Medimagazin logo

İşte akademisyene maaş zammının ayrıntıları

Başbakan Davutoğlu'nun bayram müjdesi olarak açıkladığı akademisyen maaşlarına zam müjdesinin detaylarını Hürriyet açıklıyor. Buna göre 30 bin civarındaki genç araştırma görevlilerinin maaşı 2 bin 365 liradan 3 bin 182 liranın üzerine çıkarılacak. 85 bin civarındaki yardımcı doçent, doçent ve profesörün maaşı ise 'sınırlı' düzeyde yükseltilecek. Ancak kıdemli hocalara, ar-ge, inovasyon, bilimsel çalışma performansına göre maaşlarını yüzde 20'ye kadar artıracak 'teşvik primi' verilecek.
Kaynak: HÜRRİYET - AYSEL ALP
İşte akademisyene maaş zammının ayrıntıları
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ekonomi bürokratlarından edinilen bilgiye göre akademik personel maaşında artış 'kademe kademe' yapılacak. Zammın büyüğünü ise 'genç akademisyenler' alacak. Buna göre devlet üniversitesinde yeni işe başlamış bir araştırma görevlisinin halen 2 bin 365 lira olan maaşı; devlette yeni işe başlamış uzman yardımcısı maaşının yani 3 bin 182 liranın, üzerine çıkarılacak. Oran olarak yüzde 35'e tekabül eden bu zam, 'taban aylığa' yapılmayacak. 'Seyyanen' verilecek.

PROFESÖR MAAŞI 'TEŞVİKLE' ARTACAK
Üst düzey bir bürokrat, "Yeni akademisyenin maaşını devlette yeni işe başlayan uzman yardımcısının üzerine çıkaracağız. Amacımız genç, ümit vadeden, yetenekli gençlerimizi üniversitelerimize yönlendirmek; üniversiteleri bu yetenekli gençlerimiz için cazibe merkezi haline getirmek" dedi.

 


Başbakan'dan genç akademisyenlere yüzde 35 zam sözü




Zam miktarının yukarıya doğru azalacağını anlatan bürokrat, "Ancak Sayın Başbakan hocalara da teşvik priminden söz etti. Bu önemli bir detay. Üniversitelerde ar-ge, inovasyon, bilimsel araştırmayı teşvik etmek için ikinci bir zam anlamına geliyor. Hocaların verimliliğini artırmak için çalışmaları ödüllendirilecek. Yani bu teşvik ikinci bir ücret unsuru olacak" değerlendirmesi yaptı.

"TEŞVİK PRİMİNİ SOSYAL BİLİMLER ZOR ALIR"
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, sendika olarak akademisyen maaşlarında düzeltme yapılması gerektiğini uzun süredir gündeme getirdiklerini belirtirken, "12 yıllık Ak Parti hükümetlerinde en düşük maaş artışı akademisyenlere yapıldı. Biz üniversiteden kamuya geçişleri azaltmak için profesör maaşını genel müdür maaşına; doçenti genel müdür yardımcısına; yardımcı doçenti uzmana ve araştırma görevlisi-okutmanları uzman yardımcısına eşitlemek gerektiğini savunduk. Ancak görünen o ki sadece araştırma görevlisi uzman yardımcısı maaşına eşitlenmesi talebimiz kabul görmüş" dedi.
Özer, "Üniversiteyi bitiren iki mezun da KPSS ve ALES'in ardından biri kamuda uzman yardımcısı oluyor, diğeri üniversitesi araştırma görevlisi. Kamudaki 3 bin 182 lira ile işe başlarken, üniversitedeki 2 bin 365 lira ile başlıyor. 3 yıl sonra kamudaki 'uzman' oluyor ve maaşı 4 bin 700 liraya yükseliyor. Öyle olunca fırsatını bulan kamuya geçmeye çalışıyor. Bu geçişleri önlemek için üniversiteyi cazip kılmak gerekiyor" dedi.

"DOÇENTE, PROFESÖRE YOKSA YETERLİ BULMUYORUZ"
Hocalara bilimsel araştırma, geliştirme, inovasyon, ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde makale yayınlanması durumunda 'teşvik primi' verilmesinin olumlu olduğunu belirten Özer, "Profesöre performansına göre maaşının yüzde 20'sine kadar 'teşvik' verilecek. Ama endişem şu; bazı branşlar var ki, yeni bir şey üretme konusunda çok fazla şansınız yok. Tıpta, mühendislikte yeni buluşlar yaparsınız ama felsefede, sosyolojide hangi buluşu ortaya koyacaksınız? Biz onun için bütün öğretim üyelerine belli bir iyileştirme yapılsın ondan sonrası 'performansa bağlansın' istemiştik. Yardımcı doçent, doçent ve profesörlere de verilmesi gerekiyor. 12 yıllık Ak parti iktidarında en düşük artış akademisyenlere yapıldı. Bunun telafi edilmesi gerekiyor. sadece araştırma görevlilerine yapılan iyileştirmeyi yeterli bulmuyoruz. Diğerlerine de yapılmasını istiyoruz. Bütün camianın moral motivasyonu açısından bu çok önemli."

i̇şte
akademisyene
maaş
zammının
ayrıntıları
Yorum (35)
s su
bulunduğum ilde; bir patolog, bir teknisyen ve bir sekreter ile özel sektörde yılda 5000 hastaya rapor yazıyorum, kazandığım üniversite hocalarının yaklaşık %65-70'i, 2-7 günde sonuç veriyorum. ayrıca radikal cerrahi oranımız yaklaşık aynı. üniversitemiz ise 12'si doktor olmak üzere 55 kişi ile yılda 25-30 bin (benim 5-6 katım) hastaya raporu yazıyorlar ve hala onlar ağlıyorlar?! yazık hükümette bu timsah gözyaşlarını yutuyor.
0
Cevapla
aligülmez
Ne güzel uzman 4700 TL,uzman doktor 4000 TL.Biraz daha okuyup uzman yard. ya da uzman olamadık!!!
0
Cevapla
Dr Hakan
Doçentle araştırma görevlisinin maaşı aynı olacak yani? Proflar da araştırma görevlisinden 1000 lira fazla mı alacak, o zaman hadi bana eyvallah, araştırma görevlileri yapıyor zaten bütün işi, doçente profa ihtiyaç yok. Teşvik primi ne ola ki? SCI veya Expanded a giren yayın yapmak 3 yıl sürüyor. Sayın Başbakan ya hiç yayın yapmamış ya hesap yapmasını bilmiyor. 4700 liranın %20 si 940 lira eder. Uğraşmaya değer mi? Bu kısaca gidin özele çalışın demek.
0
Cevapla
wind
Yabancı memleketlerde sosyal bilimlerde akademik kariyer yapan insanlar tanıyorum, okuyorlar, okuduklarının üzerine yeni fikirler ortaya atıyorlar ve bu fikirleri yazıyorlar. Felsefedeki hoca nasıl yenilik getirebilir demeyin, o da böyle yapacak işte. Hele sosyolojideki, otursun anket yapsın, deney planlasın, deney yapsın, büyük projeler bile alır. Yenilik getiremeyecek olan da gitsin lisede felsefe dersi versin, üniversiteyi de yenilik getirenlere bıraksın, öyle laf mı olur ya. Tembelliğe bahane yaratmayın.
0
Cevapla
Hakan Koç
Ankarada Üç büyük üniversiteden birinde Tıp Fakültesinde çalışan bir profesör olarak maaşım 3600 TL civarı. Buna birde 450 TL civarı bir şey ekleniyor denge adı altında Asistan maaşı artırılsın kesinlikle buna katılıyorum. Ama bir tıp profesörünün maaşı bu mu olmalıdır. Performansa kurban ediliyoruz. Performans yoksa ek gelir yok. Ek gelir yoksa eğitimi ve bilimi boş ver uzman gibi hasta bak muayenehane aç . Bu bu anlama geliyor
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir