baktığım Sıddık'a ilaçları özelden ödenmediği için resmi yolla bakamaz olmuştum ama o benim hastamdı üniversiteye de gider Devlet hastanesine de gider sonra mutlaka bana uğrardı. Meslekdaşlarım zaten gereğini yapardı ama bir çok hasta ile hekim arasında kurulan mukaddes bağ vardı aramızda bizim, o nedenle beni görmeden köyüne dönmezdi.

Dün öğrendim Sıddık ölmüş. Sıddık başka bir sebeple (sanırım tümör) ölmüş Devlet hastanesinde..Yani ikinci adresinde

Hakkım helal olsun Sıddık. Nur içinde yat... HAKKIM HELAL OLSUN..

Ama hekimle hasta arasındaki  mukaddesatı bozmaya çalışan, hekimi tüccar hastayı müşteri yapan bu zihniyete hakkımı helal etmeyeceğim
 
Dr Sema Karaoğlu
Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı

i̇şte
bir
hekimin
herkese
"hekimliği"
hatırlattığı
mektup!
Yorum (28)
A.K.
Hadi ordan...
0
Cevapla
drkimbıl
kendi çalışanını düşman ilan edipte hedef tahtası yapıp ezmeye sürmeye itip kakıp çalıştırmaya çalışan özgürlüğünü diplomasını elinden alan bir başka kurum yoktur,verdiğim hizmetlerden çok dualar aldım hastalarım benide halen arar ve bu meslekte kalmaya tereddüt ettiğimde hep bunlar aklıma gelir ,lakin bizim sırtımızdan prim yapan bizim sırtımızdan kazanan ve bizi ezen kim varsa haklarımın hepsi haramdır onlarada yaradan çektiklerimizi hissettirsin inşallah..
0
Cevapla
cerrah
Geçti Bor'un pazarı...
0
Cevapla
cerrah
Yeni yetişen hekimlere kötü örnek olmayalım ! Nasıl mı ? Bu malpraktis yasaları ve okumuş insana şddetin, nefretin tırmandığı günlerde - özellikle genç hekimler - doktorluğun bir MESLEK olduğunu, hasta ve hasta yakınları ile ilgili duygusal yükümlülükleri BULUNMADIĞINI, işlerini TIP KİTAPLARINA UYGUN yapmaktan başka hiçbir yükümlülükleri olmadığını, yaptıkları herşeyi eksiksiz KAYIT ALTINA almaları gerektiğini bilmeliler. İşlerini iyi yapsınlar, saat 5'ten sonra evlerine gidip kapılarını kapatsınlar ve duygusal potansiyellerini aileleri için kullansınlar. Sağlıcakla kalın
0
Cevapla
mrperformans
Sayın Sema karaoğlu, öncelikle sizi büyük bir cesaret gösterip kendi isminiz ile yazdığınız için gönülden tebrik ederim. Bende yakın zamana kadar kendi ismimi kullanıyordum ama gördüğüm tepkiler üzerine vazgeçtim. Ben size katılmıyorum çünkü hasta ve hekim arasında bahsettiğiniz ilişki malesef pek kalmamıştır. Bu özellikle toplumdaki dejenerasyonun doktorada yansıması nedeniyle böyledir. Size soruyorum; her gün kaç hasta muayene ediyorsunuz? Kaç hastanız ile yukarda anlattığınız gibi bir muhabbetiniz oldu? 5-10 kişiyi geçtiğini pek zannetmem. Eğer öyle ise siz bir istisnasınız demektir ve istisnalar kaideyi bozmaz. Bakanlık performans sistemini getirip her ay doktorlara milyonlarca lira döneri keyfinden vermiyor. İşte bu bahsettiğiniz duygular hekimlerde köreldiği için ve asıl hekim hastayı bu sistemden önce para olarak gördüğü için bakanlık hastanın cebinden hekimin elini çekmesi için mecburen bu sistemi getirdi.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir