Farabi Hastanesi hemşireleri olarak bizler ileri tanı tedavi gerektiren hastanemizde yoğun hemşirelik hizmeti vermekteyiz. Hastayı fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden tanıyarak bir bütün ele almakta, kendine yeter duruma gelinceye kadar bakım ihtiyaçlarını karşılama, tanı ve tedavi girişimlerini uygulama, komplikasyonların oluşmanı engelleyerek, hastanın kısa sürede iyileşmesini sağlama, taburculuk sonrası kendi bakımını sürdürebilmesi için hasta eğitimi yapma vb. görevleri gerçekleştirmekteyiz. Oysa bu yoğun emek gerektiren hizmetleri verirken bizler diğer gruplara göre düşük maaşla çalıştırılma, ek ödeme alınmasının varsayılarak maaşlara ekstra artış yapılmaması, mesai ücretlendirilmelerinin düşük olması, döner sermayeden yapılan ek ödeme kat sayısı/alt taban seviyesinin diğer sağlık çalışanlarından daha düşük tutulması, hekim grubunun performansa dayalı ek ödeme alırken hemşirelik grubunun performansa dayalı ek ödeme almaması, hafta sonu, bayram ve ekstra çalışma gibi mesailerin ücretlerin düşük olması, gece çalışmanın toplumsal ve ailevi ilişkileri olumsuz etkilemesi, 24 saat hizmet verme, sürekli sağlıksız insanlar ve yakınları ile çalışma zorunluluğu, baskı, uykusuzluk, ayakta çalışma, yorgunluk, sağlığı ve hayatı tehdit eden hastalığa yakalanma riski ve şiddette maruz kalma gibi nedenlerle yıpranma payının verilmesine ilişkin ücretlendirme sorunları yaşamaktayız. Bunların yanı sıra emeklilik yaşının düşürülmesi, düşük ücretle taşeron şirket elemanı adı altında hemşire çalıştırılması, servislerde/ünitelerde hemşire sayısının az olması/ hemşire yetersizliğinin çekilmesi, bundan dolayı 657 Devlet Memurları Kanuna dayanılarak hemşirelerin 40 saatin üstünde çalıştırılması gibi sorunlarda bulunmaktadır.
Ayrıca Hemşirelik Kanununda hemşirenin 4 yıllık lAisans mezunu olduğunu belirtilmesinin yanı sıra halen birçok lisans mezunu hemşirenin işsiz olması ve sağlık meslek liselerinin devam ettirilme düşüncesi ya da önüne gelen herkesin hemşirelik adına konuşarak 6 aylık eğitimlerle hemşire açığının kapatılması gibi öneriler getirmesi, hemşirelik grubun moral çöküntüsüne, mesleki değerin düşürülmesine ve mutsuz grubun daha çok mutsuz olmasına neden olmaktadır.
Bu sorunlarımızın ve sıkıntılarımızın çözülmesi konusunda bize yardımcı olacağınızı ve bizi destekleyeceğinizi düşünüyoruz. Bu konuda gerekli girişimlerin başlatılmasını, gündeme taşınmasını ve mesleki haklarımızın iyileştirilmesi ve korunmasında önemli olan odaklaşma ve birlikleşme çalışmalarımıza ket vurulmaması konusunda desteğinizi arz ederim.
Trabzon’dan Bir Grup Hemşire