SAYFA HER SAAT BAŞI GÜNCELLENMEKTEDİR:
Sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemi
- SES Genel Başkanı Erden: "Çalışma şartlarımız daha kötüye gidiyor ve vatandaşın sağlık hakkı her geçen gün gasp ediliyor"
DİYARBAKIR (AA) - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) Genel Başkanı Gönül Erden, "Çalışma şartlarımız daha kötüye gidiyor ve vatandaşın sağlık hakkı her geçen gün gasp ediliyor" dedi.
Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi bahçesinde toplanan ve aralarında Diyarbakır Tabipler Odası (DTO), SES ve Diyarbakır Diş Hekimleri Odası üyelerinin de bulunduğu sağlık çalışanları iş bırakma eylemi yaptı.
SES Genel Başkanı Erden, burada yaptığı konuşmada, sağlık çalışanlarının, çalışma koşullarının düzeltilmesi için bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini, acil servis dışında hizmet vermediklerini söyledi.
"Çalışma şartlarımız daha kötüye gidiyor ve vatandaşın sağlık hakkı her geçen gün gasp ediliyor" diyen Erden, şöyle konuştu:
"İnsanca yaşayacak bir ücret diyoruz. Performansı reddediyoruz. Ek ödemeler maaşımıza yansısın ve onurluca bir yaşam için yetecek temel ücret diyoruz. Fiili hizmet için mücadele veriyoruz. Fiili hizmet zammı bizim hakkımızdır ve bunu 'mücadelemizle kazanacağız' diyoruz. Çalışma koşullarımız düzeltilsin. 'Tüm vatandaşlarımıza eşit, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde sağlık hizmeti ile sağlık eğitimi' diyoruz. Biz bugün bu talepler için sokaktayız. 'Sağlıkta dönüşüm programını iptal edin' diyoruz. Artık vazgeçin uygulayamıyorsunuz, bunun karşılığı yok iptal edin."
DTO Başkanı Cengiz Günay da Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi'nde görevli Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Şerif Turhan'ın bıçaklı saldırıya uğramasını kınadı.
14 Mart Tıp Bayramı
BİLECİK (AA) - Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenledi.
Bilecik İl Sağlık Müdür Vekili Neslihan Urhal ve doktorlar etkinlik kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.
Daha sonra Urhal, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreter Vekili Engin Başmacı ve Halk Sağlığı Müdür Vekili Fatma Selvi Karaman, Vali Ahmet Hamdi Nayir'ı ziyaret etti.
Vali Nayir, burada yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İhtiyaç duyduğumuz hizmetlerin başında sağlık gelmektedir. Sağlık çalışanlarımız hizmetlerini sabırla, özveriyle yerine getirmektedir. 14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları sağlık çalışanları açısından birlik, beraberliğe sebep olduğu gibi kamuoyunda da sağlık hizmetlerine ve çalışanlarına ait bilincin gelişmesine yol açmaktadır. Bu vesile ile bütün sağlık çalışanlarının bayramını kutluyorum" diye konuştu.
14 Mart Tıp Bayramı
- Şanlıurfa'da sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenledi
ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa'da sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenledi.
Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin önünde toplanan aralarında Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Sağlık-Sen, Şanlıurfa Aile Hekimler Derneği ve Demokratik Hekim Girişimi'nin üyelerinin bulduğu grup, pankart ve dövizler açarak Rabia Meydanı'na kadar yürüyüş yaptı.
Demokratik Hekim Girişimi Başkanı Cellattin Dostzeyrek grup adına yaptığı açıklamada, sağlık çalışanların çok zor şartlarda hizmet sunduğunu iddia etti.
Sağlık Bakanlığı'nda bir çok talepte bulunan Dostzeyrek, "Sağlıkta iş güvencesi istiyoruz. Tüm sağlık çalışanlarının kadrolu olduğu güvenceli çalışma ortamı istiyoruz. Çalışanların can güvenliğini tehdit eden şiddet sona ermeli, şiddeti uygulayanlara ve cesaret edenlere caydırıcı cezalar getirilmelidir. Herkese eşit, ücretsiz ulaşılabilir, nitelikli sağlık hizmeti istiyoruz" dedi.
Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup davul zurna eşliğinde halay çekti.
Bu arada Siverek ilçesinde de SES üyeleri Güney Mahallesi'nde toplum sağlık merkezi bahçesinde basın açıklaması yaptı.
Sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemi
ADIYAMAN (AA) - Adıyaman'da bazı sağlık çalışanları, mevcüt sistemi ve personel politikasını protesto etmek amacıyla iş bırakma eylemi yaptı.
1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi bahçesinde toplanan Adıyaman Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Sağlık Sen üyeleri, ellerinde pankartlar taşıyarak sloganlar attı.
Grup adına açıklama yapan Ali İhsan Gündoğdu, Tıp Bayramı öncesinde sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi.
Hakları, sağlıkları ve halkın sağlığı için böyle bir eylem gerçekleştirdiklerini belirten Gündoğdu, "İnsanüstü bir çabayla, insanlık dışı koşullarda çalışıyoruz. Çalışma koşullarımız acilen düzeltilsin. Çalışırken de emeklilikte insanca yaşayabilecek bir gelir talep ediyoruz" dedi.
Sağlık alanındaki mesleki eğitimin niteliğinin giderek bozulduğunu ve bunun halkın geleceğini tehdit ettiğini illeri süren Gündoğdu, sayıyı değil niteliği önceleyen bir sağlık politikası talep ettiklerini dile getirdi.
Gündoğdu, aile hekimlerine getirilen cumartesi nöbeti uygulamasının kaldırılmasını istedi.
14 Mart Tıp Bayramı
ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.
Vali Yardımcısı Vekili Ahmet Karakaya, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi'nde düzenlenen törende, hekimlerin topluma sağladığı katkının yadsınamayacağını belirtti.
Hayat bağlarının korunması için herkesin ihtiyaç duyduğu doktorların mukaddes bir görev icra ettiklerini vurgulayan Karakaya, şunları söyledi:
"Mesleğini seven hekimlerimizin sorunların ne kadar çok giderilirse, çalışma huzuru ne kadar sağlanırsa alınan sağlık hizmetinin kalitesi de o derece artacaktır. Bu ciddi bir önem taşıyor. Konuya iktisadi açıdan bakacak olursak, emeğin geri dönüşü açısından da hekimlerimiz ve diğer sağlık çalışanlarımız çok önemli bir görev görüyor. Sağlık çalışanlarına yönelik yapılan şiddeti kınamak artık yetersiz kalıyor. Bunu yapanların nasıl bir vicdana sahip anlamak mümkün değil.. Bu konudaki hassasiyetler artırılmalı."
Zonguldak Tabipler Odası Başkanı Berktuğ Erdoğan da hekimlik mesleğinin ne kadar onurlu bir meslek olduğunu yeterince iyi ifade edemediklerini kaydederek, "Bugünü bir bayram havasında kutlaması gereken bir meslek grubunun il temsilcisi olarak üzülerek söylüyorum ki, maalesef hekimler olarak bizler bayram tadında değiliz. Biz vicdanıyla cüzdanı arasında sıkışan bir meslek ferdi asla olmadık. Ama ne yazık ki vicdanıyla, sistemin vicdansızlığı arasında sıkışan bir topluluğuz. Umarım ülke temelinin sağlığı olan hekimlerimize bundan sonra her açıdan gerekli olan özverili, düşünceli ve samimi yaklaşımlarla karşılaşırız" değerlendirmesinde bulundu.
Tören, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Türk Halk Müziği Korosu konserinin ardından, doktor Ertuğrul Aydın anısına düzenlenen şiir ve resim yarışmasının ödüllerinin verilmesiyle sora erdi.
Batman'da sağlık çalışanları iş bırakma eylemi yaptı
BATMAN (AA) - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Batman Tabip Odası'na bağlı doktor ve sağlık çalışanları 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Sadece hastanelerin acil birimlerinde hizmet verilmesi, uzun kuyruklar oluşturdu.
Batman Bölge Devlet Hastanesi bahçesinde bir araya gelen sendika ve oda üyeleri, davul zurna eşliğinde halay çekti.
Hastane bahçesinde Batman Tabip Odası ve SES adına ortak açıklama yapan Batman Tabip Odası Başkanı Zülfikar Cebe, şiddet baskısı altında, sağlıksız koşullarda, taşeron sistemiyle çalıştıklarını söyledi.
Çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini belirten Cebe, "Yetkilileri yeni nöbetler ekleme gayretlerine, taşeron sistemine, son vermeye çağırıyoruz. Fiili hizmet zammını talep ediyoruz. Sağlık alanındaki mesleki eğitimin niteliğinin giderek bozulduğunu, bunun halkımızın geleceğini tehdit ettiğini görüyoruz. Sağlıkta sayıyı değil niteliği önceleyen bir politika istiyoruz. Bu kapsamda sesimizi duyurmak için bugün bütün üyelerimizle birlikte iş bırakma eylemi yapıyoruz" dedi.
Sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemi
- İzmir'de sağlık sektöründe faaliyet gösteren 7 örgütün üyeleri, iş bırakma eylemine katıldı
İZMİR (AA) - İzmir'de bazı sağlık çalışanları, sağlık sistemi ve personel politikasını protesto etmek için iş bıraktı ve yürüyüş yaptı.
Basmane Meydanı'nda toplanan İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Sağlık Sen, İzmir Aile Hekimleri Derneği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD), Genel Sağlık İş Sendikası ve Türk Hemşireler Derneği üyeleri sloganlarla İzmir Sağlık Müdürlüğü'ne kadar yürüdü.
İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner, burada yaptığı açıklamada, ülke genelinde yapılan iş bırakma eylemine destek verdiklerini söyledi.
Grup, açıklamaların ardından halay çekti ve olaysız dağıldı.
Öte yandan, İzmir İli Güney Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek, doktorlara karanfil dağıttı.
Türk Sağlık-Sen'den iş bırakma eylemi
KAYSERİ (AA) - Türk Sağlık-Sen Kayseri Şubesi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, sağlık alanında çalışanlarının sorun ve taleplerini gündeme taşımak amacıyla "iş bırakma" eylemi yaptı.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Poliklinikleri önünde toplanan, ellerinde "İnsanca yaşamak istiyoruz, Şiddete uğramak öldürülmek istemiyoruz" yazılı dövizler taşıyan gurup, çeşitli sloganlar attı.
Grup adına açıklama yapan Kenan Çil, sağlık çalışanlarının problemlerinin giderek arttığı bir dönem yaşadıklarını iddia etti.
Sağlık çalışanlarının ağır bir tükenmişlik sendromu içinde olduğunu ileri süren Çil, "Sağlık çalışanları şiddet, yetersiz istihdam, ağır iş yükü, bitmek bilmeyen nöbetler, yapılan haksız uygulamalar ile karşı karşıya kalmaktadır. Bunların yanı sıra sağlık çalışanları için tüm memurların maaşla aldığı sabit ek ödemelerin her ay geciktirilerek yatırılması, yoğun çalışmalara rağmen performans ücretlerinin komik ücretlere inmesi ve ekonomik kayıpların dayanılacak sınırı çoktan aşması gibi durumlar yaşanmaktadır" diye konuştu.
Çil, sağlık çalışanları olarak sadece haklarını istediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Haklı talebimizi dile getirmek ve çalışanların talepleri karşısındaki vurdumduymazlığa tepki olarak Tıp Bayramı arefesinde bugün iş bırakıyoruz. Çalışanların talebinin yerine getirilmesi ve Türkiye kamuoyunda tekrar güçlü bir şekilde gündeme gelmesi adına yaptığımız bu eylemde alanlara çıktık ve 'yetti gari' diyoruz. Yarın da kararlığımıza devam edip, aile hekimliklerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde 'cumartesiye hayır' diyerek iş bırakacağız. Türk Sağlık-Sen olarak bayram tadında 14 Martlar karşılamak istiyor, sorunların çözümü için acil düzenlemeler yapılmasını istiyoruz."
Grup açıklamanın ardından, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi etrafında yürüyüş yaparak, olaysız dağıldı.
Balıkesir'de sağlık çalışanları iş bırakma eylemi yaptı
BALIKESİR (AA) - Balıkesir'de sağlık çalışanları 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Kamu Hastaneler Birliği önünde, Türk Sağlık Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık- İş Sendikası, Balıkesir Tabip Odası, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği ve Balıkesir Aile Sağlığı Elemanları Derneği ortak bir basın açıklaması yaptı.
Topluluk adına basın açıklamasını okuyan Türk Sağlık Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal, memurların özlük haklarının düzeltilmesini istediklerini belirtti. Sağlık çalışanlarının aldıkları döner sermayelerin emeklilik primlerine de yansıtılması gerektiğini savunan Bilal, "Çalışanların can güvenliğini tehdit eden şiddet sona ermeli, şiddeti uygulayanlara ve cesaretlendirenlere caydırıcı ve ağır cezalar getirilmelidir. Sağlıkta performansa dayalı, parça başı uygulama, çalışma barışının bozulduğu ortamda çalışmak istemiyoruz" dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI GREVDE
SAMSUN (İHA) - Samsun’da bir araya gelen bazı sağlık sendikaları ve sivil toplum örgütü üyeleri 14 Mart Sağlık Haftası nedeniyle yürüyüş düzenleyerek, acil servis haricinde sağlık hizmeti vermediler.
Samsun’da 14 Mart Sağlık Haftası nedeniyle bir araya gelen Tük Diş Hekimleri Odası Samsun Şubesi, KESK’e bağlı SES Sendikası Samsun Şubesi, Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Samsun Şubesi, Türk Hemşireler, Sosyal Hizmet Uzmanları ve Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneklerinin Samsun Şubesi üyeleri Gazi Devlet Hastanesi Poliklinikler önünde bir araya gelerek, acil servisler dışında sağlık hizmeti vermediklerini belirterek yürüyüş düzenlediler.
Hastane önünden Lise ve İstiklal Caddesi üzerinden İl Sağlık Müdürlüğü önüne gelen gruplar adına basın açıklaması yapan Günay Mete, “14 Mart Sağlık Haftası’ndayız. Sağlığımız ve halklarımız için halkımızın sağlığı için bugün aciller dışında sağlık hizmeti üretmiyoruz. Sayın Sağlık Bakanı bu kararımızı duyduğunda, ‘Her şey iyi giderken bu iş bırakmaya anlam veremiyorum’ demiş. Çalışma ortamı sağlıksız, çalışma temposu sağlıksız. Çalışma süreleri sağlıksız, dinlenme süreleri sağlıksız, nöbet ortamları sağlıksız. Anayasa’nın yasakladığı angarya serbest olmuş, namus ve şeref üzerine edilen Anayasa’ya bağlılık yemini unutulmuş” dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN BAKANLIK ÖNÜNDE TABUTLU EYLEM
ANKARA (İHA) - Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası (Türk-Sağlık Sen) üyesi sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı önünde tabutlu eylem yaptı.
İş bırakan Türk-Sağlık Sen üyeleri, İbn-i Sina Hastanesi önünde toplandı. Burada oluşturdukları kortejle Sağlık Bakanlığı’na yürüyüşe geçen eylemciler, omuzlarında vefat eden sağlık çalışanlarının konulduğu temsili tabutları taşıdı. Ellerinde sendika bayrakları da taşıyan eylemciler sloganlar attı. Bakanlığın önüne gelen grup, üzerlerinde “Merhume: Acil Tıp Teknisyeni Vefat Nedeni: Ambulans Kazası”, “Merhum: Doktor Vefat Nedeni: Sağlıkta Şiddet”, “Merhume: Hemşire Vefat Nedeni: Bulaşıcı Hastalık” yazan tabutların arkasında gıyabi cenaze namazı kıldı.
Grup adına basın açıklaması yapan Türk-Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, genel yetkili sendika olan Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen’i iktidarın yandaşlığını yapmakla suçlayarak, “Şiddet, yetersiz istihdam, ağır iş yükü, bitmek bilmeyen nöbetler, yapılan haksız uygulamalar nedeniyle sağlık çalışanları ağır bir tükenmişlik sendromu ile karşı karşıyadır. Çalışanların yüzde 76’sı amirlerinin adaletli davranmadığını belirtmektedir” dedi.
Kahveci, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun müjde olarak verdiği, sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerine yüzde 50 zam konusuna da değinerek, “Bir saatlik nöbet ücreti bir doktor için şu anda 7 TL, ebe hemşire arkadaşlarımız için 4.7 TL’dir. Bu komik ücretlerin yüzde 50 zam artması çok büyük bir müjde midir? 70 yaşına kadar istenirse çalışılabilecekmiş. Marifet 70 yaşına kadar çalıştırmak değil, emeklilikte rahat ettirecek insani bir ücrettir. Başbakan’da dün ‘Görevi başında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını şehit olarak değerlendiriyorum’. Fakat ne yazık ki görevi başında hayatını kaybeden sağlık çalışanları şehit statüsünde değerlendirilmemektedir” diye konuştu.
ADANA’DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI İŞ BIRAKTI
ADANA (İHA) - Adana’da sağlık çalışanları iş bıraktı.
Sabah erken saatlerde Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Poliklinikler önünde bir araya gelen hekim ve sağlık çalışanları, Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan’ın yaptığı basın açıklamasının ardından Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği önüne gitti. Basın açıklamasını kurumlar adına Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hakan Şen okudu. Acil dışında bugün sağlık hizmeti vermediklerini belirten Şen, "Bakın bizler nasıl, hangi koşullarda çalışıyoruz. Özelde ciro, kamuda performans baskısı, yönetici/amir baskısı, kötü muamele, yıldırma, şiddet tehdidi, havasız, penceresiz, aydınlatmaları kötü çalışma alanları, kendi görevimiz olmayan işleri yapmaya zorlanma, iş güvencesiz taşeron sistemi, her gün başka bir semt polikliniğine rotasyonlar, özellerde aylarca maaşsız çalışma, öğle yemeği için verilebilen yarım saatlik aranın dışında molasız, adeta nefes almadan çalışma, polikliniklerde günde 80, 100, 150 hasta bakılması, birinci basamakta 2 bin yerine 3 bin 600 kişiye varan bir nüfusa hizmet verilmesi, bir gün gündüz bir gün gece çalışılan acil servislerde kimi zaman tek bir hekimin günde 500 hasta bakması, 36 saat kesintisiz çalışma, servis nöbeti tutan öğretim üyeleri, 7 gün 24 saat icap nöbeti ve bütün bu ağır çalışmanın sonunda emeklilikte sefalet ücreti” diye konuştu.
Anayasa’nın yasakladığı angaryanın serbest olduğunu vurgulayan Şen, “Bu tablo biz sağlık çalışanları için de hastalarımız için de iç açıcı değildir. Halkımız için durum nasıl peki? Sağlıkçıların çalışma şartları bu iken, hastalarımızın sağlıklı olabilmesi mümkün mü? Kim bu şartlarda iyi sağlık hizmeti aldığını söyleyebilir? Kim ister 100. veya 150. hasta olarak muayene olmayı, hekimine güvenmediği için hastane hastane, doktor doktor dolaşmayı. Muayene odasında 5 dakika, faturası ya eczanede ya da bordroda. İşin özeti budur. Sağlık Bakanlığı’nı uyarıyor ve talep ediyoruz, çalışma koşullarımız acilen düzeltilsin. Çalışırken de, emeklilikte de insanca yaşayabilecek güvenceli bir gelir talep ediyoruz. Yıllarca haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalıştığımız halde bugüne dek bir türlü verilemeyen fiili hizmet zammını talep ediyoruz. Sağlık alanındaki mesleki eğitimin niteliği giderek bozulmakta, bu halkımızın geleceğini tehdit etmektedir. Sayıyı değil niteliği önceleyen bir politikayı talep ediyoruz. 2007 sonrası hemşirelik mesleğine açıklık getiren yasa ve yönetmelik hükümlerinin gereğini yapmadığınız gibi, bu hükümleri kısa bir süre sonra ardı ardına yaptığınız başka düzenlemelerle işlemez hale getirdiniz. Böylece meslek yok olma aşamasına geldi. Bu duruma son vermek üzere gereken düzenlemeleri derhal yapınız. Nitelikli sağlık hizmetine bütün yurttaşlarımızın ücretsiz ulaşabilmesini talep ediyoruz. Bakanlığa çağrımızdır. Birinci basamakta çalışanlara her gün yeni bir görev dayatmaktan vazgeçin. Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz. Ocak ayı başından beri her Cumartesi günü olduğu gibi 14 Mart’ta da aile hekimlerinin ve ASM çalışanlarının nöbet direnişinin süreceğini buradan bir kez daha hatırlatıyoruz. Biz sağlık alanındaki tüm örgütler dayanışma içinde mücadelemizi ‘Herkes için, alan için de veren için de sağlık’ gerçekleşene dek sürdüreceğiz. Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz” ifadelerini kullandı.
Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Karan:
- "Bakanlığın açıklamalarına göre Türkiye'deki bir aile hekiminin iş yoğunluğu, Avrupalı bir meslektaşından 3 kat fazladır"
ANTALYA (AA) - Sağlık-Sen Antalya Şubesi, Antalya Aile Hekimleri Derneği, Türk Sağlık-Sen Antalya Şubesi, Antalya Aile Sağlığı Elemanları Derneği üyeleri, Sağlıkta Dönüşüm Programlarını protesto etmek iş bıraktı.
Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Alp Karan, Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında, Sağlık Bakanlığı'nın sağlık alanında yaptığı dönüşümler nedeniyle aile hekimlerinin zor durumda kaldığını, aile hekimlerine sahip çıkmak adına meydanlara çıkmak zorunda kaldıklarını savundu.
Karan, aile hekimliğinin bilimsel, tabanı olmayan yanlış uygulamalarla bitirilmek istendiğini iddia ederek, "Sağlık Bakanlığı yetkilileri de bu durumu kabul etmektedir. Bakanlığın açıklamalarına göre Türkiye'deki bir aile hekiminin iş yoğunluğu, Avrupalı bir meslektaşından 3 kat fazladır" dedi.
Aile hekimleri olarak devletten kendilerini korumasını istediklerini belirten Karan, vatandaşa hizmet verirken, "Bugün başımıza bir şey gelecek mi" diye kaygı içinde olduklarını, sağlık çalışanların darp edilmesi ve şiddete maruz kalmasının önüne bir an önce geçilmesi gerektiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı'nın yaşananları görmezden geldiğini iddia eden Karan, "Bakanlığın göz yumduğu bu magandalık, kurallara uyan halkımızın hizmet almasını engellemektedir. Bundan zarar gören maalesef hizmet almak isteyen halkımız olmaktadır" diye konuştu.
Antalya Aile Sağlığı Elemanları Derneği Başkanı İsmihan Özdemir de 14 Mart'a, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın çalışma koşulları ve halk sağlığına verdiği zararların gölgesinde girdiklerini, çıkarılan her yönetmelikte iyileştirme yerine yeni mağduriyetler ve angaryaların hayata geçirildiğini savundu.
Aile sağlığı merkezinde çalışanların iş yükünün artırıldığını ifade eden Özdemir, "Aile hekimleri, her geçen gün artan iş yükü yüzünden halkımıza eğitim ve danışmanlık için yeterince zaman ayıramamaktadır" dedi.
Sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemi
BOLU (AA) - Bolu'da bazı sağlık çalışanları, iş bırakma eylemi yaptı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bolu Şubesi ile Türk Sağlık-Sen Bolu Şubesi üyeleri, İzzet Baysal Uygulama ve Araştırma Hastanesi Köroğlu Ünitesi'nin önünde toplandı.
Grup adına açıklama yapan SES Bolu Şubesi Eş Başkanı Bircan Öztop, sağlık çalışanları olarak bugün hizmet üretmediklerini belirtti.
Sağlık hizmetlerinin, giderek artan katkı ve katılım payları ile parası olanın yararlanabileceği bir hizmete dönüştüğünü savunan Öztop, şunları söyledi:
"Çalışma koşullarımızın düzelmesini istiyoruz. İnsanüstü bir çabayla ihtiyaç molası dahi vermeden, performans, ciro baskısı altında, şiddet baskısı altında, sağlıksız koşullarda taşeron sistemiyle çalışıyoruz. Çalışma koşullarımızın acilen düzeltilmesini talep ediyoruz."
Öztop, iş bırakma eyleminin gün boyunca devam edeceğini sözlerine ekledi.
Tarsus'ta etkinlik düzenlendi
MERSİN (AA) - Tarsus'ta "14 Mart Tıp Bayramı" dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
Cumhuriyet Alanı'nda yapılan etkinlikte, Atatürk Anıtı'na çelenk sunan sağlık çalışanları, saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudu.
Tarsus Sağlık Müdürü Füsun Kaleli, yaptığı açıklamada, doktorların dünyanın en zor ancak en kutsal, onurlu ve maneviyatı yüksek bir mesleği icra ettiklerini söyledi.
Doktorluğun hoşgörü ve sabır istediğini ve mesai kavramlarının bulunmadığını belirten Kaleli, şöyle devam etti:
"Hastayı seçme ve reddetme gibi bir hakkımız yoktur. Her türlü zor şartlarda çalışsak dahi hastalarımızın iyileştiğini görmek bizi son derece mutlu ediyor. Tarsus halkına en iyi şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. İlçemizde 4 kamu, 6 özel sağlık kuruluşu, 7 acil sağlık hizmetleri istasyonu, 5 ağız ve diş sağlığı polikliniği, 30 diş muayenehanesi ve 4 özel işitme cihaz satış ve uygulama merkeziyle sağlık hizmeti veriyoruz. Ayrıca 24 Aile Sağlık Merkezi'nde 97 Aile Hekimi sağlık hizmeti vermektedir."
Daha sonra Tarsus Belediyesi tarafından katılımcılara elma dağıtıldı.
Etkinliğe, Kaymakam Hasan Göç, Belediye Başkanı Şevket Can, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir, Kamu Hastaneleri Birliği Tarsus yöneticileri, çok sayıda doktor ve sağlık çalışanı katıldı.