Medimagazin logo

“Hekimler gelecek kaygısı yaşayacak”

Sağlık Bakanlığının, her ilçede bir TSM kalması kararını eleştiren İzmir Tabip Odası, hiçbir hekimin böylesi bir belirsizlik, gelecek kaygısı ve huzursuzlukla yaşamayı hak etmediğini kaydetti
“Hekimler gelecek kaygısı yaşayacak”
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İzmir Tabip Odası, Sağlık Bakanlığının 21 Eylül 2010 tarihli yönerge değişikliği ile her ilçede bir toplum sağlığı merkezi (TSM) kalmasını ve fazla olanların kapatılması kararı doğrultusunda Konak, Bornova, Karabağlar, Buca ve Bayraklı’da  bulunan  TSM’lerin kapatılacağını, bunun da bazı halk sağlığı sorunlarına yol açacağını bildirdi.

 

İzmir Tabip Odasından yapılan yazılı açıklamada, toplum sağlığını ilgilendiren konular ortadan kalkmadığı halde TSM’lerin kaldırılması eleştirildi. Nüfusu on bin olan bir ilçe ile kırk bin nüfuslu bir ilçenin sorun ve çözümlerinin aynılaştırılmasını insanlara açıklamanın zor olduğu belirtilen açıklamada, “TSM’lerde görevli olan meslektaşlarımız bu güne değin büyük bir özveriyle çalışmışlardır. Hiçbir hekimimiz böylesi bir belirsizlik, gelecek kaygısı, huzursuzluk ve ne olacağım endişesi ile yaşamayı hak etmemektedir. Bu uygulama ile birlikte hekimlerimizin yaptığı işe saygısının azalması, kuruma karşı güvensizliğinin artması ve iş veriminin düşmesi şimdiden öngörebileceğimiz sonuçlardır. Yoksa,  artık aile hekimliğini seçme sürecinde kaldığını sandığımız bu tercihleri bir kez daha mı anımsanmaktadır? Orantısız güç kullanımı anlamına da gelecek bu uygulamayı kabul etmiyoruz!” denildi.

 

Acillerde görevlendirmeler başlayacak

Açıklamada, önümüzdeki dönemde çevre sağlığı hizmetlerinin aksaması, aile hekimliği denetimlerinin eksik kalması, aşılama hizmetlerinde aksaklıkların yaşanması, bulaşıcı hastalık izlemlerinin zorlaşması gibi sorunların ortaya çıkacağı kaydedildi. Tam bu noktada, akıllara “Toplum sağlığından vaz mı geçiliyor?” sorusu geldiği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

“Uyarıyoruz! Yerinde çalışma ve denetlemelerin merkezden yürütülmesinin bu tür sakıncalara yol açması kimseyi şaşırtmamalıdır.

 

Eş zamanlı olarak alınan bir başka karar ile hastane acil servislerine geçici görevlendirmeler başlayacaktır. TSM kadrolarının bu şekilde eritilmesi ya da hekimleri bir şekilde aile hekimliğini seçmeye zorlanması mı amaçlanmaktadır? Bu görevlendirmelerin gönüllülüğe dayandırılmasını istemekteyiz. Gönüllülük yoluyla giderilemeyen gereksinimin karşılanmasında ise hizmet puanına dayalı eşitlikçi, adaletli, şeffaf ve hakkaniyetli bir yöntemin uygulanmasını istemek en doğal hakkımız olsa gerektir. Yine, acil servislerde görevlendirilecek hekimlere, göreve başlamazdan önce, bu yeni görevlerine yönelik acil uyum eğitimi verilmesini istiyoruz. Ancak, böylesi bir hizmet içi eğitimi izleyerek yapılacak görevlendirmelerin hem hekimler, hem de hastalar için daha olumlu sonuçlar doğuracağının altını çizmek istiyoruz.

 

Hekimler, hemen her gün gelecek kaygısı yaşamak istemiyorlar. İnsanlar toplum sağlığının önemsenmediği bir ortamda yaşamak istemiyorlar. Sağlık Müdürlüğü yetkililerini bu sese kulak vermeye çağırıyoruz. Bu sese kulak verilmeksizin oldu  bittiye getirilen; aklın ve bilimin gerekleriyle bağdaşmayan uygulamalar konusunda odamız tarafından gerekli hukuksal girişimlerde bulunulacak ve gelişmeler yakından izlenecektir.”

tsm
yoplum sağlığı merkezi
izmir tabip odası
Yorum (4)
hasan sar
Şimdilik bu konu tuzu kuru görünen aile hekimlerini ilgilendirmiyor görünsede sözleşmeleri bir gün feshedildiğinde dönebilecekleri bir tsm kalmadığını yakında anlayacaklar
0
Cevapla
Meral Gün
Bana dokunmayan yılan bin yaşasın demekten biz hekimlerin başına ne geliyorsa geliyor. Tıp öğrencilerine mecburi hizmet çıktı hocalardan hiç ses çıkmadı, mecburi hizmet hocalara çıkınca hepsi ayaklandı. Bu da o hesap, aile hekimlerinin keyfi yerinde tsm hekimlerini tabi düşünmezler, ama sonuçta hekimlik mesleği üzerinde oynanan uygulanan yanlış politikalara karşı öğrencisinden profuna herkes karşı durmalıdır. Yeni mezunların aile hekimi olma şansı artık yok, hepsi geçici görevlerle bir oraya bir buraya gönderilip duracak. haklarını savunan var mı o da yok! hangi aile hekimi yeni mezun doktoru düşünür ki!
0
Cevapla
Dr Hakan
Arkadaşlar ben profesör oldum, tıp fakültesine girdiğim günden beri hala ne olacağımı ben de bilmiyorum. 6 ay sonrası için hiçbir fikrim yok. bilmiyorum bu görüşüme katılmayan arkadaş var mı? Tıp'a girdik o zamanlar mecburi hizmet kalkacak, kısalacak uzayacak gibi şeyler söyleniyordu. Neyse gittik 1 yıl yaptık geldik. Biz ihtisas yaparken mecburi hizmet kalktı, biz uzman olduk tekrar geldi, şimdi puanlama çıktı, hocalara rotasyon çıktı Anayasa Mahkemesi iptal etti, belli görüşü taşıyan garip bir adam 2-3 oy alıp rektörünüz olarak atanabilir. Tam günün bazı maddeleri iptal oldu yasa kadük aldı, enstrüman çalarız deniyor, elimizde sazlar var deniyor, kimin ne yaptığı belli değil, hiç birimizin ne olacağı belli değil. Yanlış mıyım? Motivasyon=0. Sayın Bakan tüm camiayı karşısına aldı elinde çeşitli enstrümanlarla bize bişeyler çalmaya çalışıyor. Biz bu enstrümanı sevmiyoruz ve dinlemek istemiyoruz, sesi hiç iyi değil, kulak tırmalayıcı, bu halde işimiz yapamıyoruz. Allah sonumuzu hayretsin...
0
Cevapla
t.s
Ben de onkoloji uzmanıyım. mecburi hizmete gönderildiğim yerde kanser hastalarının tamamına hastanemde bakma imkanım yok, çünkü bir sürü imkansızlıklarla boğuşuyorum. diğer yandan bir özel hastanede her tür donanım var ama ben oraya saat beşten sonra gitsem ne işe yarayacak söylermisiniz. ayrıca gittiğimi farzedelim: bu durum sadece özel hastanenin ekmeğine kalın bir yağ sürmekten başka bir işe yaramayacak. ben oradayım diye belki benim haberim bile olmadan devletten her tür yapılmayan yada gereksiz tetkikin parasını alıp bana ise sadaka verecekler.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir