Medimagazin logo

İlaç fiyatlarındaki indirim

TEB Genel Başkanı Çolak: -''Hükümetin aldığı tasarruf tedbirlerini uygulamayacağını belirten ilaç firmalarının kural tanımaz tavrı, eczacıları sürdürdükleri fedakar ve özverili tavırlarını sürdüremez noktaya getirmiştir'' -''304 kalem ilaçta yeni kamu kurum ıskontoları ilaç şirketlerince ödenmemekte, aradaki fark eczacıya yüklenmeye çalışılmaktadır''
Kaynak: AA
İlaç fiyatlarındaki indirim
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, ''Hükümetin aldığı tasarruf tedbirlerini uygulamayacağını belirten ilaç firmalarının kural tanımaz tavrı, eczacıları sürdürdükleri fedakar ve özverili tavırlarını sürdüremez noktaya getirmiştir'' dedi. 
     Çolak, TEB binasında, ilaç fiyatlarındaki indirimle ilgili yaptığı basın açıklamasında, Sağlık Uygulama Tebliği değişikliğiyle ilaçların kamu kurum ıskontolarının ortalama yüzde 7,5 oranında artırıldığını söyledi. 
     İlaç firmalarının ise kamu kurum ıskontosu artışı nedeniyle ortaya çıkan yeni oranları tanımayacaklarını açıkladıklarına dikkati çeken Çolak, şöyle konuştu: 
     ''Hükümetin aldığı tasarruf tedbirlerini uygulamayacağını belirten ilaç firmalarının kural tanımaz tavrı, eczacıları sürdürdükleri fedakar ve özverili tavırlarını sürdüremez noktaya getirmiştir. 304 kalem ilaçta yeni kamu kurum ıskontoları ilaç şirketleri tarafından ödenmemekte, aradaki fark eczacıya yüklenmeye çalışılmaktadır. Aynı biçimde İlaç Fiyat Kararnamesi'ndeki hükümden kaynaklanan 'eczacının rafında bulunan ilaçlardaki fiyat düşüşlerinden kaynaklı fiyat farkının 5 iş günü içinde ödenmesi' zorunluluğu olmasına rağmen ilaç şirketleri, eczacının raf zararını henüz karşılamadığı gibi buna da dava açmaya hazırlandıklarını duyurmak dışında hiçbir şey yapmamıştır. Bu da yetmezmiş gibi eczacıların ticari ıskontoları ilaç şirketlerince teker teker sıfırlanmaktadır. Eczacılar, 'artık yeter' deme noktasını geçmiştir. Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, ilaç firmalarının Kararname'ye uygun davranmasını kendilerinin takip edeceğini ifade etmiştir. Ancak aradan 5 gün geçmesine rağmen kamuyla ilaç sanayi arasında sıkışan yine eczacı olmaktadır. Kendisinin sorumlu olmadığı böyle bir yükü eczacının sırtına yükleyenler, yakın zamanda ilaç sıkıntısının baş göstereceğini bilmelidir. Eczacının kamuya ilaç sanayi yerine indirim yapma ya da rafında yüksek fiyattan aldığı ilacı düşük fiyattan kamuya verebilme lüksü yoktur.'' 
     
     -Referans fiyat düzenlemesi- 
     
     İlaç Fiyat Kararnamesi ile referans fiyatın yüzde 66'dan 60'a indirilerek ilaç fiyatlarının bir kez daha düşürüldüğünü, eşdeğer ilaç bandının yüzde 15'ten yüzde 10'a indirildiğini dile getiren Çolak, ilaç fiyatlarındaki indirimlere ve kamunun tasarruf yapmasına hiçbir zaman karşı durmadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: 
     ''Hastanın hekime gitme sıklığı son on yılda 2'den 8'e çıkmışsa ve sağlık harcamalarını karşılamak kamunun görevleri arasında olmaya devam ediyorsa esas yapılması gereken, tasarrufun bedelini hasta ve sağlık çalışanlarına ödetmek yerine bu bütçeyi gözden geçirmektir. Bugün Türkiye, vatandaşlarının daha fazla sağlık hizmeti kullanmasının bedelini, sağlık alanındaki aktörlere ödetmek yerine akılcı tasarruf yapmak, sağlığa ayrılan payı artırmak ve karar alma süreçlerini şeffaflaştırmak zorundadır. 
     Bu tablo karşısında sağlık hizmet sunumuna yeterince özen göstermeyen, kar mantığıyla gemisini yürütmeyi amaçlayan firmalardan ilaç almaya devam etmemiz mümkün değildir. Stoklarımızdaki ilaçlar da tükenmek üzeredir. Çok değil, birkaç gün sonra oluşacak ilaçta krizin sorumluluğunu kim üstlenecek merak ediyoruz.''
 

i̇laç
fiyatlarındaki
indirim
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir