Medimagazin logo

"Hükümetin yabancı doktor sevdasının bedelini vatandaş ödeyecek"

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın "Yabancı sağlık personeline kısa vadede ihtiyacımız var" sözlerini eleştirerek, "Böyle bir şey gerçekleşirse hiç kimse Amerika'dan ve İngiltere'den gelecek doktorları beklemesin. Bize ancak Pakistan, Asya ülkeleri ve Doğu Avrupa'dan ucuz iş gücü olarak doktorlar gelir" dedi.
Kaynak: CUMHURİYET
"Hükümetin yabancı doktor sevdasının bedelini vatandaş ödeyecek"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık alanında yabancı sevdasının iki türlüsü olduğunu ifade eden Kahveci yaptığı açıklamada, "Birincisi yabancı doktorları sağlık hizmetlerinin sunumunda kullanmak. İkincisi ise yabancı sermayeli hastanelerin Türkiye'de faaliyet göstermesini sağlamak" diye konuştu.

"Bakan Akdağ 3 yıl aradan sonra sevdasını dışa vurdu"

3 yıldan fazla süredir Bakan Akdağ'ın "yabancı doktor sevdasını" hiç dışa vurmadığını dile getiren Kahveci, "TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sağlık Bakanlığı ile Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü bütçeleri kabul edilirken Bakan Akdağ yabancı sağlık personeline kısa vadede ihtiyacımız olduğunu söyleyerek tekrar gündeme getirdi. Sayın Bakana göre 2023 yılında kendi doktorlarımız bize yetecek ancak bugün yabancı doktorla buluşmak lazım" dedi. Kahveci açıklamasına şöyle devam etti:

"Hatırlayın daha dün yabancı doktor sevdasına Türk doktorların çok para aldığı ama çalışmadığı, sürekli daha çok para kazanma hırslarının olduğu bu iktidar tarafından sık sık dile getirilerek milletle doktorların arası açılmak istenmiş, tuzu kuru doktorlar lafı yandaş sendikaların bile diline dolandırılmıştı. Hatta başbakan Türk doktorlarına iğne yaptırmak için güvenmediğini bile söylemişti."

Yabancı doktorlar hangi ülkeden gelecek

Yabancı doktor konusunda önemli bir noktanın da Türkiye'ye gelecek hekimlerin hangi ülkelerden oluşacağı olduğunu soran Kahveci, "Burada dikkat çekmek isterim ki, hiç kimse Amerika'dan ve İngiltere'den gelecek doktorları beklemesin. Onların ülkemize gelmelerini sağlayacak bir cazibe yok. Çalışma şartları ve aldıkları ücretler ülkemizden çok daha iyidir. Bize ancak Pakistan, Asya ülkeleri ve Doğu Avrupa'dan ucuz iş gücü olarak doktorlar gelir. Mesleki deneyimleri bizim doktorlarımızla kıyaslanamayacak bu doktorların verdiği kalitesiz hizmetin faturası da vatandaşa çıkar" dedi.

Yabancı doktorda üçüncü hususun ise doktor-hasta arasındaki ilişkinin geliştirilmesinin imkânsızlığı olduğunu savunan Kahveci, "Dili ve kültürü birbirine yabancı iki insandan biri derdini anlatacak, diğeri bunu anlayarak tedavi etmeye çalışacaktır. Burada yeni bir olay olması nedeniyle bir örnek vermek istiyorum. Sağlık Bakanlığı antibiyotik kullanımını azaltmak için bir broşür hazırladı.

Broşürde doktora hastayı antibiyotik kullanmama konusunda ikna yolu gösteriliyor. Yani bakanlık diyor ki, iletişim önemli Türk doktoru ile hasta arasında bile iletişim sorunları yaşanıyor. O zaman sormak gerekiyor, yabancı doktorla Türk hasta ortak noktada nasıl bulaşacak. Ya da kim kendini anlamayan bir doktora tedavi olmayı kabul edecek, kim beni yabancı hekimlere emanet ediniz diyecek" ifadelerini kullandı.

"hükümetin
yabancı
doktor
sevdasının
bedelini
vatandaş
ödeyecek"
Yorum (4)
bg
yabanci doktorlara körü körüne karşı değilim. bir kere sağlık bakanı gerçekten dr açığı olduğunu düşünüyorsa, adam olup önce Türkiye de okuyan öğrenciliğini ve/veya uzmanlığını burda yapmış doktorlara Türkiye (kamuda)de çalışma imkanı verirdi. kimsede bunlar yabancı demezdi aynı eğitimi aldıkları ve yaklaşık 10 senede türkçeyi yeteri kadar öğrenmiş oldukları için... Bu yüzden sadece popilist yaklaşıldığını düşünüyorum.Şunu da unutmamak lazım ki; şimdi bile denklik sınavı yapılıyor. ama böyle ciddi bir dr alımı yapılacaksa KPSS gibi değil de sınavın Amerika nın board sınavları gibi kaliteli olması gerekir. AMMA ne olursa olsun sınav sonuçta teoriyi ölçecektir. dahili branşlar için yeterli olsa da (ki olmaz) cerrahi branşlarda pratiğin anlamı daha büyük. Türkiye ye gelmesi beklenen dr porföyünün bu konuda yetersiz olacakları kesin gibi...Son olarak board sınavıyla ABD uzman dr alımı yapmıyor yetiştirmek üzere dr alıyor.
0
Cevapla
emin ghasemi
Merhabalar ben kndim yabaci hekimim ve 25 seneden beri Turkiyede yasamatayim Tip Fakultsini Turkiyede bitirdim ama clisma iznim yok benim gibi yaklasik 2000 kisi var Turkiyede Tip Fakultesinden mezun lutfen bu konuyu yormlarken biraz objektif olalim.Diyelimki sizin Dogu blogu dediginiz begenmediginiz ulkelerden hekim geldi Yok denklik sinavini vermeli turkce bilmeli bu olay bu kadar bsit ama bunlari hic gormek istemiyorsunuz lutfen bu konuda yorum yaparken bizleride dusunun saygilarimla,,
0
Cevapla
Akineton
Turkiye'de denklik sinavi var, hemde cok zor bir sinav. Hayretle izliyorum, amerikanin board sinavi var deniyor, Turkiye'de ayni sinavdan istiyoruz deniyor surekli. Yorumlari hayretle izliyorum, inanamiyorum. Yillardan beridir, turkiye'de denklik sinavi oldugunu bir allahin kulu bilmiyor. Cerrahi branslar icin uygulamali denklik sinavi olsun diyorsunuz, zaten var, hemde cok kademeli bir sinav sistemi. Hayretler icerisinde bu konuyla ilgili surekli yapilan yorumlari izliyorum. Turkiye'ye gelen yabanci gelmistir zaten, dogu bloku ulkelerden Turkce bilenler Turk soylu yabancilardir, ki suan zaten Turkiye'deler ve rahatlikla calisabiliyorlar. Asil suan gelismis ulkelerden doktorlar, egitim icin dahi gelmekte zorlaniyor. Istanbul'da John Hopkins universitesinin ortak oldugu bir hastane var Anadolu saglik merkezi adinda,arastirmaya yonelik bir hastane olmasini planlamislardir, bir tane yabanci uyruklu ogretim uyesi oriya gelip arastirmaya yonelik tecrubelerini paylasamiyor, cunku calisma yasagi var.Lutfen, rica ediyorum biraz dusunerek yorum yapilsin. Yabanci doktorlar Turkiye'ye akin edecek, hersey cok kotu olacak, isimizi elimizden alacaklar diye yorum yapiyor herkes. Lutfen biraz arastirarak, gercekten bilgi edindikten sonra yorum yapiniz.Saygilarimla
0
Cevapla
dr.K.
doktor ismine yabançı kelimesi uymuyor. çünki doktor dünyanın her yerinde aynı görevi yapıyor.mesleğini iyi bilmeyen doktor ise türk doktorları arasında da vardır.emin olun ki kalitesiz dediyiniz doktorların hiç bir ülkede hastası yokdur.ve onların işi gücü yalnız "yabançı doktor "konusunu tartışmakdır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir