Medimagazin logo

Hekimlere uygulanan şiddetin travması 2 yıl sürüyor

Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Arif Bulut, şiddete, hakarete uğralayan hekimin yaşadığı duygusal travmanın bütün psikolojik desteklere rağmen en az 2 yıl sürdüğünü bildirdi.
Hekimlere uygulanan şiddetin travması 2 yıl sürüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Antalya  - Antalya Kent Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu, hekimlere yönelik şiddettin nedenleri ve çözüm önerileriyle ilgili bir rapor hazırladı.

Rapora ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, hekimlere yönelik şiddet olayları son 10 yıl içinde ülke genelinde olduğu gibi Antalya'da da artış gösterdi.

Antalya Tabip Odasının son 3 yıllık verilerine göre şiddete maruz kalan hekim vakası 38'e ulaştı. Bu vakaların 18'i devlet hastanelerinde, 12'si üniversite hastanelerinde, 8'i de aile hekimliklerinde meydana geldi.

Raporda, sağlık kuruluşlarında hekimlere yönelik şiddetin bazı nedenleri şöyle sıralandı:

"Aile hekimliklerinde genellikle aile hekimlerinden usuzsüzce istekte bulunulması ve bu isteğin hekim tarafından karşılanmaması şiddet nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Hasta gelmeden ilaç yazdırma, eczaneden alınan ilacı yazdırma, usulsüz rapor isteme, başkasının üzerine ilaç yazdırma gibi... Devlet hastanelerinde, poliklinik esnasında muayene olan hastaya ayrılan sürenin çok kısa oluşu (üç dakika),  bir hekimin günde 120 hastaya bakmak zorunda bırakılması, hastaya yeterli zaman ayrılamadığı için hasta ve hasta yakınlarında oluşan sinirlilik hali, polikliniklerde hiçbir güvenlik görevlisinin olmaması da nedenler arasındadır. Muayene için üniversite hastanesine başvuran hasta, kendisini bir hocanın veya dalında en üst düzey bir doktorun muayene etmesini istemektedir ancak bu beklentide olan hasta karşısında yeni mezun asistanı bulmaktadır. Bu nedenle beklentisine cevap alamadığı için asistanlara şiddet uygulamaktadır."

İletişim eksikliğinin de şiddette önemli bir unsur olduğu ifade edilen raporda, düzenli olarak hekimlerin iletişim becerileri eğitim kursuna katılması gerektiği vurgulandı.

- Şiddet travması iki yıl sürüyor

Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Arif Bulut, şiddetin sadece hekime değil, hizmet verdiği topluma da zarar verdiğini dile getirdi. Bulut, "Şiddete, hatta hakarete uğrayan hekimin yaşadığı duygusal travma bütün psikolojik desteklere rağmen en az 2 yıl sürmektedir. Bu hekim, yüzde 60-70 oranında hekimlik becerilerinden yoksun bir şekilde görev yapmaktadır. Birçok hekim de görevinden istifa edip başka işlere yönelmektedir" ifadesini kullandı.

Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu'nun raporunda şiddetin önlenmesine yönelik, "Bir hekimin günde 50 hastadan fazla bakmamasının sağlanması, yeterli güvenlik önlemlerinin alınması,  doktoru usulsüzlüğe zorlayanların caydırıcı şekilde cezalandırılması, hekimlere ve sekretarya hizmeti veren personele iletişim becerileri verilmesi" önerilerinde bulunuldu.
 

hekimlere
uygulanan
şiddetin
travması
2
yıl
sürüyor
Yorum (2)
Mücahit Altuntaş
Sağlıkta halka basmak sistemi , sevk sistemi , lektronik ortamda hasta izlemeyi anlatmalısınız. Birinci basmağı iyi iletişimle ikinci basamakla , ikinci basamığı iyi iletişimle üçüncü basmakla ilişklendirmelisiniz. Bu basmaklardaki hekimlerin sevk sisteminde iteraktif iletişimi sağlyacak , gerekli hızlı tanı ve tedavi sürecini oluşturmak gerekiyor. İnsanlar bu anlamda bütün ve iyi iletişimi olan bir sistemle karşı karşı olduklarını görüp güven ve sağlık personeline güveni artacaktır. Birinci basmağı her anlamda destekleyip , ilk basmakta , olmadı ikinci basmakta ,yani en kısa hızlı doğru biçimde , hastanın soruna odaklanmış ORYANTASYONU sağlamalısınız.Birbirinin ne yaptığını gören bir sistem , geribildirimli kayıtlı süreci başlatmalısınız.Mümkündür.
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Çok net anlaşılması ve hastaya hissettirilmesi gerekir.İlk basmakatan ikinci ve son basamağa "SAĞLIK SİSTEMİ HASTAYA HAKİM OLMALI , BİR BÜTÜN OLMALI " hasta onamını alarak hastayı elektironik ortamda kayıtlamalı ,tanımlamalı , izlemeli. Elektronik ortamda lüzüm görürse danışıklı sevk ve takip uygulamalı.Hasta kendini bu sistem içinde güvende , iyi takip edildiğini, sağlığına değer verildiğini bilmeli , hissetmeli. Hekimler tıp eğitimini daha pratiğe yönelik almalı , hasta iletişimini önemsemeli. Performsans sistemi gibi hasta bakmak , tetkik yapmaya odaklı , sistemde hekimisağlık personelini zorlayan , iş yükünü artıran bütün uygulamalar hemen kaldırılmalı. Hastanın iyi iletişim ve muayne ile en hızlı ve en kısa sürede işi görülmeli Birinci basamakta çözümlenemeyen sorun doğrudan sevk sistemininin ikindi basmağında olan ve yan dallarla çalışan ana branş hekimliği ( pediatri dahiliye , genel cerrahi Kadın doğum )sistemde hastayı birinci basamaktan itibaren izlediği bir sevk sistemi ve gerekirse yandallar ile irtibatlı görmeli.Böylece ne mi olacak.Herkes ne yaptığını bilecek.Keşmekeş ortadan kaldıracak.Sağlık sitemi bir güven ve işbirliği halinde çalışmalı.Becerebilirsek. Bunu yapmamak lüksümüz yok.Hasta bir yerde şiddet uyguladığında bunun anlamını , yanlışını , sevk ve geribildirimli takip sisteminden dolayı bilecek.Sistemi sevk ve takip sisteminden dolayı bütün olduğunu görecek. Ücretlendirmede tek kriter mezun olmuş hekime hak ettiği en iyi ve yeterli ücreti baz almak gerekir.Gerisi teferruattır.Eğitim süresi , yaptığı yayınlar , meslekte geçirilen süre, akademik vd başarılar kademelendirilerek bunun ek bantlar oluşturabilir. Türkiyenin ilk %3 ne giren 6 yıl kafa patlatan eğittiğiniz bir guruba mezun olur olmaz ücret ve çalışma koşulları anlamında hak ettiği değeri vereceksiniz. Yada hekimler bunu istemesini bilecek... Hekimlerin çalıştığı ortamı mimari özellikleri , randevu sistemi , yeterli süre ayırmak , diğer sevk edilen yerlerle doğrudan görüşmek gibi hastaya spontan değer veren bir sistem mümkündür. Bu şu anki uygulanan sistemden farklıdır ve bunu insanlara iyi anlatmak , iyi algılamak gerekir. Sistem değişkliğini tarafları bu işin içine katarak yapmak , hegomonik tutum yerine uzmlaşmacı tutum sergilemek önemlidir. Ha bu arada "bu işler sana mı düştü ?" diyenler olabilir.O zaman bu söyleyenlerin bu şiddeti , memnuniyetsizliği çözmesi gerekir.Sorun ortadadır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir