Hükümetle memur konfederasyonlarının 15 Ağustos'tan bu yana sürdürdükleri toplu görüşme tamamlandı. Memur-Sen, hükümetin ikinci kez revize ettiği zam teklifini kabul etti, Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa zam yapılmadığı gerekçesiyle teklifi kabul etmedi.
4+4 VE 80 TL EK ÖDEME
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından memur konfederasyonlarına yeni zam teklifi sundu. Buna göre, hükümet memur maaşlarına gelecek yıl yüzde 4 artı 4 zam yapılmasını önerdi.
Hükümet ayrıca, ek ödeme kapsamındaki memurlara 80 lira ek ödeme yapılmasına, aile yardımının gelecek yılın birinci ve ikinci altı aylarında 20'şer lira arttırılmasını teklif etti. Bunun yanında toplu görüşme priminin de üç ayda bir 45 lira olarak ödenmesine teklifinde bulunuldu.
Bakan Yazıcı, akşam verilen 3 saatlik görüşme arasından sonra “Hedefimiz sahura kadar çalışarak Hükümet ile kamu görevlileri sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmeleri tamamlamak” derken bakanın bu tavrı karşısında, Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, “Görüşmeler maalesef Sayın Bakanın ‘Ben bu masanın başkanıyım, istediğim gibi yönetirim, gündemi ve zamanlamayı istediğim gibi yaparım’ anlayışı içinde antidemokratik tavırla sürdü. Bakanın buna hakkı olmadığını düşünüyoruz” diye tepki gösterdi.
Memurlar ne istedi
Hükümet memur maaşlarına yapılacak zam önerisini sunarken iki memur konfederasyonu yeni talepte bulundu.
Memur-Sen, memur maaşlarına gelecek yıl yüzde 4.5 artı yüzde 4.5 zam yapılmasını istedi.
Ayrıca ek ödeme kapsamındakilere 110 lira ek ödeme verilmesini isteyen Memur-Sen, aile yardımın 23 artı 23 lira arttırılmasını, sendikalı memurlara 3 ayda bir toplu görüşme primi ödenmesini önerdi.
Türkiye Kamu-Sen ise memur maaşlarına gelecek yıl yüzde 4 artı 4 zam yapılmasını talep etti. Ayrıca tüm memurlara yansıyacak şekilde 60 artı 60 TL seyyanen zam isteğinde bulundu.
Kadın memur 24 hafta doğum izni istiyor
BAŞBAKANLIK’ta 4’üncü turu yapılan toplu görüşmeleri, Ankara ve Adana’da KESK üyesi kadın memurlar protesto etti. KESK Kadın Sekreteri Songül Morsunbul, 4’üncü oturumun tiyatral gösteri olmaktan ileri gitmediğini savundu, şu isteklerini sıraladı: Süt izinleri yol süresi hariç 3 saate çıkarılsın ve bebek 1 yaşına gelene kadar uygulansın; doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta doğum izni verilsin; hamilelik -emzirme süresince kadınlar nöbet, vardiya, mesai gibi fazla çalışmaya tabi tutulmasın; iş yerinde cinsel taciz hizmet içi eğitim konusu haline gelsin, önleyici düzenlemeler olsun.