Medimagazin logo

Hemşire Sorunları

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Hemşire Sorunları
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Farabi Hastanesi hemşireleri olarak bizler ileri tanı tedavi gerektiren hastanemizde yoğun hemşirelik hizmeti vermekteyiz. Hastayı fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden tanıyarak bir bütün ele almakta, kendine yeter duruma gelinceye kadar bakım ihtiyaçlarını karşılama, tanı ve tedavi girişimlerini uygulama, komplikasyonların oluşmanı engelleyerek, hastanın kısa sürede iyileşmesini sağlama, taburculuk sonrası kendi bakımını sürdürebilmesi için hasta eğitimi yapma vb. görevleri gerçekleştirmekteyiz. Oysa bu yoğun emek gerektiren hizmetleri verirken bizler diğer gruplara göre düşük maaşla çalıştırılma, ek ödeme alınmasının varsayılarak maaşlara ekstra artış yapılmaması, mesai ücretlendirilmelerinin düşük olması, döner sermayeden yapılan ek ödeme kat sayısı/alt taban seviyesinin diğer sağlık çalışanlarından daha düşük tutulması, hekim grubunun performansa dayalı ek ödeme alırken hemşirelik grubunun performansa dayalı ek ödeme almaması, hafta sonu, bayram ve ekstra çalışma gibi mesailerin ücretlerin düşük olması, gece çalışmanın toplumsal ve ailevi ilişkileri olumsuz etkilemesi, 24 saat hizmet verme, sürekli sağlıksız insanlar ve yakınları ile çalışma zorunluluğu, baskı, uykusuzluk, ayakta çalışma, yorgunluk, sağlığı ve hayatı tehdit eden hastalığa yakalanma riski ve şiddette maruz kalma gibi nedenlerle yıpranma payının verilmesine ilişkin ücretlendirme sorunları yaşamaktayız. Bunların yanı sıra emeklilik yaşının düşürülmesi, düşük ücretle taşeron şirket elemanı adı altında hemşire çalıştırılması, servislerde/ünitelerde hemşire sayısının az olması/ hemşire yetersizliğinin çekilmesi, bundan dolayı 657 Devlet Memurları Kanuna dayanılarak hemşirelerin 40 saatin üstünde çalıştırılması gibi sorunlarda bulunmaktadır.

 

Ayrıca Hemşirelik Kanununda hemşirenin 4 yıllık lAisans mezunu olduğunu belirtilmesinin yanı sıra halen birçok lisans mezunu hemşirenin işsiz olması ve sağlık meslek liselerinin devam ettirilme düşüncesi ya da önüne gelen herkesin hemşirelik adına konuşarak 6 aylık eğitimlerle hemşire açığının kapatılması gibi öneriler getirmesi, hemşirelik grubun moral çöküntüsüne, mesleki değerin düşürülmesine ve mutsuz grubun daha çok mutsuz olmasına neden olmaktadır.

 

Bu sorunlarımızın ve sıkıntılarımızın çözülmesi konusunda bize yardımcı olacağınızı ve bizi destekleyeceğinizi düşünüyoruz. Bu konuda gerekli girişimlerin başlatılmasını, gündeme taşınmasını ve mesleki haklarımızın iyileştirilmesi ve korunmasında önemli olan odaklaşma ve birlikleşme çalışmalarımıza ket vurulmaması konusunda desteğinizi arz ederim.

 

Trabzon’dan Bir Grup Hemşire

 

hemşire
sorunları
Yorum (12)
neco
hangi hemşire sorunları. erkek hastalara foley sonda uygulaması yapamayan, acil sonda var deyip apar topar sağlık memurunu çağıran ve prezervatif sonda takılacağını söyleyen,ayrıca acil sonda da insan hayatı kurtacaksa sondayı neden kendisinin takmadığı hep bir soru işareti olan, basit bir pansuman için bile başka servisten sağlık memurunu arayan,foley sonda ya hiç bakmadan sonda çıkmış hasta yatağa idrarını yapıyor deyipte gecenin bilmem kaçında sağlık memurunu arayıp sondadan torbanın çıktığından habersiz olan, mahkum koğuşuna tedaviye gitmeye korkan hemşirelerin mi sorunu var. özveriyle çalışan hemşire arkadaşlarımı tenzih ederim.
0
Cevapla
Boş İşler
Sevgili Meslektaşlarım,yazdıklarınıza tamamen katılıyorum.Ancak çözüm yasalarda yapılacak düzenlemeler ve bizlerin çabaları ile gelecektir. 1-Bizi ve haklarımızı savunacak bir birliğimiz yoktur 2-İşyerlerinde sağlığımızı ve güvenliğimizi koruyan ve önlem alan bir işyeri sağlık güvenlik birimi yoktur 3-Taşeron şirketlere bağlı olarak düşük ücretle yoğun iş temposunda çalışacağımıza,en azından ağır ve tehlikeli olmayan hemşirelik dışında başka işler yapmalıyız 4-Çocuk yaşta olan sağlık çalışanlarının hastanelerde çalışması ne denli insan hayatına önem verildiğini zaten gösteriyor 5-Sağlık kurumlarının çocuk sayılabilecek yaşta eleman çalıştırmak tabiki işlerine geliyor.Düşük ücret veriliyor.Çocukta ne yapsın çok büyük paralar zannedip kabul ediyor.Çok çalıştırılabiliyor,çocuk sorgulamıyor,çalışma arkadaşını denetleyecek vasıflara sahip değil.Oh ne ala...
0
Cevapla
K. ATAKOĞLU
trabzondan bir grup Hemşire arkadaşımız mesleğin "derdim çoktur hangisine yanayım" faslında dert, sorun repertuarından bir seçki yapmış. eminim ki seçim yapmakta da zorlanmışlardır. çünkü ne söylense bir eksik kalıyor... sağlık bakanlığının hemşire insangücü politikalarını anlamakta güçlük çekiyoruz. tam bir paradoks;sık sık hemşire ihtiyacımız çok fazla diyorsunuz...o zaman kötü çalışma koşulları, düşük ücret, niteliksiz eğitim, mesleki kimliğin yok edilmesi, yoksulluk, kötü emeklilik koşulları hemşirelere reva mıdır? tam tersi olması gerekmiyor mu? az ise, kıymet ver, geliştir değil mi? bu toplumun hemşire ihtiyacı nedir, sağlık bakanlığının hemşire algısı nedir gerçekten çok merak ediyoruz. çünkü ebe, teknisyen, att vb. hepsinden hemşirelik yapmasını da istiyorlar... Bu hemşireliğin yok edilmesi, hasta bakımının niteliksizleştirilmesi, hemşire emeğinin ucuzlatılmasıdır. not; aşagıdaki yorum sahiplerini hemşireleri ve sorunlarını hafife aldıkları için, özellikle necropat (!) arkadaşı kınıyorum. yasal olarak siz de hemşiresiniz, bu körlük neden... size duyulan ihtiyaç alanı hemşireyi gereksizleştirmez ki.. bu alanlarda çağrılıyorsunuz çünkü sebebi dini, kültürel, sosyaldir bilmiyor musunuz? kadınlar için de sizi mi çağırıyorlar... not: sağlık meslekleri birbirini güçlendirmek zorundadır. sağlık çalışanları sorunların nasıl herkesi içine katarak genişlediğini bir an önce görüp işbirliği, güç birliği yapmak zorundadır. saygılarımla,
0
Cevapla
ylz
12 yıllık sağlık meslek lisesi mezunu ebeyim yada hemşire .tekrar dünyaya gelsem yine aynı işi yapardım.fakat bir branşta uzmanlaşmak istedim.türkiyedeki büyük eksik bu bence branlanşma yok.bence sağlık meslekler kaldırılıp.üniversite eğitimi ve sonrasında branşlaşma olmalı.tabiki birde bu mesleği sevip yapmak isteyecek insanlar.yoksa herkes biribirinden şikayetçi olmaya devam eder.zira yangelip yatanından tutun, yalakasıda kadar çok farklı ve gereksiz kişiler var bence...........
0
Cevapla
NECO
mesleğe başlarken dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmayacağımıza yemin etmiştik sanırım. ayrıca yasal olarak hemşire değiliz. hemşirelik aknunu 5. geçiçi madde yi okuyun.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir